2023-05-25 263 瀏覽
假期好想遠離市區輕鬆一下, 去西貢食海鮮感覺有點老土,  BBQ 又怕熱, 駕車不經不覺去到大埔.   找到間園林景色嘅西餐廳, 荷華庭園景餐廳,  決定食西餐. 餐廳面積大,  庭園式設計,  門口有魚池,  景觀優美, 有室內熱帶魚缸, 除了園內盆景植物,  打卡景點有特式. 分區用餐,  有幾間獨立小木屋可以訂座,  私隱度高.也有大廳, 適合大伙兒聚會.我們打開餐牌, 食物款式多,  有不少選擇.   女友即點 飲品,   黃金樹下,   金黃色芒果菠蘿沙冰,  有芒果菠蘿味,  賣相味道都吾錯. 我喜歡傳統 青島啤酒,  夠清新.小食拼盤好豐富, 擺碟靚.  上檯熱騰騰.  有炸薯條, 炸魷魚圈, 檸檬蜜糖單骨雞翼和炸春卷.  配有醬汁.炸魷魚圈, 炸得好酥脆,  魷魚彈牙真好食.  檸檬蜜糖單骨雞翼,  雞翼炸至金黃色香口, 外層香脆, 內裏雞肉質軟滑, 調味正,  好回味.炸蠔春卷,  蠔味濃, 美味小食, 佐酒一流.炸薯條,  熱辣辣, 夠乾身, 香脆.   點上茄汁, 好味意式蕃茄什菜湯配蒜茸包.   湯夠熱, 很足料, 酸酸地, 清香又清新, 味道恰好.   蒜蓉多
餐廳面積大,  庭園式設計,  門口有魚池,
景觀優美,
有室內熱帶魚缸,
除了園內盆景植物,  打卡景點有特式.
分區用餐,  有幾間獨立小木屋可以訂座,
私隱度高.
也有大廳, 適合大伙兒聚會.
我們打開餐牌, 食物款式多,
 有不少選擇.
我喜歡傳統 青島啤酒,  夠清新.
小食拼盤
小食拼盤: 有炸薯條, 炸魷魚圈, 檸檬蜜糖單骨雞翼和炸春卷.
炸魷魚圈, 炸得好酥脆,  魷魚彈牙真好食.
炸蠔春卷,  蠔味濃, 美味小食, 佐酒一流.
意式蕃茄什菜湯配蒜茸包.   湯夠熱, 很足料, 酸酸地, 清香又清新, 味道恰好.   蒜蓉多士就烘得外脆內軟, 蒜蓉牛油夠香, 用嚟蘸湯食都唔錯.
意式蕃茄什菜湯配蒜茸包
 燒伊比利亞黑豚扒 配滑薯蓉,   份量足,  外層燒得香,
燒伊比利亞黑豚扒 配滑薯蓉
入口肉味非常濃郁,  肉質十分鮮嫰, 入面保持到粉紅色的肉質, 沒有豬肉的酥味.  沾上吃燒汁更好食.
甜品:  焗火焰雪山   賣相吸睛, 廚師加了酒後, 不一會兒,  火光熊熊, 先來個視覺享受.
焗火焰雪山
上層蛋白軟滑有酒香,  餅底蛋糕及椰香雪糕可口.  口感層次豐富.  超好食.
餐廳環境及氣氛很好,  跟朋友聊天好舒適.   食物和價錢優質.  侍應的服務態度很好, 值得再來.
意式蕃茄什菜湯配蒜茸包
燒伊比利亞黑豚扒 配滑薯蓉