2024-02-27 2109 瀏覽
黎泰金國之前已經做定功課,6點鐘去到已經排緊隊好彩未算好多人,等左5分鐘左右就有位,入到去環境四正,雖然要同人搭4人枱坐但會有膠板格住保持私隱,我同b🐷嗌到滿枱餸,樂而忘返。生蝦 5/5 $108泰菜必食之一,擺盤賣相一流,生蝦夠彈牙爽口🦐,配酸辣汁一流,蝦頭另外炸到脆卜卜,啜入邊嘅蝦肉或者成嚿咬又得。燒雞翼 5/5 $36燒雞翼至鍾意食,燒得外皮脆入邊嫩,味道一流又夠香,伴隨泰式風味好想再食多隻。燒豬頸肉 4.5/5 $78🐖好大塊,略嫌燒得未夠燶邊,不過都好好食,肉汁豐富,加埋佢特製嘅燒汁,配搭一流。醉貓海鮮炒河 4.5/5 $88記住嗌小辣,如果正常辣,都辣到小編少少辣親🥵,佢其實好香口又夠鑊氣,加埋啲肉碎撈埋好好食冬陰功 4/5 $98夠晒足料,配料例如蕃茄斑蘭葉,洋蔥,鮮蝦青口,泰式香料味好足夠,蕃茄味好出,反而唔算好辣。地點:自從有咗宋王臺站,出入好方便,行幾個街口就見到餐廳,易搵。環境:地下乾淨入邊夠闊落,座位都算OK,擺到我哋五碟餸。價錢:埋單每人$250 ,夠$500先可以比信用卡,性價比好好,下次一定會再嚟試其他嘢。服務:見我哋多嘢會另外比張凳我哋放袋,可以用手機落

生蝦 5/5 $108

醉貓海鮮炒河

冬陰功 4/5 $98

冬陰功

地點:

自從有咗宋王臺站,出入好方便,行幾個街口就見到餐廳,易搵。

環境:

地下乾淨入邊夠闊落,座位都算OK,擺到我哋五碟餸。

價錢:

服務:

見我哋多嘢會另外比張凳我哋放袋,可以用手機落單。
燒雞翼
醉貓海鮮炒河
冬陰功
📍#九龍城 #泰金國#羊羊在九龍城#羊羊在九龍在香港要吃正宗的泰國菜,當然要去小泰國之稱的九龍城😆這次介紹的餐廳很火爆,價錢便宜又大份,吸引到不少人排隊,下午4點還大排長龍😳餐廳點評:食物質素水準以上,但以前更好吃🥺排隊混亂,有2人座位就先讓2人用餐,多人早到反而沒位🫠🍗泰式燒雞翼 (6隻) $114相當有泰國街頭風味,在玻璃窗看到用炭火燒🔥烤到外皮香脆,裡面充面肉汁,超好吃🤤🥩燒牛肉 $108店舖招牌菜,有五成跟八成選擇,五成肉比較香,看下去很生,但吃下去剛剛好☺️不過以前再恰到好處,不會太焦、量也較多😗🐖泰式燒豬頸肉 $88正正常常,但缺少油脂香,以前是邊位脆,中間爆汁(其實是油🤣🦐炸蝦餅 (4件) $88件件足料又大件,店舖貼心剪開就看到滿滿的蝦😍十分彈牙,又重蝦味😁🥬蒜蓉炒通菜 $78味道不錯,但1月通菜不當造,很老又多渣🤦🏻‍♀️🌿泰式香草肉碎飯(午餐) $68基本上每份飯麵都適合兩個人吃,抵吃之處✌🏻炒飯不只有豉油香,還有鑊氣😋🍅泰式炒金邊粉(午餐) $68看下去似模似樣,但吃下去竟然是蕃茄醬味,像蕃茄醬撈麵,個羊不太喜歡🙂✨泰式乾炒粉絲(午餐) $68很好吃,跟炒飯是差不多的

📍#九龍城 #泰金國

#羊羊在九龍城
#羊羊在九龍

🍗泰式燒雞翼 (6隻) $114

🥩燒牛肉 $108

🐖泰式燒豬頸肉 $88
正正常常,但缺少油脂香,以前是邊位脆,中間爆汁(其實是油🤣

🦐炸蝦餅 (4件) $88

🥬蒜蓉炒通菜 $78
味道不錯,但1月通菜不當造,很老又多渣🤦🏻‍♀️

🌿泰式香草肉碎飯(午餐) $68

🍅泰式炒金邊粉(午餐) $68

✨泰式乾炒粉絲(午餐) $68
很好吃,跟炒飯是差不多的調味,但是不同的感覺😉粉絲爽口彈牙,夠乾身😋

總價錢-$680

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #九龍城美食 #九龍美食 #美食推介 #泰國菜 #牛扒 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #中菜 #小菜 #團年飯 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #香港餐廳 #香港旅遊 #香港必食 #美食日記 #流量密碼

2024-05-08 0 瀏覽
六點半差唔多排到八點先入到,大誇張😂 (所以其實應該唔使點介紹,大家都識路)三個人挑戰究竟可以食幾多嘢:泰式生蝦爽口彈牙,仲有脆卜卜既炸蝦頭好食~一個價錢,兩種享受咖哩蜆 呢個反而無乜特別,正常普通 (可能要夾蒜茸包先可以發揮到佢嘅美味)豬頸肉沙律 肉質唔老,份量多,啖啖肉食得夠爽🐮 燒牛肉(五成熟)- 依然係必食!粉嫩嘅肉肉令人欲罷不能!肉碎生菜包冬蔭功(細)炸鰂魚 - 呢個繼續係大癲之作!鰂魚已經起埋肉炸香香,同青木瓜沙律一齊食濃郁酸爽惹味醉貓炒金邊粉 - 神奇地平時應該好辣嘅醉貓炒反而唔多辣?唔係唔好食,但又唔係我心目中諗嘅嗰樣嘢,懸疑辣椒葉炸皮蛋 - 因為怕太飽嘅關係 (?!)大家今次唔要皮蛋蝦餅要咗呢味新菜式,估唔到有驚喜!香辣中帶有皮蛋獨特嘅香味同粘粘又帶脆嘅口感,complex 又有趣份量大價錢平質素高!開心又滿足!大家都汲取上次嘅經驗,唔做大嘥鬼,自攜飯盒打包~

三個人挑戰究竟可以食幾多嘢:

豬頸肉沙律 肉質唔老,份量多,啖啖肉食得夠爽
肉碎生菜包
冬蔭功(細)
份量大價錢平質素高!開心又滿足!
大家都汲取上次嘅經驗,唔做大嘥鬼,自攜飯盒打包~
2024-04-26
  • 泰式生蝦
  • 泰式冬蔭功
  • 泰式燒豬頸肉
  • 泰式燒牛肉沙律
五點幾嘅一個人嚟食,當時冇乜人,但我都選擇坐咗係一個雙人座(兩人對面坐嗰種),跟住我同佢講話要嗌芒果糯米飯,見我自己一個仲要嗌個甜品,就問我好唔好外賣😅我已經覺得好奇怪,但係我企硬話要堂食,跟住佢又要我坐過第二張五人枱嘅,我覺得非常之奇怪…過多一陣佢又要我轉返做坐二人枱😅😅😅😅即係我堂食,佢要我轉外賣,期間仲要我轉咗兩次檯….會話我食個芒果糯米飯都係15mins嘅事,使唔使叫我轉三次檯呀…😅😅😅另外,堂食芒果糯米飯,但佢用外賣盒裝…啲芒果仲要係酸嘅😅😅😅嬲到傻
即係我堂食,佢要我轉外賣,期間仲要我轉咗兩次檯….

嬲到傻
芒果糯米飯
2024-04-26 104 瀏覽
朋友話呢期去九龍城一定要試泰金國,聽聞呢間人氣爆燈,無時無刻都排緊隊🚶🚶🚶🚶 於是派出屋企人提早去攞位,5點幾已經堅有人龍,好彩一行9人準時6點到齊就剛剛有位🤩 🐮必點燒牛肉,我哋叫咗一份七成一份五成熟,兩碟肉味都好香好濃,醬汁鹹酸酸鹹鹹,點嚟食更開胃,推薦💯🐷豬頸肉厚實爽脆,點埋泰式辣汁勁惹味,令肉汁層次更豐富👍🐽兩款炒肉碎都好味,一辣一唔辣,辣嗰款真係幾辣,食唔到辣既朋友要注意啦🦐冬陰功夠晒足料,配料例如有蕃茄、斑蘭葉、鮮蝦等。泰式香料味好足夠,蕃茄味好出,反而唔算好辣,蝦夠大隻可惜唔夠新鮮🍜濕炒河粉好食過炒金邊粉🍝咖哩雞,咖哩炒青口同拼盤就比較普通最後每人食咗 HKD $150,雖然要排隊,但係真心平靚正抵食👍 不愧係長龍店。Thai food in HK cannot be skipped, in particular for Vancouverite as it's challenging to find a good and authentic Thai restaurant in Vancouver. My friend told me that we must try

🐷豬頸肉厚實爽脆,點埋泰式辣汁勁惹味,令肉汁層次更豐富👍
🍜濕炒河粉好食過炒金邊粉
🍝咖哩雞,咖哩炒青口同拼盤就比較普通

My friend told me that we must try Daokeaw Thai Restaurant in Kowloon City. This is extremely popular, and there was always a queue 😂 So I sent a friend to go early to secure a table, and there was already a queue around 5-ish. Fortunately, our group of 9 arrived on time at 6, and we get seated in just 10mins 🤩
🐮Must try roast beef👍 We ordered one  medium and one medium-rare. Both were very tender. The sauce was sour and salty, which made the dish more exciting. Highly recommended 💯
🐷The pork jowl meat was fatty and delicious, and the authentic Thai spicy sauce perfectly enhanced the flavor 👍
🐽Both styles of stir-fried minced pork were delicious too, one is spicy and the other is not spicy. The spicy one is really hot, which might not be a good pick for those who can’t take spicy
🦐Tom Yum Goong has full of ingredients, such as tomatoes, pandan leaves, fresh shrimps etc. The Thai spices, and the tomato flavor was outstanding, and it was not too spicy.
🍝The curry chicken, curry mussels and  Phad Thai noodles were not very outstanding.

It just costed HKD $150 per person. No wonder so many people think it worths the wait time.

• 馬拉盞炒通菜
  • 泰式肉碎生菜包
2024-04-22 116 瀏覽
九龍城人氣店,成日見到門外排隊人龍不斷,今次準時等佢12點開舖就黎!假日沒有lunch set,只有單點,所以價格稍高。燒牛肉$118重頭戲燒牛肉必點,可自選5成熟或7成熟!今次叫左7成,上枱時見到肉肉粉嫩及好香炭燒味,食落好有牛味及炭燒味好重,配既汁有小小辣及酸,整體好夾。我會為左燒牛肉再黎一次。醉貓海鮮炒河粉$88配料有蝦及魷魚居多,好有鑊氣;但略嫌有小小油;但整體用泰式香料炒得好香,份量十足。泰式拼盤$118比我想像中出乎意料之外,蝦餅魚餅是真材實料,炸蝦卷的口感是鬆軟,不是只用炸粉及死硬的口感!泰式椰汁沙冰$35夏天飲品透心涼,出面少有飲品,所以就叫了品嘗!好濃的椰汁及奶味,且用沙冰堆了小山丘,好抵飲!

假日沒有lunch set,只有單點,所以價格稍高。

燒牛肉$118

醉貓海鮮炒河粉$88

泰式拼盤$118

泰式椰汁沙冰$35
2024-04-12 118 瀏覽
🌟泰式咖喱炒雞🐔好大碟,椰香味咖喱,配蒜蓉包好正🌟蒜蓉包🍞蒜蓉牛油香,皮脆內軟,配埋咖喱好邪惡🤤🌟泰式蝦餅 🦐足料又大件,蝦餡飽滿 juicy ,十分彈牙🌟燒牛肉 🐮必點❗️❗️❗️份量多,七成岩岩好,五成太多血水肉嫩多汁,肥瘦適中,秘製酸辣汁好開胃🌟芒果沙冰🥭特色飲品,即叫即整,新鮮芒果打成,濃郁芒果味📍泰金國 (九龍城)九龍城侯王道9號地下A號舖

🌟泰式咖喱炒雞🐔
好大碟,椰香味咖喱,配蒜蓉包好正

🌟蒜蓉包🍞
蒜蓉牛油香,皮脆內軟,配埋咖喱好邪惡🤤

🌟泰式蝦餅 🦐
足料又大件,蝦餡飽滿 juicy ,十分彈牙

🌟燒牛肉 🐮
必點❗️❗️❗️
份量多,七成岩岩好,五成太多血水
肉嫩多汁,肥瘦適中,秘製酸辣汁好開胃

🌟芒果沙冰🥭
特色飲品,即叫即整,新鮮芒果打成,濃郁芒果味

📍泰金國 (九龍城)
九龍城侯王道9號地下A號舖
2024-04-09 197 瀏覽
今日去醫院落訂,同媽咪去食好野。咁岩lunch time有lunch set,又幾抵喎。份量都大,味道好。牛肉船河 - 真係好令人懷念既正宗泰式船河,牛肉又大又嫩。出唔到國既我可以係呢到當去左泰國泰式炒金邊粉 - 好食既,不過普通左啲。

泰式牛肉船河

泰式炒金邊粉 - 好食既,不過普通左啲。
泰式炒金邊粉
2024-04-09
泰式牛肉船河
泰式炒金邊粉
2024-04-04 143 瀏覽
雖然九龍城多年來有衆多泰国餐廳,仍是想不到“泰金国”提供了跟曼谷相似的味道.開店中午 12時,20分鐘前到 店外已排了一條龍. 點了 馬拉𦾟通菜. 通菜新鲜用汁非常惹味;蝦膏炒飯略嫌飯粒唔夠乾但蝦膏很香;肉碎粉絲湯用充足配菜 👍🏻最讃是燒豬颈肉 燒得邊皮带炭黑香香的 肉質甜美. 自製的辣汁一流.必再来 要試在旁槕上看見的蝦餅大大塊炸得金黄.

開店中午 12時,20分鐘前到 店外已排了一條龍.

點了 馬拉𦾟通菜. 通菜新鲜用汁非常惹味;
蝦膏炒飯略嫌飯粒唔夠乾但蝦膏很香;
肉碎粉絲湯用充足配菜 👍🏻

必再来 要試在旁槕上看見的蝦餅大大塊炸得金黄.

2024-03-22 264 瀏覽
呢間餐廳久仰大名,無論係午餐定係晚餐時間,經過時都會見到大排長龍。今次專登喺午餐再早少少嘅時間,排左大概20分鐘到就有得入座。❇️菠蘿海鮮炒飯炒飯香,米粒粒分明,另外份量都好多🫶🏻❇️燒牛肉食到呢碟燒牛肉,真係驚為天人,雖然睇落有啲生生哋,但食落完全冇生嘅口感,牛肉有咬口,配上個醬汁好開胃,喺呢度試過呢碟燒牛肉就返唔到轉頭🥵❇️蝦醬炒飯個人更加鍾意呢個炒飯,蝦醬嘅味道鹹鹹地,令炒飯更加鹹香,香氣十足!

❇️菠蘿海鮮炒飯
炒飯香,米粒粒分明,另外份量都好多🫶🏻

❇️燒牛肉

❇️蝦醬炒飯
講起九龍城泰國菜,一定會諗起泰金國,人氣爆棚到好似無時無刻都排緊隊😂我同朋友六點半左右到,等咗十分鐘就有位🤩❣️泰式生蝦生蝦好新鮮好厚肉,肉質結實。配埋蒜片同泰式辣汁一齊食,非常開胃。蝦頭做裝飾賣相好靚。❣️燒豬頸肉豬頸肉厚實爽脆,口感好好。點埋泰式辣汁非常惹味。辣汁都幾辣,食唔到辣既朋友要注意啦。❣️燒牛肉每一檯都會點既馳名神級燒牛肉,我地叫咗五成熟🤩肉味好香好濃,帶少少肥既部分更加好食!醬汁鹹酸口,點嚟食更開胃。非常推薦,願意為佢再排隊🥹❣️泰式咖哩炒蟹見網上冇乜人推薦,冇抱好大期望,但真係有驚喜‼️咖哩有椰香味,裡面有好多舊蟹,大大件仲要爆多膏!蟹膏撈埋咖哩一齊食,勁滿足🥰推薦叫埋蒜蓉包點咖哩食,重口味邪惡之選🥳❣️皮蛋炸蝦餅❣️泰式肉碎生菜包呢兩樣相對普通,正正常常。❣️椰汁沙冰大大杯,椰香味十足。記得快啲飲,融得好快會滴到成檯都係😂

❣️泰式生蝦

❣️燒豬頸肉

❣️燒牛肉

泰式咖哩炒蟹

❣️泰式咖哩炒蟹

皮蛋炸蝦餅

❣️皮蛋炸蝦餅
❣️泰式肉碎生菜包
呢兩樣相對普通,正正常常。

椰汁沙冰

❣️椰汁沙冰
大大杯,椰香味十足。記得快啲飲,融得好快會滴到成檯都係😂

2024-01-18
泰式咖哩炒蟹
椰汁沙冰
  • 蒜蓉包
2024-03-02 293 瀏覽
某幾位泰國服務員態度惡劣,特別係收銀嗰位,可能係老闆娘,講嘢非常冇禮貌又串,叫咗嘢食好遲黎,但準時一個鐘就趕人走,擺張單喺枱度叫你埋單,碟餸啱啱食到一半,都未食晒就話再黎趕人走,完全唔明白點解好多人肯排隊等,嘢食就一般冇話特別好食,同區九龍城有更多更好選擇,又唔係特別平,重點係態度趕客,如果係一大班人就千祈千祈唔好嚟,位又有排等,未食飽就俾人趕,好失望,本身一直覺得泰國人好友善,去完呢間餐廳真係嚇親,做生意唔使咁嘅,你不如等我慢慢坐低食叫多幾樣餸,咁嘅服務態度真係唔值得鼓勵。
2024-03-01 307 瀏覽
今日突然好想食泰國菜 黎左九龍城好多人排隊既泰金國🤩🤩🍻 叫左3樣野食👉🏻燒雞翼 4串 ($76) 💓💓💓💓💓佢個雞翼完全唔乾柴 好多肉汁 咬落去有蜜糖既甜味 同埋肉汁爆發 勁正! 好彩每人都有2隻唔洗爭食👍🏻必叫👉🏻香葉肉碎飯 ($88) 💓💓💓💓💓個肉碎勁入味 又惹味 但係唔食得辣嘅話千祈要叫小辣 唔係就肯定食唔到😂😂因為泰國啲辣真係好辣。。辣住都忍唔住食停唔到口 好夠鑊氣啲肉碎👍🏻👉🏻燒牛肉 ($108) 💓💓💓💓💓呢個燒牛肉我眼見每枱都必嗌😋😂😂 一試就知原來咁好味 佢啲牛肉燒到半生熟點埋佢嘅秘製醬汁 簡直一流 同埋啲牛肉又唔會太過韌 佢有七成熟同五成熟可以俾你選擇 我呢個就係七成熟 同埋啲牛肉諗住少少肥膏食落去真係入口即溶🤩🤩唔怪得每枱都嗌👉🏻芒果沙冰 ($38)💓💓💓💓💓呢個沙冰唔係間間泰國餐廳都整得好飲 呢間泰國沙冰超級濃嘅芒果味 唔講以為啖食緊芒果😋😋真係抵飲 38蚊大杯到比到成杯小山丘😂😂 真材實料👍🏻👍🏻雖然呢間餐廳要排隊 但係真心平靚正抵食👍🏻👍🏻唔怪得每晚都咁多人過去排隊食五個心心為最高分泰金國 (九龍城)地址 : 九龍城侯王道9號地下A號舖

👉🏻燒雞翼 4串 ($76) 💓💓💓💓💓

👉🏻香葉肉碎飯 ($88) 💓💓💓💓💓

👉🏻燒牛肉 ($108) 💓💓💓💓💓

👉🏻芒果沙冰 ($38)💓💓💓💓💓

五個心心為最高分
泰金國 (九龍城)
地址 : 九龍城侯王道9號地下A號舖
  • 燒雞翼
  • 泰式燒雞翼
  • 芒果沙冰
  • 泰式芒果沙冰
2024-02-16 447 瀏覽
九龍城最出名嘅泰國餐廳就係呢間泰金國,雖然餐廳入面嘅環境比較逼,但次次嚟到都一定係大排長龍!今次就同一班朋友嚟到呢到叫多啲野食大家Share,咁就可以試多啲唔同嘅野食啦~泰式木瓜沙律💰HK$68木瓜切到一絲一絲,酸酸甜甜,好開胃~泰式生蝦💰HK$108生蝦彈牙爽口,非常新鮮,襯埋個泰式酸辣汁,夠哂正宗~泰式肉碎生菜包💰HK$88肉碎食得出係用咗好多香料去煮,再加埋爽脆嘅生菜夾住一齊食,正呀~泰式拼盤💰HK$148拼盤好豐盛,有4種小食,包括蝦餅、魚餅、炸雞卷、皮蛋炸撒,其中蝦餅最好味,口感夠彈牙~燒牛肉💰HK$88呢到嘅招牌菜之一,我地叫咗7成熟,外層燒到焦焦地,入面嘅肉仲係粉嫩嫩,食落口係好濃嘅牛肉味,好juicy,點埋啲秘製酸辣汁更惹味~泰式冬蔭功💰HK$138好足料,大蝦都有幾隻,味道偏酸~馬拉盞炒通菜💰HK$78通菜質地爽脆,炒得都幾有鑊氣,辣辣地好惹味~泰式炒金邊粉(蝦)💰HK$78材料都好足,夠鑊氣~

泰式木瓜沙律💰HK$68
木瓜切到一絲一絲,酸酸甜甜,好開胃~

泰式生蝦💰HK$108
生蝦彈牙爽口,非常新鮮,襯埋個泰式酸辣汁,夠哂正宗~

泰式肉碎生菜包💰HK$88

泰式拼盤💰HK$148

燒牛肉💰HK$88

泰式冬蔭功💰HK$138
好足料,大蝦都有幾隻,味道偏酸~

馬拉盞炒通菜💰HK$78
通菜質地爽脆,炒得都幾有鑊氣,辣辣地好惹味~

泰式炒金邊粉(蝦)💰HK$78
材料都好足,夠鑊氣~

馬拉盞炒通菜
泰式木瓜沙律
泰式冬蔭功
泰式拼盤
泰式炒金邊粉(蝦)
2023-11-23
馬拉盞炒通菜
泰式木瓜沙律
泰式冬蔭功
泰式拼盤
泰式炒金邊粉(蝦)
  • 生蝦
由等位到用餐完結,俾咗錢先知係俾錢買難受,慶幸都算食得飽!帶位阿姐惡到好似追數咁,一副有得俾你食就好聽指揮咁樣,唔講以為佢哋做緊善事派飯,嘢食飛落枱,認清係咪自己落單㗎,可以一錯再錯㗎!食物質素普普通通,但相對份量夠大,味道都合格嘅!到埋單走,同一個帶位做埋收銀阿姐一樣人如其膚色,黑得發亮,唔講又以為差佢錢咁!不過,我認識嘅泰國人姐姐個個都好有禮貌,第一次嚟呢間咁嘅餐廳,大開眼界🫣#忙可以理解,但惡到咁樣wow#消費者想嚟食餐飯啫,唔係差你錢
#忙可以理解,但惡到咁樣wow
#消費者想嚟食餐飯啫,唔係差你錢
2024-02-04
  • 泰式炒金邊粉