2022-09-27 66 瀏覽
週末有乜好做?當然放低所有工作,去玩返一日。朋友約我去apm睇飯氣攻心,睇完唔係飯氣功心,而係好肚餓….去到觀塘好自然會潛入工廈覓食,友人帶我去了一間挺舒服的西餐廳,地方不算好大,一個大L型的靠牆梳化座配二至四人枱,再有一個半開放式的水吧位,整齊企理,感覺舒適。午餐有九款lunch set,價錢由$88-$168均包有田園沙律或廚師餐湯,還有一杯$24或以下的飲品。我們的就各揀選一個餐然後開心share。******************************雖然我倆都揀了田園沙律($0/跟餐),但也有奉送兩支香脆可口的餅乾棒,好吃!沙律菜清爽鮮嫩,車厘茄清甜多汁,淋上一些酸酸甜甜醋汁,再刨了幾片鹹鹹地的芝士,簡單的配搭已好美味,好fresh!******************************扒虎蝦龍蝦汁意大利飯 Grilled King Prawn Risotto in Lobster Sauce ($88)也隨便上枱,有我手掌般大的虎蝦放在飯面,好有睇頭。大虎蝦啖啖肉,彈牙鮮嫩,優質!意大利飯粒粒圓潤,沾滿蝦龍汁,濕潤帶黏性,味道鮮香,比一般以大量芝士和忌廉炮製的意大
田園沙律配餅乾棒
田園沙律
扒虎蝦龍蝦汁意大利飯
意大利飯粒粒圓潤,沾滿蝦龍汁,濕潤帶黏性,味道鮮香,比一般以大量芝士和忌廉炮製的意大利飯輕盈,不覺溜滯,還吃到清爽的紅黃椒粒,口感豐富,而其生熟程度亦合乎港人口味,不會如正宗意大利飯那麼堅硬。
烤美國豬柳配香橙燒汁配蔬菜
再來一客烤美國豬柳配香橙燒汁 Roasted U.S Pork Loin w/Grand Mariner Gravy($108),擺設富心思,如畫一般,賣相很吸引。可選配白飯或蔬菜,我倆要了後者。蔬菜有翠肉瓜、粟米芯、雲耳、西蘭花和甘荀,全部都好清爽,少油少鹽,健康有益。
烤美國豬柳配香橙燒汁配蔬菜
豬枊已切件,配上香橙肉,淋上燒汁。每件都挺厚身,啖啖肉,完全無肥膏,既腍嫩又有肉汁,配了酸酸甜甜的香橙燒汁,平衡肉的油膩,非常夾!旁邊的配菜跟之前蔬菜種類相同,最特別是配了南瓜汁、枝豆汁和香港蕃茄汁,很有心思!
熱檸檬蜜
大家餐飲都揀了熱檸檬蜜 Hot Water w/ Honey Lemon($0/跟餐),入口暖笠笠,相當甜美滋潤,不錯!
-----------------------------
仔細想想,近排貪方便,只去商場和街頭的食肆覓食,少了瓹窿瓹罅,今日走入工廈,重拾那種久違的工廈美味,開心!
2022-09-24
$107.8 (午餐)
田園沙律配餅乾棒