2024-04-26 405 瀏覽
大半年前首爾超人氣輕洋豬扒店Kyung Yang Katsu 登陸香港,一直都有興趣想試下。上星期終於約到朋友一齊去食。餐廳位於中環蘇豪伊利近街,沿住扶手電梯就可以上到嚟。餐廳嘅舖面係一間白色小店。店內裝潢既米黃色主調、木系家具、米黃色Bar 檯,感覺有點溫暖。今次我就試咗呢款「芝士&吉列豬扒套餐」,採用豬背脊既大里肌肉,有配左流心芝士同無芝士版本。吉列豬扒炸得香脆,但感覺唔算油膩熱氣。豬扒食落腍身,有點肉汁👍🏻。芝士版本就係加咗水牛芝士,芝士香味同juciy豬扒味道好相襯。隨套餐會附上唔同嘅醬料例如:黑松露鹽、芥末、蝦醬、刀魚醬、酸梅醬。我就最鍾意配豬扒醬,食落酸酸甜甜,幾開胃🤤。朋友就點左呢一款新推出嘅「番薯芝士吉列豬扒」。喺芝士吉列豬扒上啜上番薯蓉,番薯食落甜甜地,口感好軟糯,意外地味道同口感都幾夾。除咗主菜嘅吉列豬扒,每個套餐都有附有飯、麵、沙律同伴菜。飯同麵份量都唔算多,不過飯都煙靭。麵係湯麵,個湯味道都幾溫和。唔夠食嘅仲可以再添。伴菜唔會太過咸,做嚟當前菜或者配飯食都唔錯😌。最後就當然要介紹埋飲品啦。我哋就揀咗兩款梳打飲品。入面真係用返芒果🥭同大大粒青提子,再加埋梳打同埋果

最後就當然要介紹埋飲品啦。我哋就揀咗兩款梳打飲品。入面真係用返芒果🥭同大大粒青提子,再加埋梳打同埋果醬,啱晒依家熱天,解一解暑。整體,我都覺得幾有特色,價錢以中環鮮豪區嚟講都算合理,未試過嘅朋友不妨嚟試吓啦!
芝士&吉列豬扒套餐
番薯芝士吉列豬扒