2023-08-26 73 瀏覽
今日放假,唔想煮飯。家住汀角路近大美督,咁就去咗大美督買外賣,諗嚟諗去買咩好,終於去咗Orchid Tree 買咗一隻燒雞, 呢間最近好似轉左新老闆/㕑師、有啲期待食物質素,隻雞鮮嫩多汁醃得好美味,值得推薦。一人半隻再加沙律啱啱好。下次有機會再試吓餐牌其他食物。
下次有機會再試吓餐牌其他食物。
2023-08-26
5 分鐘 (外賣自取)
  • 燒雞
我最近去了位於大尾篤的一家休閒風格西餐廳,他們的菜單真是讓我驚艷不已。其中兩道我特別推薦的菜式是蜜糖青芥末挪威鮮三文魚薄餅和煙肉蘑菇白汁燴意大利麵。首先,蜜糖青芥末挪威鮮三文魚薄餅給了我一個獨特的口味體驗。薄餅底部酥脆,上面鋪滿了新鮮的挪威三文魚片。這些三文魚片鮮嫩多汁,每一口都充滿了海鮮的香氣。而蜜糖青芥末醬汁則為整道菜帶來了一絲甜味和微辣的風味,讓整個味覺都得到了平衡和提升。這道菜絕對是三文魚愛好者不能錯過的美味佳餚。另外,煙肉蘑菇白汁燴意大利麵也給我留下了深刻的印象。這道意大利麵以煙肉和蘑菇作為主要配料,搭配濃郁的白汁燴製而成。意大利麵煮得剛好彈牙,每一根都能充分吸收白汁的滋味。煙肉的鹹香和蘑菇的鮮美味道相互融合,為這道菜帶來了豐富的層次感。這是一道既滿足味蕾又讓人感到舒適的美食選擇。總的來說,這家位於大尾篤的休閒風格西餐廳給我留下了深刻的印象。他們的蜜糖青芥末挪威鮮三文魚薄餅和煙肉蘑菇白汁燴意大利麵都展現了創新和美味的一面。如果你想要品嚐一些與眾不同的西餐料理,這家餐廳絕對值得一試。

蜜糖青芥末挪威鮮三文魚薄餅

煙肉蘑菇白汁燴意大利麵

蜜糖青芥末挪威鮮三文魚薄餅
煙肉蘑菇白汁燴意大利麵
2023-04-16 192 瀏覽
寵物friendly,牛扒扺食,雞扒皮脆,套餐有湯,主菜及咖啡飲料選擇,食得開心,價錢合理。加錢食多個甜品,心太軟好味道。去大尾篤,在這裡食午餐係一個唔錯選擇。
加錢食多個甜品,心太軟好味道。
去大尾篤,在這裡食午餐係一個唔錯選擇。
2023-04-02
2023-03-18 211 瀏覽
入大尾督除咗食泰國菜,西餐廳亦都係一個好選擇,每次經過呢間餐廳,都俾餐廳七彩顏色🌈嘅外牆吸引咗。🤭之前同亞女同學仔媽媽黎過呢度食過lunch,今次都係第一次黎食晚餐。今次一行五人,order 咗🐖德國咸豬手、長通粉、卡邦尼意粉、夏威夷pizza 🍕、南瓜湯、黑松露先雜菌忌廉湯。味道不錯,價錢合理👍🏻

味道不錯,價錢合理👍🏻
2022-05-29
踏單車去大尾篤🚵,除咗 BBQ,朋友就介紹食呢間西餐,諗佢價格平價,環境又唔錯!🏠好似話以前2樓係畫廊,所以外面畫滿塗鴉都幾易認。餐廳有室內同室外位,室內好有家庭式西餐廳嘅感覺,而室外就有少少外國 feel,可以帶寵物去🐶,泊底架單車就入得去,幾方便!食物方便都算親民價,🍝意粉 pizza 都不過不失,而豬手同薯條就唔錯,🍹下次踏單車踏到攰一於坐底入杯嘢吧!🍝蕃茄肉醬意大利麵 $88意粉不過不失,酸酸甜甜幾開胃!🍟焗芝士肉醬薯條 $58細薯條炸到好脆,但入面仲有薯味,芝士好多,好惹味!🍖德國咸豬手伴酸椰菜配蜜糖黑椒汁 $238豬手焗得啱啱好,外皮超脆,肉好多好入味,一絲絲肉好軟腍!🍕夏威夷風光薄餅 $148Pizza 係薄批嚟,好脆,不過有少少濃邊,上面嘅菠蘿、火腿、芝士砌醬粒咗,鋪到好滿,啖啖都有料!🧈雪中情 $58雪中情其實係木糠布甸,滑得嚟又有啲餅碎,淡淡甜味幾香口,好似澳門食嗰款咁!🍸熱帶雨林 $38果汁由石榴、白葡萄、芒果、士多啤梨混合而成,味道唔算複雜,酸酸甜甜好解渴!

蕃茄肉醬意大利麵

🍝蕃茄肉醬意大利麵 $88
意粉不過不失,酸酸甜甜幾開胃!
焗芝士肉醬薯條

🍟焗芝士肉醬薯條 $58
細薯條炸到好脆,但入面仲有薯味,芝士好多,好惹味!

🍖德國咸豬手伴酸椰菜配蜜糖黑椒汁 $238
豬手焗得啱啱好,外皮超脆,肉好多好入味,一絲絲肉好軟腍!
夏威夷風光薄餅

🍸熱帶雨林 $38

2023-03-04
焗芝士肉醬薯條
熱帶雨林
來開大尾篤,除了享受大自然景色外,還想找間好坐不貴的餐廳hea下。於是找來這間西餐廳,它有室內和室外,我們找了室外剛在一棵楊桃樹下的兩人座位,果然不錯,在翠綠的樹下心情好好。食物:1)煎雞胸柚子青瓜絲沙律:雞胸一般,而青瓜絲沙律賣相不起食慾,幸好有柚子香味。2)西冷牛扒:牛扒明顯醃過無口感無牛肉味。3)粟米湯跟蒜蓉包:這個無加忌廉的湯反而不錯,夠青甜,而蒜蓉包都夠脆香。4)鲜奶latte:反而這個比想像中好,合我口味。5)奶茶:很好,夠香滑幸好價值不貴,坐下享受一個下午還可以的。
食物:
1)煎雞胸柚子青瓜絲沙律:
雞胸一般,而青瓜絲沙律賣相不起食慾,幸好有柚子香味。

2)西冷牛扒:
牛扒明顯醃過無口感無牛肉味。

3)粟米湯跟蒜蓉包:
這個無加忌廉的湯反而不錯,夠青甜,而蒜蓉包都夠脆香。

4)鲜奶latte:
反而這個比想像中好,合我口味。

5)奶茶:
很好,夠香滑

幸好價值不貴,坐下享受一個下午還可以的。

2022-07-15 640 瀏覽
今日天氣很好,特別去龍尾灘走過圈,享受陽光與海灘。到晚飯時間,上Open Rice 睇吓附近有什麼好介紹, 見Orchid Tree 評論唔錯,特來一試。而它門口有位泊車位,更加方便。(註:但車位得幾個,最好預先打電話了解仍有冇位。)餐廳有室外及室內位置,因天氣不太熱,我們揀了室外,貪其空氣流通。而侍應亦好細心,即刻燃點蚊香。其室外及室內都有美麗油畫,美。餐廳供應不同食品,意粉、薄餅、小食及扒,頗多選擇。我們叫了白酒煮藍青口($108)、墨魚汁鮮魷魚意大利麵($148)及西班牙黑豚豬鞍扒($178)。青口先上,是比利時藍青口,肉質甜滑,白酒、洋蔥同芫茜加埋獨有青口味,好味到唔停得口。2秒已俾我們KO晒。👏🏻👏🏻👏🏻墨魚汁鮮魷魚意大利麵,在燈光微弱的環境下,只是黑黢黢一碟,不算吸引。食落卻兩回事,意粉彈牙,墨魚汁少少黏口,很香。加埋新鮮魷魚,彈牙好味。😋😋😋相比之下,黑毛豬胺排不算特出,肉質是爽口,煎烤亦香。但對比之前在其他餐廳(如M3)的黑毛豬胺排,佢哋有較濃旭豬肉香,肉質亦較爽口彈牙。最後,以一杯香濃咖啡作句號,咖啡有專業水準,濃郁順滑。👍🏻👍🏻👍🏻
今日天氣很好,特別去龍尾灘走過圈,享受陽光與海灘。

其室外及室內都有美麗油畫,美。

餐廳供應不同食品,意粉、薄餅、小食及扒,頗多選擇。

2022-06-10
  • 白酒煮藍青口
  • 墨魚汁鮮魷魚意大利麵
2022-06-26 384 瀏覽
星期日瞓到咁上下出車過大尾篤食個Brunch十二點幾唔算多人 侍應安排上一樓成間餐廳牆身好多畫 好有藝術氣息我地叫咗兩個set一個Cheese Burger 一個All Day Breakfast可能因為假日 等得比較耐Cheese Burger食得出係手打漢堡牛肉質地剛好又多汁 柔軟唔會嚡配埋紫洋蔥、蕃茄、生菜中和咗油膩感跟餐薯條好脆好味 似KFC薯格版嘅薯條All Day Breakfast可能漏咗單 等咗成個鐘先到普普通通 無特別感覺下次可以試fish n chip 見都多人叫
星期日瞓到咁上下出車過大尾篤食個Brunch

十二點幾唔算多人 侍應安排上一樓

成間餐廳牆身好多畫 好有藝術氣息

我地叫咗兩個set

可能因為假日 等得比較耐

Cheese Burger食得出係手打漢堡

牛肉質地剛好又多汁 柔軟唔會嚡

配埋紫洋蔥、蕃茄、生菜中和咗油膩感

跟餐薯條好脆好味 似KFC薯格版嘅薯條

普普通通 無特別感覺

下次可以試fish n chip 見都多人叫
2022-06-26
2022-06-04 330 瀏覽
第二次食呢間餐廳, 食物還不錯☺️ 午餐100蚊左右, 食到你好飽🤣 室外位置可帶狗狗,員工都友善,對狗狗都好好,不錯的餐廳,仲可以免費泊車👍 今日落雨人流少咗,同狗狗@dongdongterrier 坐咗兩個鐘, 表示十分舒服,好他條😁 會再去☺️

2022-06-03
2022-04-18 345 瀏覽
今日踩單車還車後, 去了這間餐廳下午茶。 第一次試這間餐廳, 經服務員介紹, 試了招牌菜漢堡包, 豬扒包, fish and chip!漢堡包朋友個個都讚,但係配菜薯條overcooked到不得了! 豬扒包竟然有骨! fish and chip又鹹又燶 一個字差! 服務員態度 好一般, 唔知關唔關唔係熟客事! 某個服務員對餐牌認識 一知半解, 唔推薦大家再去。
  • 漢堡包
2022-04-07 275 瀏覽
最近黎過兩次,但因為疫情搞到摸門釘🥹但今日終於見到開咗🥳單車仲可放係門口 👍🏻終於帶到朋友黎試😋我地叫咗兩份芝士熱狗配薯條🌭手打芝士牛肉漢堡餐🍔同梅頭肉扒配蒜蓉汁意粉🍝熱狗好大隻👍🏻漢堡好足料😋真係抵我地特登上黎食🥰百香果茶好香好味,我本來想叫乳酸飲,可惜無哂,所以叫咗水蜜桃茶,好彩都唔差😋
芝士熱狗配薯條
梅頭肉扒配蒜蓉汁意粉
百香果茶+水蜜桃茶
2022-04-06
芝士熱狗配薯條
梅頭肉扒配蒜蓉汁意粉
2022-02-03 245 瀏覽
虎年年初二, 好多食肆唔開, 估唔到orchid tree 🌳 有開, 於是駕車入大埔半日遊。1點前到, 有4枱客,幸好 門口有位泊車。3人點了2個午餐, 1個肉醬芝士薯條, 1份黑椒汁豬手午餐1)蒜汁豬排飯 {8分}豬排林, 只是飯比較少有蒜蓉包+餐湯<粟米湯, 什菜湯2選1>2)黑椒牛排意粉{6分}牛排梳打粉醃肉勁了, 沒有應有的牛排肉質, 太林了, 浪費了牛排。。3)肉醬芝士薯條 {7.5分}薯條炸得夠脆, 芝士唔會令薯條淋晒, 肉醬比較少及焗得乾了4)黑椒炸豬手。 {9分}必食推介黑椒汁太少, 要問取多一些。豬手炸到皮很脆, 豬手沒有油膩感啖啖肉, 香脆香口, 正待應服務有禮, 讚。食物質素唔會hea, 只是牛排差少少。總評- 8・5分

1點前到, 有4枱客,幸好 門口有位泊車。

3人點了
2個午餐, 1個肉醬芝士薯條, 1份黑椒汁豬手
1)蒜汁豬排飯 {8分}
豬排林, 只是飯比較少

有蒜蓉包+餐湯<粟米湯, 什菜湯2選1>

2)黑椒牛排意粉{6分}

3)肉醬芝士薯條 {7.5分}
薯條炸得夠脆, 芝士唔會令薯條淋晒, 肉醬比較少及焗得乾了

4)黑椒炸豬手。 {9分}必食推介

黑椒汁太少, 要問取多一些。
豬手炸到皮很脆, 豬手沒有油膩感
啖啖肉, 香脆香口, 正

待應服務有禮, 讚。
食物質素唔會hea, 只是牛排差少少。
總評- 8・5分

2021-11-16 269 瀏覽
每次到大美督我都會去呢一間西餐廳食嘢:通常我主要會order係:德國豬手🍖通常廚師都會將豬手起肉,而且豬皮好薄好脆好好食😋,每一次嘅豬手肉都非常之嫩滑🦴,再配上佢嘅蜜糖黑椒汁真係頂呱呱火箭菜煙肉pizza🍕🍕🥗Pizza都係即叫即整,Pizza邊都烤道好薄。再加Tabasco真係好好食啊
每次到大美督我都會去呢一間西餐廳食嘢:

🍕🍕🥗

真係好好食啊
德國鹹豬手
2021-11-05 279 瀏覽
今日又嚟大尾督食好西,原本諗住食泰菜,但都係想飲咖啡,所以都係嚟返 Orchid Tree。Orchid Tree 平日先有海鮮湯供應,所以平日嚟到就要試吓,真係好好味架。由於都幾肚餓,我就叫咗個龍蝦仔肉黑松露忌廉汁燴意粉,喜歡佢啲汁收得杰身唔會好似湯咁,食意粉時食到啲厚厚嘅忌廉味。隻佬就叫咗芝士蕃茄焗豬配淨菜,估唔到個豬扒都好入味又唔靱唔鞋,三扒兩撥我哋張啲食物送晒落肚。最後梗係要飲返杯咖啡令成個午餐更完美啦。雖然地點喺大美督,真係估唔到平日都咁多人入去食午餐 😅😅

最後梗係要飲返杯咖啡令成個午餐更完美啦。

雖然地點喺大美督,真係估唔到平日都咁多人入去食午餐 😅😅

鮮魚餐湯
芝士蕃茄豬配菜
龍蝦仔黑松露忌廉汁燴意粉
咖啡
鮮魚餐湯
芝士蕃茄豬配菜
龍蝦仔黑松露忌廉汁燴意粉
又一個星期日黎到大美督一泊好車就立即去搵野食意料之外係比之前少左人可能係因為大家留喺屋企睇奧運?或者係消費卷嘅開始令大家行商場?點都好啦 上次食佢隔離舖已經留意呢間舖佢個外觀幾有渡假風佢開十一點半 我地十一點九左右到有室內同室外坐 開店冇耐暫時一個客人都未有因為又係帶住隻貓所以點都係坐室外嫁啦。。侍應聽到我地話坐出面都嚇一嚇為左照顧三十幾度仲要坐出面嘅第一枱客人佢地出動左五把風扇吹住我地( ´▽`)但問題係 天氣太熱 吹嘅風都係暖暖地(;´༎ຶД༎ຶ`)Menu 星期日嘅郊外地方 價錢都差唔多我地叫左三個set加all day breakfast 餐嘅話都有跟湯同包紅白湯 紅係雜菜湯 白係忌廉粟米湯既然唔係羅宋湯 有啲意外佢係比較稠身但忌廉湯又比較稀身 真係估佢唔到。。兩款湯都偏鹹 作為starter個人覺得調味輕手啲較好可能因為啱啱開舖平時都冇咁快有人坐低等野食嘅時間都比較長然後有其他客人到嗰陣就開始上菜啦不過好快都坐滿左白汁雞意粉睇落細細份 但其實個碗都幾深份量其實係夠一個男人食飽我冇份食( ´▽`) 問下朋友意見朋友話好鹹 係無論雞 定係意粉都係鹹噢。。 第二份到嘅餐係all day
又一個星期日黎到大美督
一泊好車就立即去搵野食
意料之外係比之前少左人
可能係因為大家留喺屋企睇奧運?
或者係消費卷嘅開始令大家行商場?

點都好啦 上次食佢隔離舖已經留意呢間舖
佢個外觀幾有渡假風

佢開十一點半 我地十一點九左右到
有室內同室外坐 開店冇耐暫時一個客人都未有
因為又係帶住隻貓
所以點都係坐室外嫁啦。。
侍應聽到我地話坐出面都嚇一嚇
為左照顧三十幾度仲要坐出面嘅第一枱客人
佢地出動左五把風扇吹住我地( ´▽`)
但問題係 天氣太熱 吹嘅風都係暖暖地(;´༎ຶД༎ຶ`)

Menu 星期日嘅郊外地方 價錢都差唔多
我地叫左三個set加all day breakfast
餐嘅話都有跟湯同包

紅白湯 紅係雜菜湯 白係忌廉粟米湯
既然唔係羅宋湯 有啲意外佢係比較稠身
但忌廉湯又比較稀身 真係估佢唔到。。
兩款湯都偏鹹

All  day  breakfast

第二份到嘅餐係all day breakfast
煙肉 菇 腸 包都係熱熱哋嘅
朋友話其實all day breakfast 道道都差唔多
冇咩特別comment ( ´▽`)
但睇落係吸引嘅 賣相幾靚 睇落都full
炒蛋炒得幾滑幾靚
香煎雞扒配蒜蓉汁意粉

之後黎嘅係雞扒意粉 我個沙律係最後到
佢塊雞扒好大塊
估計面積同1.5部iphone 12 pro max差唔多
意粉都比得好多( ´▽`)
雞皇意粉冇配菜 所以估唔到雞扒意會有
問朋友意見 意粉唔係就咁白烚
雞扒冇雪味 比想像中冇咁鹹
都好食嘅其實 係一開始比朋友引導左
香煎煙鴨胸蘋果薯仔沙律

大家都諗住沙律整定會係最快
但結果係我個沙律係最耐
塊大蕃茄係屬於all day breakfast
所以樣子一樣( ´▽`)
借左過黎影相 冇左塊蕃茄個樣差好遠
因為我嗰份嘅顏色比較唔吸引同睇落份量最少
其實佢份量唔少
鴨胸個量都係我第一次見舖頭比咁多
個人覺得鴨胸可以量少啲但沙律加返多少少
另外係碟上嘅問題 如果用碗上睇落可能會好啲
味道上 其實係好食嫁喎。。。
個鴨胸唔係就咁煎 係有蜜糖味
所以食落唔係鹹!
蘋果沙律個味都較得幾好 成件事係平衡嘅
食個感覺都係舒服嘅