2022-07-15 640 瀏覽
今日天氣很好,特別去龍尾灘走過圈,享受陽光與海灘。到晚飯時間,上Open Rice 睇吓附近有什麼好介紹, 見Orchid Tree 評論唔錯,特來一試。而它門口有位泊車位,更加方便。(註:但車位得幾個,最好預先打電話了解仍有冇位。)餐廳有室外及室內位置,因天氣不太熱,我們揀了室外,貪其空氣流通。而侍應亦好細心,即刻燃點蚊香。其室外及室內都有美麗油畫,美。餐廳供應不同食品,意粉、薄餅、小食及扒,頗多選擇。我們叫了白酒煮藍青口($108)、墨魚汁鮮魷魚意大利麵($148)及西班牙黑豚豬鞍扒($178)。青口先上,是比利時藍青口,肉質甜滑,白酒、洋蔥同芫茜加埋獨有青口味,好味到唔停得口。2秒已俾我們KO晒。👏🏻👏🏻👏🏻墨魚汁鮮魷魚意大利麵,在燈光微弱的環境下,只是黑黢黢一碟,不算吸引。食落卻兩回事,意粉彈牙,墨魚汁少少黏口,很香。加埋新鮮魷魚,彈牙好味。😋😋😋相比之下,黑毛豬胺排不算特出,肉質是爽口,煎烤亦香。但對比之前在其他餐廳(如M3)的黑毛豬胺排,佢哋有較濃旭豬肉香,肉質亦較爽口彈牙。最後,以一杯香濃咖啡作句號,咖啡有專業水準,濃郁順滑。👍🏻👍🏻👍🏻
今日天氣很好,特別去龍尾灘走過圈,享受陽光與海灘。

其室外及室內都有美麗油畫,美。

餐廳供應不同食品,意粉、薄餅、小食及扒,頗多選擇。

2022-06-10
  • 白酒煮藍青口