今日黎到九龍城探索呢間小店,之前做大閘蟹放題就比佢吸引咗,不過緣慳一面,唯有今次趁佢做新主題既時候一嘗究竟,餐廳裝修走年輕活力風,幾啱做學生同街坊客今晚我地黎任食秘製古早羊腩煲、台式香辣雞煲同台南南乳豬手煲,明顯係一間主打台式風味既小店,而且佢地仲有做埋外賣,可以將成個煲送上門,新年仲可以叫埋盆菜,慳返自己好多功夫備料熬煮堂食價錢係$399買一送一,埋單連加一就每位200出頭,只要follow社交平台就包埋任飲台式飲品例如珍珠奶茶、冬瓜檸檬同埋青島啤酒,性價比都唔錯成日聽到雙冬羊腩煲呢個名,其實即係代表用咗冬菇同冬荀去炆,大煲內仲有入味既新鮮枝竹,羊腩比較香,唔會好羶,同醬汁配合有驚喜,店家腐乳醬採用台灣名店江記,食落有濃香,呢個基底加湯打邊爐濃淡都適中話明三煲任食,大煲拎咗黎食羊腩,餐廳都會提供小煲食豬手同雞煲,包保無損失,如果啱食仲可以再轉大煲食完再打邊爐。最好食就係南乳豬手,南乳香氣十足炆得入味,豬手彈牙有膠質,雞煲食落麻香較淺,唔食辣既人都會覺得過癮既水準,雞肉火喉就重咗,食落有嚼勁台式小食包括鹽酥雞、炸貢丸、蚵仔滷肉飯同阿宗麵線,鹽酥雞外脆內軟有肉汁,阿宗麵線有埋正宗辣椒醬,

台式小食包括鹽酥雞、炸貢丸、蚵仔滷肉飯同阿宗麵線,鹽酥雞外脆內軟有肉汁,阿宗麵線有埋正宗辣椒醬,食落麻油香爆棚

火鍋料有十幾種,走簡而精路線,有齊肉、丸、餃同埋菜等等,唔會太複雜,用料平實

2023-12-27