2021-11-02 167 瀏覽
星期日晚同朋友去咗尖沙咀食飯,佢帶我穿過諾士佛台覓食👀,出到嚟原來係斜路天文臺圍嗰邊。我呢個朋友一向都好識食,捐窿捐罅難唔到佢。「Sakeh」位於寶軒酒店地下,大大個招牌好易搵,但入口處就喺一樓。餐廳裝修幾靚,頗有日系居酒屋嘅感覺🎌。佢型格得嚟唔浮誇,氣氛舒服,拍拖食飯或一班人聚會嚟呢度都幾適合。呢度提供各式各樣嘅日式串燒🍢,串燒即叫即燒,製作需時,不過佢亦控制上菜速度得宜!🐔雞頸肉,平日比較少食呢個部位,雞頸口感幾爽,又無雞腎咁韌。🐟白鱔,魚皮香脆,魚肉嫩滑,無骨。🐮汁燒牛肋,醬汁味道比較濃,感覺似叉燒醬,個人就麻麻哋。🐷豬肋肉,佢肉味唔錯,肥瘦均勻,唔嚡。👅厚切牛脷,牛脷好出色,每片都有一定厚度,肉質夠軟稔,簡單用鹽調味已經好正。🐐紐西蘭羊架,羊架屬正常發揮,以香草調味唔會失手,羊羶味亦恰到好處。🥚自家制免治雞肉軟骨,免治棒配上蛋醬食,多汁惹味,不過雞串嘅軟骨含量就唔算多。🦴雞軟骨,佢並唔係用上M字牌嘅急凍貨,食落爽脆,無多餘嘅肉。🍒荔枝豬肉卷,佢係我今晚食過最鍾意嘅串燒,五花肉包裹住荔枝肉,果肉甜甜的,味道層次豐富,好食😋。🐓雞皮,雞皮經燒烤後已經近乎將啲油去晒,質感同魚皮差唔多
🐟白鱔,魚皮香脆,魚肉嫩滑,無骨。
🐮汁燒牛肋,醬汁味道比較濃,感覺似叉燒醬,個人就麻麻哋。
🐷豬肋肉,佢肉味唔錯,肥瘦均勻,唔嚡。
雞皮
🐓雞皮,雞皮經燒烤後已經近乎將啲油去晒,質感同魚皮差唔多。如果一客份量多啲就好。
🍠日本蕃薯,原條蕃薯切件比起甜薯仔更清甜。
🌽粟米,燒粟米我鍾意食💕,佢塗上牛油拎去燒,並無燒到乾晒,又香又甜。
清雞湯茶漬飯
🍚清雞湯茶漬飯,茶漬飯細細碗,未食都已經聞到幾香。湯底用上雞湯,幾特別,因為其他餐廳多數會用魚湯。飯粒經浸泡變淋,建議要趁熱食啊。
綠茶蕨餅紅豆白玉
🍡綠茶蕨餅紅豆白玉甜品造型好靚靚。中間有兩塊威化脆餅裝住紅豆白玉,另一邊就係綠茶蕨餅,後者抹茶味醇香,口感煙韌,沾埋黃豆粉食更滋味。
題外話,我哋冇嗌酒水,但都唔使擔心,因為店員不時會主動為客人添茶🍵,特別係長直髮扎馬尾嗰位年輕靚女店員。老闆要加佢人工啦,佢服務態度超好,有禮貌,又有活力,長期掛著笑容,抵讚👍。
總括嚟講,如果想食串燒晚餐,不妨可以考慮呢度😉。開初我以為餐廳地理位置咁偏僻,應該冇乜客,點知去到見到咁爆場,你就知佢乜料啦👏!
2021-10-24