原來唔經唔覺都已經有近六個月了,喺新冠疫情底下,基本上日日都冇乜出街,冇乜好地方出去,而家暫時舒緩咗好多,所以可以出嚟行一行鬆一鬆,但未又話唞返啖氣既時間。喺返屋企附近周圍行下,咁啱有朋友經開呢頭工作,所以我就可以趁住今日放假嘅時候,同老友記落去食少少嘢下午茶一番。Let’s go葵芳廣場已經係我嘅老地方,基本上衹要你講得出個鋪頭名,我就可以即刻馬上十分鐘內行到去。今次朋友為我揀咗一間叫百味川Pak Mei House嘅 食店。初初去到見唔到個朋友。所以我等左陣。之後我就打電話畀佢點知原來佢喺百味川嘅另一個分鋪,原來呢間餐廳好得意嘅。佢除咗有主店之外佢仲喺隔籬嘅商鋪租咗個鋪位。然後就有另一邊嘅百味川,但係都係同一家店同一個老板。好喇坐低喇我哋開始食野朋友就點咗。沙嗲小辣(湯)跟豬大腸 豬潤 雞腎 要油麵 另飲凉粉冰而我就點咗。蕃茄魚-轉薯粉 恐龍華田 架央多士我朋友就覺得沙爹小辣湯底都唔算太辣但係就有個好香濃嘅沙爹味非常之有口感。  至於配菜方面豬大腸豬膶兩個都好爽口亦都好滑好彈嘅亦都好入味。右面係我至愛彈牙可口非常至於雞腎亦都非常鮮嫩。喺夏天嚟講飲返杯凍凍涼粉冰絕對係賞心樂事涼粉夠爽

而我就點咗。蕃茄魚-轉薯粉 恐龍華田 架央多士

右面係我至愛彈牙可口非常至於雞腎亦都非常鮮嫩。
喺夏天嚟講飲返杯凍凍涼粉冰絕對係賞心樂事涼粉夠爽口飲品唔會太甜亦都夠曬凍消暑必備佳品。

至於蕃茄魚米線轉左扭文薯粉。先講薯粉彈牙得好緊要有咬頭有咬口,傻傻聲就噉吞落去唔咬都係另一種食法。
番茄湯番茄絕對係主角。非常之濃厚。唔似普通嘅羅宋湯。仲有一粒粒原粒番茄比你咬。

魚肉都非常多占咗1/4嘅位置  非常多條嘅魚塊你絕對係一條一條噉樣放落口絕對係大胃王最啱嘅選擇。

恐龍華田又大杯又有滿滿嘅阿華田粉。非常濃厚。夏天飲消暑降溫。甜到入心入肺。
正因為同朋友食下午茶所以傾偈傾耐咗。碗面都消化曬嘅時候嚟多份佳央多士。大大嘅牛油配咖央醬,非常之咁甜。非常之咁滑溜。感覺就好似好圓滿地填飽個口噉同埋個胃。

呢個絕對係鎮店之寶嘅必殺技。如果同朋友嚟下午茶不妨一試。

食店整體環境合格。現在情況下佢哋都算非常清潔。雖然喺商場入邊但係,一到下午茶時段都會人少啲。真係都幾適合傾偈。如果早少少嚟可能會好多人哦。
題外話/補充資料: 有客飯 有下午茶 有小吃 可自行選擇
2020-06-09