講到文華high tea, 第一時間就係諗到佢地既scone同jam😍😍 所以下定決心點都要嚟試下~一睇個架感覺係實而不華😂 鹹點方面因為全部都係三文治🥪,而無其他特色野,所以會普通同單調啲,味道係ok既~ 相對比較欣賞甜點,唔單止scone一如傳聞咁好食😋 其他都有驚喜,傳統既對得住一直以嚟既名氣,仲有一啲特別既組合,一樣有層次同好食👍🏻今次係同XOVĒ crossover, 所以食完tea之後會送1人1 set白松露瑰麗修護套裝,裡面有修護液、活肌提亮精華、水凝舒緩面膜同埋一個粉色仿皮化妝袋,都幾多野😂 因為送呢一set野,配合翻主題所以其中一份三文治🥪加左松露,食完仲可以喺隔離既pop-up store 攞一set XOVE既白松露護膚品包括有精華同gel mask~ 其實整體都好食既,不過太多三文治,三文治無用特別同貴既食材,有埋其他特別啲既鹹點就更加好,如果唔係有護膚品sample送既話,加一之後要400蚊一位貴左啲...(5 😍 係滿分,🤩係半分)因為甜品比較特別,所以小編調下次序,講左甜點先😂 到睇鹹點既時候大家就會明咩事😂傳統鬆餅🥞&提子鬆餅🍇配玫瑰花果醬🌹&牛油忌廉🧈
Tea  Set

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

傳統鬆餅🥞&提子鬆餅🍇配玫瑰花果醬🌹&牛油忌廉🧈🍶 (好味指數:😍😍😍😍😍)
重頭戲嚟啦~ 嚟到文華必試既係scone🤩 果然無令小編失望,出面鬆化,裡面柔軟,濕潤度岩岩好,唔痴牙得嚟又唔會乾,切開既時候唔會碎晒,仲有好香既牛油🧈味🤩同埋個玫瑰jam真係好好食😋 有玫瑰🌹迷人既香味,入口芬芳馥郁,配埋濃郁香甜既士多啤梨🍓味,唔會好甜,所以忍唔住全部清晒😽 至於個clotted cream 都正,重奶香味之餘,上碟係凍既,質地似雪糕🍦咁幼滑~ 暫時試過最好食既scone非文華莫屬👍🏻
Scone
Jam  &  cream

1963文華芝士蛋糕 🧀🍰 (好味指數:😍😍😍😍😍)
呢個係文華餅房既招牌,果然名不虛傳!當時總廚覺得都係1963年原汁原味既recipe最好,所以就有左呢個名,入口豐盈幼滑,軟硬適中,芝士🧀味濃郁細膩,好creamy~ 又有奶香同sour cream既微酸,作為芝士🧀大fan好滿意😌 同上面既cream加白朱古力🍫配合得啱啱好,唔會過甜,口感又再豐富啲!如果一人有一件就正啦🤩

柚子雲呢拿撻 🍊🥧 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
柚子🍊酸酸甜甜,配埋柚子皮有啲咬口,另外雲呢拿濃郁既香草、花香同松香味,感覺幾清新,個cream好軟滑,難得唔會好甜👍🏻撻皮帶有牛油🧈香味,唔會太硬,攞叉整開既時候唔會碎晒~ 同埋個外表真係幾靚🤩

法式66%黑朱古力蛋糕 🇫🇷🍫🍰 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
朱古力Mousse香濃幼滑,唔會好甜,食得出真材實料濃度高,入口帶啲回甘又濕潤,口感好rich 🤩 不過因為幾濃既緣故,會比較heavy,食得多會有啲漏,可能呢個係得一大舊兩個人share既原因,同埋集中以朱古力mousse為主,口感會單調啲

玫瑰覆盆子奶黃雲呢拿甜點 🌹🟡 (好味指數:😍😍😍😍)
呢個幾得意,外表仿照XOVĒ既白松露面霜,外殼係朱古力🍫嚟,下面有香滑既vanilla mousse,而將上面紫色既外殼整碎就會目見到裡面酸酸甜甜既紅莓🍓果乾糖,口感幾豐富!不過就甜左啲同埋唔係好feel到玫瑰🌹既香味
Tea  Set

車打芝士火腿三文治🧀🥓🥪 (好味指數:😍😍😍)
全部三文治🥪都好軟熟,用左車打芝士🧀所以帶有啲鹹香同本身獨有既堅果香味,但係無烘或者焗過,所以突出唔到車打芝士🧀嗰種半溶既creamy~ 火腿🥓就係平時食開薄身嗰種,但係太普通,所以食完唔太大既感覺...

煙三文魚刁草忌廉裸麥三文治 🍣🌱🥪 (好味指數:😍😍😍😍)
煙三文魚🍣油潤肥美得黎帶啲煙燻香味,配埋忌廉就更加creamy,另外有刁草稍為中和翻個油分,刁草🌱係煙三文魚🍣既良伴,幽香去膩~ 裸麥烘焙比起小麥烘焙深色🏿,但考慮到亞洲人既口味所以裸麥既份量未至於去到90甚至100%,感覺減左,可能60%左右,所以都照樣比較軟熟同埋唔好會好酸,呢個口味都唔錯不過再多啲配料就會特別啲

雞蛋沙律青瓜三文治 🥚🥗🥪 (好味指數:😍😍😍🤩)
有蛋香🥚,而且用左蛋黃醬🟡 ,入口更加香甜creamy,配埋爽脆既青瓜幾清新~ 但呢個配搭係出面十幾廿蚊就已經有兩大件既選擇,雖然味道係ok既,但喺tea set見到就有啲失望,太普通,比較hea拉低左個性價比...

烤牛肉辣根西洋菜三文治 🔥🐮🥬🥪 (好味指數:😍😍😍🤩)
烤牛肉🐮用既係牛肉切片,口感柔嫩,但肉味唔夠,辣根醬幾特別,味道清新帶有啲辛辣可以解膩,同山葵似不過無咁keng, 同烤牛肉🐮係經典配搭,不過份量比較少就唔係好覺,配埋西洋菜🥬呢個配搭幾均衡,但唔突出

法式松露芝士火腿多士 🇫🇷🧀🥓🍞 (好味指數:😍😍😍😍)
呢個配合翻護膚品牌白松露系列出既,松露味香濃,味道幾出,同埋呢份係多士而唔係普通三文治🥪,有烘過係香口啲,同時芝士🧀都係半溶既狀態,更加香口creamy, 配埋火腿🥓就帶有啲鹹香,整體配搭比較特別,喺咁多三文治🥪入面印象深刻啲

草莓綠茶 🍓🍵 (好味指數:😍😍😍😍😍)
難得士多啤梨🍓既香味好自然,因為大部分無新鮮生果既果茶,果味都怪怪地,但今次有好自然又濃郁既果香😍 酸酸甜甜咁令人想一啖接一啖咁飲

千日紅花茶 🌺🍵 (好味指數:😍😍😍😍)
呢個茶都好清香,有種沁人心脾既感覺😎 飲完好舒服,可以解膩~

$736 for 1 (未加一)

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍