2021-06-05 770 瀏覽
不過不失的晚餐星期五晚飯時間,好多餐廳都要排隊,好彩德美比較少人,排咗兩張飛就有位了✌🏻 第一次嚟黃埔呢間德美,之前淨係去過尖沙咀分店。黃埔呢間係分開咗有兩個鋪位,今次被安排坐喺左邊鋪。一入去就聞到有好大浸煙味焗住,我相信冇可能係在座客人食煙,應該係後廚房傳出嚟,呢個位有啲影響我對德美嘅形象😕 而且座位之間有啲迫,店員上菜時都要比較小心。三文魚沙律🥗 (好味道:💛💛💛)三文魚沙律就不過不失啦,因為只係同跟餐嘅普通沙律一樣,加咗幾塊三文魚而已。沙律汁偏鹹,三文魚係新鮮的,但係整體食落冇乜特別,下次唔會再嗌🤫鍋燒烏冬🍲 (好味道:💛💛💛💛)一睇就知材料好豐富,同Menu張相一樣,冇偷工減料!本身以為剩係得一件炸蝦天婦羅,冇其他肉,點知原來有幾舊雞肉🤩食食吓仲發現有兩條獅子狗,係長過平時打邊爐嗰啲😆 除咗金菇,仲有小棠菜同埋娃娃菜,啱晒我呢啲想清清腸胃嘅人👍🏻 烏冬好彈牙,連埋啲湯一齊飲冇得彈!魚子呑拿魚腩茸飯🐠 (好味道:💛💛💛)男友係吞拿魚愛好者,呢個飯仲有魚子陪襯,佢梗係即刻落單啦! 一上枱見到有一隻生嘅鵪鶉蛋放咗喺頂,覺得好得意好搞笑,要親手將隻生蛋到出嚟🤣 然後再撈匀嚟食。唔使落
不過不失的晚餐

三文魚沙律🥗 (好味道:💛💛💛)
三文魚沙律

鍋燒烏冬🍲 (好味道:💛💛💛💛)
鍋燒烏冬

魚子呑拿魚腩茸飯🐠 (好味道:💛💛💛)
男友係吞拿魚愛好者,呢個飯仲有魚子陪襯,佢梗係即刻落單啦! 一上枱見到有一隻生嘅鵪鶉蛋放咗喺頂,覺得好得意好搞笑,要親手將隻生蛋到出嚟🤣 然後再撈匀嚟食。唔使落豉油,壽司飯本身都有調味,不過就略嫌吞拿魚腩味道唔夠突出😖 而且青瓜絲搶咗味。值得一提嘅係魚子粒帶有少許柚子味,唔知係咪本身浸左柚子汁呢😯
魚子吞拿魚腩茸飯

紅雙喜啤酒🍻 (好味道:💛💛💛💛)
主要係男友飲,佢話不錯,就叫我試吓。雖然我唔係好飲啤酒,但係我試咗一啖都幾易入口,飲落去唔會話太重苦味,大家想叫啤酒嘅可以試吓呢款!
紅雙喜啤酒

另外,提提大家💡 場內嘅冷氣好大,男友都凍到要食幾啖烏冬取下暖🍲

人均消費: 💰186

環境:💛💛💛