2024-03-05 401 瀏覽
去開上環睇劇,睇劇前就係附近食晚餐先,去上理,當然就係去鮨政食啦,餐廳是木系裝修,簡潔親切,很有日式家庭feel,真正麻雀雖小,但五臟俱全。餐廳由日藉師傅主理,刺身、壽司、和食都有,選擇頗多,味道正宗。餐廳每個月都有精選優惠,月月不同,月月驚喜,我地去果時就做緊Follow餐廳IG 即送一客甜品 另外還有冬季限定鍋物推介,啱晒近期的乍暖還寒的天氣, 所以我地都叫咗一個鍋物~🌟燒免治雞肉這個是兔治雞肉棒的變奏版,變成一塊塊雞肉,食時更加方便,免治雞肉軟滑,配上惹味月見醬汁更加滑溜惹味,作小食一流! 🌟三文魚牛油果卷(3卷)/加州卷(3卷) 小巧精緻的卷物,每份3卷剛剛,可以解饞之餘又不會太飽,啱晒女士,各點了三文魚牛油果捲及加州卷,三文魚配牛油果,美味又清新; 加州卷,蟹籽脆卜卜,口感豐富!🌟鐵板燒魷魚 魷魚燒得剛剛好,軟淋之餘亦不會失去魷魚應有的口感,上碟時熱辣辣,還加上牛油,隨著熱力慢慢的溶化,加添牛油香味👍🏻,再配上燒汁,好好味🤤🌟鱈魚西京燒 見到隔離枱的西京燒很不錯,忍不住也點了一客🤣西京燒一上枱就已經好香,空氣中散發著西京燒白味噌的甘甜味,鱈魚醃得味道剛剛好,不會太甜太膩,而魚
去開上環睇劇,睇劇前就係附近食晚餐先,去上理,當然就係去鮨政食啦,餐廳是木系裝修,簡潔親切,很有日式家庭feel,真正麻雀雖小,但五臟俱全。餐廳由日藉師傅主理,刺身壽司、和食都有,選擇頗多,味道正宗。
🌟燒免治雞肉
🌟三文魚牛油果卷(3卷)/加州卷(3卷)
🌟鐵板燒魷魚
🌟鱈魚西京燒
見到隔離枱的西京燒很不錯,忍不住也點了一客🤣
西京燒一上枱就已經好香,空氣中散發著西京燒白味噌的甘甜味,鱈魚醃得味道剛剛好,不會太甜太膩,而魚肉則保持嫩滑,也不會太油,配白飯一流,配烏冬也很不錯!
博多風味雞肉鍋+烏冬(+$30)
天氣乍暖還寒,夜晚時間都仲係涼涼地,食個鍋就最啱,所以點咗呢個雞肉鍋,湯底是博多出名的豚骨湯及鹽醬,所以湯頭呈現乳白色,而且以火爐仔熱住,時刻保持熱度,所以一上枱就忍唔住先喝口熱湯,湯頭濃郁香滑,再配上疏菜及嫩滑雞肉,還有雞肉丸,非常的配。我地再加配烏冬,烏冬爽滑彈牙,吸受咗濃厚湯汁,更加的好食😋
  • 鐵板燒魷魚
  • 博多風味雞肉鍋