晏晝2點有多係荃灣放lunch, 特登老遠去到呢間"樓下冰室"食嘢。位置好闊落,裝潢帶點懷舊感覺。冰室嘅推介,款款都好吸引,睇到都流晒口水我點左:番茄濃湯通粉配瑞士雞髀($48)蕃茄濃湯通粉個湯底堅濃,熱辣辣勁正!又唔會好鹹或者重味精,加上佢通粉軟硬適中好爽口!湯底仲要係越食越濃嗰隻,無誇張..因為佢D蕃茄溶左落湯會再"傑"左..jesus..我成個湯飲晒!!至於牛奶滑蛋,第一佢mass夠, 其次真係好香,有少少生生地,更加滑溜溜咁!!瑞士雞髀(跟餐)好夠份量,雞髀皮同肉都好嫩,仲有佢嘅豉油汁同出邊嘅有少少唔同,我覺得好似甜啲同埋有少少甘甘地。平時食開嘅茶餐都$4X,食完仲要唔係特別飽,呢到成個餐通粉加雞髀先$48,勁夠食,好滿意。另外加左杯綠椰冰(跟餐加$11)本應唔知咩嚟,但係飲完覺得值得一試。佢其實係杯類似紅豆冰嘅嘢,但係其實係綠豆+椰漿,味道方面冇紅豆冰咁甜,但綠豆味都好香,夏天黎講係幾清新嘅!!本應同店員講要少甜,但係佢哋話全部都係椰漿,冇得少甜,由此可見應該冇額外落糖水,like!飲飽食醉呀真係,個日食完lunch出job, 係巴士訓得好甜wahahah 一定有下次
冰室嘅推介,款款都好吸引,睇到都流晒口水

蕃茄濃湯通粉
我點左:番茄濃湯通粉配瑞士雞髀($48)

瑞士雞髀
瑞士雞髀(跟餐)

另外加左杯
綠椰冰(跟餐加$11)
綠椰冰

2017-08-02