2019-08-30 294 瀏覽
中環茶記-本土特色茶餐廳對於香港人黎講絕對唔陌生,集快餐店同餐廳於一身,提供香港特色既西式餐飲。「中環茶記」一間充滿香港特色既茶餐廳,對於喜歡懷舊既我,絕對要試下。未入餐廳,已經俾霓虹燈招牌吸引住。中環茶記絕對係非一般既茶餐廳,服務員非常有禮貌,入門既時候不斷提醒我有一級樓梯,又會主動介紹餐廳特色既食品。🐻西多士 $32西多士好厚身,外層炸到金黃色,中間仲放上大大塊牛油,未食已經覺得滿足,西多士外脆內軟,搽上糖漿同煉奶又係另一番味道。🐻沙爹牛肉菠蘿包 $34菠蘿包有我塊臉咁大個,裡面放咗滿滿既沙爹牛肉,菠蘿包面層略嫌較厚,但包非常有質感,絕對唔係空氣包。🐻煎美國牛扒拼深海魚柳 $138鐵板扒餐有三款醬汁可以選擇,包括蒜茸汁、黑椒汁同燒汁,魚柳輕微煎過兩邊,入口冇雪藏味之餘亦都唔散,至於牛扒唔韌亦有牛味。🐻咖喱雞球蔥油餅 $62「中環茶記」既咖喱真心一流,用上純椰漿加入印度香料,唔加一滴水製作,味道香濃有層次。蔥油餅同咖喱係絕配,但得三塊真心唔夠喉。🐻懷舊雪兔 $30聽個名完全聯想唔到係咩,原來係雜果賓治加上彩色棉花糖,再混合蝶豆花,成杯野好夢幻。
中環茶記-本土特色

西多士