2015-10-26 2119 瀏覽
豬仔約定我星期日晏晝去太古UA睇"巫間獵人",本來打算中午係太古城食大家至愛嘅擔擔麵 㗎!是日我比約會時間早咗到,唯有行下康怡廣埸先,無意間見到N年前曾經幫襯過嘅酒家 ~"玉桃軒",印象中嘅嘢食唔錯 ,估唔到搬咗去康怡廣場啫!門口度下度下,見到假期做緊下午茶優惠 , 2點後點心一律85折啊,茶位每人7蚊 添!豬仔鐘意食點心,時間又啱啱好攝到呢 !豬仔一聽,急不及待go go go……酒家裝橫雅致,我倆被安排坐4人圓枱,舒適自在 !兩個人點住6個點心先 :-1.春風得意腸粉 : 通常呢款腸粉,内饀係炸両。但呢碟剛剛相反,内饀係豬仔至愛嘅春卷 啊!好在無點春卷啫 !腸粉皮滑,咬落嘅春卷仍略帶微脆,好味道!2.金粟煎墨魚餅 : 我几鐘意食墨魚餅,但豬仔就麻麻,仲話預佢一件夠 !呢碟墨魚餅煎得几靚 ,用左墨魚、粟米粒、香菇粒、甘荀粒等打成膠,再加蛋汁煎成餅。口感爽脆彈牙 ,豬仔今次唔止食一件添!3.水晶賽螃蟹餃 : 簡直係點心中嘅亮點 !一睇賣相,極之晶瑩剔透,絕非虛有其表㗎!皮超薄、内饀足 ,差d滿到漏瀉嘅螃蟹肉,口感滑溜溜,美味無窮 !4.玉桃晶瑩蝦餃
㗎!
~"玉桃軒",印象中嘅嘢食唔錯
, 2點後點心一律85折啊,茶位每人7蚊
添!豬仔鐘意食點心,時間又啱啱好攝到呢
兩個人點住6個點心先
1.春風得意腸粉
啊!好在無點春卷啫
!腸粉皮滑,咬落嘅春卷仍略帶微脆,好味道!
春風得意腸粉
2.金粟煎墨魚餅
: 我几鐘意食墨魚餅,但豬仔就麻麻,仲話預佢一件夠
!呢碟墨魚餅煎得几靚
,豬仔今次唔止食一件添!
金粟煎墨魚餅
3.水晶賽螃蟹餃
: 簡直係點心中嘅亮點
!一睇賣相,極之晶瑩剔透,絕非虛有其表㗎!皮超薄、内饀足
,差d滿到漏瀉嘅螃蟹肉,口感滑溜溜,美味無窮
4.玉桃晶瑩蝦餃皇
: 果然係皇者!皮夠薄,夾嗰陣唔會散開!蝦隻肉質彈牙,好食啊
玉桃晶瑩蝦餃皇
5.手打香茜牛肉球
: 一睇靚仔賣相,就知係小鮮肉
!牛肉多過粉!牛肉球口感極其鮮嫩
,加左香茜,更加爽香!
手打香茜牛肉球
6.蟹籽蒸燒賣皇
: 巧多蟹籽
,豬肉蝦肉鮮美可口, 無得輸
蟹籽蒸燒賣皇
7.冰花沙翁
: 食食下點心,忽然眼前一亮
, 行過嘅侍應生捧住一碟貌似我倆至愛嘅高力荳沙
啊!點解點心紙名單上無嘅呢?!侍應生話係剛剛推出,要唔要吖?!我地點會say no呢
!咬落先發覺無荳沙饀㗎
!外層係滿佈砂糖嘅鬆化沙翁囉,都唔錯呀!
冰花沙翁
估唔到下午茶時段,絕無欺場,一樣食到高質素嘅點心
, 性價比高

飽餐一頓後,開心去睇戲
2015-10-25
春風得意腸粉
金粟煎墨魚餅
玉桃晶瑩蝦餃皇
手打香茜牛肉球
蟹籽蒸燒賣皇
  • 水晶賽螃蟹餃,玉桃晶瑩蝦餃皇,
  • 手打香茜牛肉球,蟹籽蒸燒賣皇,金粟煎墨魚餅,