2019-04-12 91 瀏覽
今日去觀塘整指甲,約咗男朋友夜晚喺觀塘食晚飯。男朋友話想捉緊冬天嘅尾巴食多最後一次雞煲,所以就上網睇吓觀塘有咩正雞煲選擇。見到原來觀塘都有咪走雞,不過佢就唔同啲叫做咪走雞live,咁之前食過佢其他分店質素都幾高,所以就冇諗咁多直接去食。 今日我哋就揀咗一個細嘅麻辣雞煲,之後嗌左咗幾樣配料打邊爐。落左單之後,侍應好快上左個雞煲同一杯醬汁,煲左一陣之後佢將醬汁倒入雞煲然後點火,再煮多陣佢就同我地講可以食得啦。雞煲好足料,每件雞都啖啖肉好入味,份量多到我地食完啲雞都飽左一半。 食晒啲雞之後,侍應好快就幫我地加湯,湯底仲有麻辣或清湯揀,我地費事太重口味,所以揀左清湯。配料方面,我哋叫咗一個細嘅手切新鮮牛頸脊,睇相都見到啲牛有幾新鮮,每片都好厚身,食落好重牛味。之後仲叫咗日本廣島蠔六隻、半分蟹柳、一份竹笙墨魚滑同埋烏冬。  廣島蠔好新鮮好肥美,$88六隻算係幾抵。 竹笙墨魚滑亦都唔錯,佢地將墨魚滑釀係竹笙裏面,竹笙吸晒啲湯汁,配埋墨魚滑,估唔到又幾夾。食食吓突然聽到歌聲, 原來餐廳每晚都有安排歌手係度唱歌, 所以咪走雞live既’live’係有live music聽咁解。整體來講食物分量超足,質

今日我哋就揀咗一個細嘅麻辣雞煲,之後嗌左咗幾樣配料打邊爐。

麻辣雞煲

手切新鮮牛頸脊

廣島蠔好新鮮好肥美,$88六隻算係幾抵。
日本廣島蠔六隻

整體來講食物分量超足,質素亦都好高, 下次打邊爐都會考慮嚟呢度食。
2019-04-02
麻辣雞煲