2017-05-19 172 瀏覽
放工後同我條佬去行街順便揾下食咩好,原來米走雞喺官唐都開左分店,我之前同朋友食過太子分店,但個時朋友不食芝士所以只食左麻辣(少辣),難得喺附近就決定今次去食芝士雞煲yeah~末上去之前都諗梗米走雞LIVE同太子分店係有咩分別,哦⋯⋯原來係整個環境,裝修格調係同太子分店係完全不一樣,一入門口就見到部藍球機,又有live brand ,空間超大,環境昏暗,座位好闊落,坐得好舒服期待己久既芝士雞煲出黎 !! 一黎到要焗一陣先,芝士半溶狀態後員工會幫我地打開,woo... 超香芝士味同洋蔥味 !!撈一撈就食得喇。。我地芝士份量叫"普通" ,但對我地黎講真係算多丫,芝士味唔會好濃,食落一D都唔覺得漏添喎!雖然我地係叫細size ,但份量真的蠻多,大部分都係雞脾肉~勁岩我~我好中意食雞脾肉!大大件之餘,肉質真係真係好嫰滑!! 食完之後就加湯打邊爐。。哇~係加芝士湯 第一次打邊爐係芝士湯底 ~今餐真係好邪惡!!!我地叫左牛頸脊(小),份量都好多喎,雪花紋均勻,不太薄身而且牛味濃,肉質好嫩滑!丸類叫左貢丸同手打五寶丸拼盤,一次過試曬墨丸,鯪魚丸,鮮蝦丸,牛丸,豬肉丸,全部都真材實料,好新鮮勁彈牙!睇到
放工後同我條佬去行街順便揾下食咩好,

期待己久既芝士雞煲出黎 !!

撈一撈就食得喇。。
芝士雞煲(小)

雖然我地係叫細size ,但份量真的蠻多,
大部分都係雞脾肉~勁岩我~我好中意食雞脾肉!
大大件之餘,肉質真係真係好嫰滑!!

食完之後就加湯打邊爐。。
哇~係加芝士湯

第一次打邊爐係芝士湯底 ~今餐真係好邪惡!!!

手切新鮮牛頸脊

貢丸
手打五寶丸拼盤

睇到個名幾得意,叫蜂巢冰豆腐,
就叫左半份試下,一黎到係成舊冰,但滾一滾就會變左海綿錦吸曬D芝士汁架,勁入味好

蜂巢冰豆腐

重有竹笙,都係吸曬芝士汁架,估不到錦夾,
勁入味好爽口!

竹笙

最後點左個小食,用蛋黃汁將吊桶仔炸成金黃色,好有咬口!
蛋黃吊桶仔

今餐真係好滿足丫~

價錢合宜,食材新鮮有水準,員工服務都好好,
不停主動加湯,因為怕癡底~又好快收碟。。不過新開業關係 live band 末正式開始,我遲D一定會再黎過!

2017-05-17
芝士雞煲(小)