2019-02-07 162 瀏覽
大學最驚遇到嘅就係有天地堂,我同朋友星期2-3點一堂,然後去到7點先再有一堂,四粒鐘流流長唔知去邊好,所以我朋友決定去附近黃大仙中心行下,順便食埋晚餐先返去上堂。今次入咗去和氣食堂,舖面面積非常大。首先當然每人一個主食。我朋友叫咗北海丼,裏面有吞拿魚蓉,大量魚籽同海膽。魚籽非常鮮甜,海膽creamy亦唔會苦澀,吞拿魚蓉細滑鮮甜,能夠係一個丼食到以上三款美食可謂非常幸福。我就叫左一口牛鐵板飯,上菜形式類似pepper lunch ,一上菜被隻蛋吸引左,竟然有兩個蛋黃,旁邊有薯角。牛肉唔鞋,照燒汁亦入晒味,肉味亦重。另外我哋叫咗幾款小食,首先係千回火鳥三隻,外皮燒到脆卜卜,味道偏辣,每一隻肉量不算多但肉質非常嫩滑。另外就係照燒魷魚筒,魷魚彈牙可口,配上醬汁更加惹味,由於成隻上,所以份量都非常足夠。最後出場嘅係燒廣島蠔兩隻,一隻係芝士燒另一隻係蒜蓉燒。蠔本身非常新鮮,加上蒜蓉或芝士並唔會搶走晒蠔嘅鮮甜,反而更能昇華本身嘅味道。能夠上堂前食到咁多款日式菜式真係幸福!

今次入咗去和氣食堂,舖面面積非常大。

北海丼

一口牛鐵板飯

千回火鳥3隻

照燒魷魚筒

燒日本廣島蠔

能夠上堂前食到咁多款日式菜式真係幸福!
2019-01-29
北海丼