2023-08-10 699 瀏覽
圍方都開咗一段時間,等佢矛咁多人先去行吓,當日星期日,人流都唔少! 唔單只圍方入面人多,連帶鄰近嘅餐廳食巿都爆場! 排隊人龍處處!唉.... 仲想話去飲茶食點心㖭.... 睇怕平時已經要排隊嘅粵軒,今日更加多人掛,但係..... 發生咩事! 去到居然有位! 連等位都唔洗! 馬上衝入去涼冷氣先啦!大大話話都成年無嚟過了!有位原因估計係....已經3點了.... 已過 Lunch time 黃金時間了....咁就出現另一個問題,就係趕客! 由步入餐廳到埋單走,都有強烈趕客感覺!點咗蝦餃,叉燒包,蒸鳳爪,黑椒牛仔骨,同蜂蜜脆麻花名叉燒腸.埋單$281價錢,絕對係一級收費啦! 記然係一級收費,咁就用一級要求去評吓餐廳同食點心質素.首先由天花,牆身以至地下都好鬼污糟! 牆身好多塵,我地一路食,D姐姐就一路掃地攪衛生趕收工! 以前幫襯就掛住吹水無留意環境,今次幫襯因為人客唔多,所以留意到環境問題原來咁差.點心方面,蝦餃用上原隻海蝦新鮮彈牙鮮甜,但蝦餃皮厚咗D! 留意一籠只得兩粒! size 又唔見得特別大粒!叉燒包平庸,無咩特別.鳳爪如果制作時炸得耐D,D皮同骨可以炸得更透的話,更入味.牛仔骨一係

大大話話都成年無嚟過了!

叉燒包平庸,無咩特別.

鳳爪如果制作時炸得耐D,D皮同骨可以炸得更透的話,更入味.

牛仔骨一係太大件,一係就碎甩甩,黑椒味香濃,牛仔肉入味.

叉燒腸偷工減料! 得兩條!

最後唯一滿分係蜂蜜脆麻花,入口即溶又香脆,蜜汁夠濃夠甜!

坐近廚房門口,不停聽到欠單追單,追得特別急因為趕下場收工,又話趕住攪衛生 (但係點解環境都係污糟糟?)! 趕客無形壓力大增! 一級收費但服務同質素都唔達標性價比低!

都係懷念土瓜灣壹點甜同日月茶點,又平又好味又唔會趕客,正路唔會再嚟食點心嚕.....