喺中環裏面,西餐/fine dining /omakase呢D店舖大多坐落於呢個黃金地段,格局典雅,有時連一粒聲都唔敢出。而位於大館對面,卻有幾位熱情嘅台灣媽媽密密地努力耕耘,經營一間充滿人情味嘅良心小店。 兩位台灣媽媽並非飲食業介嘅新人,佢哋之前已經經營過三間餐廳,由吃什麼外賣店再二次經營「請坐」,最後但因業主爭議關係被迫停業。最終喺18年創立本店,仲要係香港唯一一間米芝蓮台灣,我諗今次呢間餐廳總算會做得長久掛。 裝修就冇乜花巧野,只係一間普通店舖嘅裝修,但一入到門口就聽到職員嘅台灣口音,語氣溫柔,但當日去到係放飯時間,用餐節奏就有D緊迫,諗緊食咩嘅時候店員就會熱情地推薦你食咩 午市餐牌嘅選擇頗多,除咗有最基本嘅牛肉麵同滷肉飯之外仲有乾拌麵火雞/鯖魚/一夜乾/等嘅魚類飯,唔夠食嘅可以再加蛋餅,但就冇得叫皮蛋豆腐滷水拼盤嘅小食,而依家仲要冇咗晚市堂食就更加食唔到。 香辣牛肉乾拌麵$85 價錢比起其他台灣菜黎講算偏貴,但佢又有米芝蓮推介又位於中環,咁又冇辦法嘅。份量就非常之正常,牛肉有三大舊,性價比普通。 牛肉用上牛腩而並非牛腱,切得長但唔算厚闊,望落唔算太深色,都主要食返佢嘅肉味。肉質

香辣牛肉乾拌麵$85

香辣牛肉乾拌麵

牛肉用上牛腩而並非牛腱,切得長但唔算厚闊,望落唔算太深色,都主要食返佢嘅肉味。肉質軟嫩,帶些微彈性,中間仲係呈粉嫩嘅顏色,肉味濃,唔會覺得柴,筋模唔會好似橡膠咁咬唔開,出色!

香辣牛肉乾拌麵

比起湯麵黎講,我更鐘意食拌麵。麵嘅粗幼適中,質感係煙韌有嚼勁,能夠掛得起油份同醬汁。

店員有提醒話醬汁好辣,辣就唔算辣,但就好麻lor,醬汁唔算太濃,有些小蒜香與醬油膏嘅咸香,食到最後都唔會覺得油膩,個人認為調味可以再重手多少少,未夠惹味。要靠酸菜增味。

木魚花蛋餅$45

木魚花蛋餅

又想食小食但得蛋餅就叫蛋餅啦。木魚花口味並不常見,於是就試吓。木魚花放得毫不吝嗇,遮蓋蛋餅,未食已經跌咗落街。

蛋餅皮滑而煙韌,薄而有回彈力,比起脆身嗰隻我更鐘意呢隻。中間就冇野特別,得蛋同䓤,蛋有少少蒸氣感,軟而唔柴,配上日式偏咸嗰隻蛋黃醬同食唔出嘅醬油膏,柴魚絲則提供鮮味,我就非常之鐘意呢個蛋黃醬同木魚絲嘅fushion配搭,值得推介。
木魚花蛋餅