5天前 0 瀏覽
已經有2,3年冇過大圍揾野食了,早兩日同屋企人潮聖圍方,順便去粵軒飲茶,用料份量依然十足,食材新鮮,更意想不到收銀員還記得我和家人,熱情和我們打招呼,聊天,下次還會再去
2024-05-05
  • 筍尖活剝蝦餃皇
  • 黑魚子花菇燒賣皇
其實呢間舖頭已經唔係第一次幫襯,因為屋企親戚住喺附近,所以為咗遷就佢哋都去咗好多次,但係個事頭婆永遠黑住塊面對住啲客人,好似個個爭佢錢咁,真係好唔明,講真啦,呢啲餐廳冇裝修冇服務都係做啲熟客生意,真係唔明點解可以咁串咁嘅態度對啲客人,仲要好多都係老人家,香港地方想飲茶大把選擇啦,下次一定要說服屋企人絕不幫襯呢間餐廳👎👎👎👎👎👎👎俾錢消費仲要睇人面色,簡直不知所謂都唔係第一次啦,依家咁多人北上消費都唔係冇原因嘅

2024-04-30
  • 香芒沙律盞
路經大圍,媽媽想吃點心,見到呢間小酒樓,差不多全場滿座,於是就試試佢芝士蝦球伊麵味道淡,片裝車打芝士味生粉水太多,伊麵亦都太淋。蝦球有彈性新鮮!沙律蝦角見每一台都會嗌,所以點左一客。餡料吃得出有西芹紅蘿蔔鮮蝦,十分足料。略嫌美中不足是作為炸物,只有邊緣地方是脆的🙃鮮蝦腸粉粉皮較厚蝦肉彈牙呀!蝦餃一籠兩粒蝦餃是大size, 一隻蝦餃大概由3至4隻蝦,蝦餃皮薄晶瑩剔透👍👍👍❤️❤️❤️所有菜式吃起來,蝦作為主角,新鮮彈牙,整體調味偏淡比較適合年長人士,注重食材原味。食物性價比低,茶位14蚊一位,略貴!有個師奶店員服務態度很差,語氣十分兇惡。😬😬我不會再次光顧。😗😗😗

芝士蝦球伊麵

芝士蝦球伊麵

沙律蝦角
見每一台都會嗌,所以點左一客。
餡料吃得出有西芹紅蘿蔔鮮蝦,十分足料。
略嫌美中不足是作為炸物,只有邊緣地方是脆的🙃

鮮蝦沙律角

鮮蝦腸粉
粉皮較厚蝦肉彈牙呀!
鮮蝦腸粉及蝦餃

蝦餃一籠兩粒
蝦餃特寫

食物性價比低,茶位14蚊一位,略貴!
有個師奶店員服務態度很差,語氣十分兇惡。😬😬
我不會再次光顧。😗😗😗
2023-12-20 332 瀏覽
👨‍🍳嘅手藝真係好得嚟嘅!剛去試咗呢間食店嘅外賣晚餐,心情興奮到不得了!首先,個百花炸釀蟹鉗整得咁好味,炸得金黃又唔油膩,啖啖肉嘅蝦膠又夠味又彈牙,仲有個濃郁嘅醬汁,食落真係爽口得滯😍。嗮豉油皇煎南非鮑魚更加係意想不到嘅驚喜,啖啖都肉厚彈滑,豉油香氣撲鼻,小朋友都話讚。至於上湯焗澳洲龍蝦伊麵,龍蝦肉質鮮甜,份量正,但伊麵就欠少少湯汁,不過味道依舊正👌。最出彩嘅可能要數蠔皇花膠扣鵝掌,以前總覺得花膠無乜味,但今次醬汁入味得嚟,花膠爽口得嚟有嚼勁,完全顛覆咗我對花膠嘅舊觀感!至於蜂蜜脆麻花,外賣都能夠保持到某種程度嘅脆口,甜而不膩,整體嚟講都算過得去😊。每樣菜式都做得幾有心思,尤其係古法紅燒潮州翅,魚翅滿滿,老少咸宜,晚餐過後,大家都食得舒心滿足,真係一頓滿意嘅晚宴!

2023-12-05 314 瀏覽
一入到呢家舖頭,就聞到種種香氣撲鼻而來,特別係隻檸檬燒雞,外皮烤到金黃酥脆,摸一摸有嗰種唞唞聲,啖啖肉嘅部分就多汁彈牙💥😋。檸檬汁嘅酸甜好夾,真係開胃到不得了。然後叫咗個花生醬牛河,濃厚嘅花生醬香而不膩,齋食牛肉都好過癮,係我平時冇食過嘅特色版本,好正!跟住係個豉椒炒鴨掌,啱啱好嘅辣味,喺嗰啲噹噹嘅豉汁裡面游水,真係鮮到彈牙嘅境界,食落去爽口不已。試過好多次煎炒,呢次嘅掌尖真係屹立不倒🌟👍。話晒都信口開河,最撩人嘅,係間舖頭嘅氣氛。濃濃嘅人情味,隔離檯嘅人佢哋笑口哈哈,我哋檯就大快朵頤,真係喺港尋日常啲美味,食喺咀,快樂喺心✨。下次覆到來,我一定要試多啲嘅菜式!

因有事到大圍處理,就在附近揾食,因為遇上食晏時段,處處也是人龍,隨便找上這間飲茶,一坐下已經極速order食物,也得等上20多分鐘才上食物,肉鬆炸兩内的油炸鬼不是每件都脆,蝦餃是巨型版,有三大只鮮蝦,味道鲜味,但外皮不夠晶瑩剔透稍微扣分,時菜牛肉球味道可以,可惜墊底的西洋菜像重用似的,外觀很差,蜜汁义燒飽味道也合格,但飽皮有點黏口,馬孻糕本人覺得太乾,最後那款蠔皇鮮竹卷沒有吃,故沒有評語。總括是味道算合格,但價錢偏貴,因點心大多只得兩件,腸粉也只得兩條,而且因我坐的位置比較偏入,冷氣完全不夠,一邊吃,一邊滴汗,很辛苦,這個價錢我在其他酒樓一定坐得較舒適,而且侍應的禮貌也有大大的改善空間。
2023-09-23
2023-08-10 699 瀏覽
圍方都開咗一段時間,等佢矛咁多人先去行吓,當日星期日,人流都唔少! 唔單只圍方入面人多,連帶鄰近嘅餐廳食巿都爆場! 排隊人龍處處!唉.... 仲想話去飲茶食點心㖭.... 睇怕平時已經要排隊嘅粵軒,今日更加多人掛,但係..... 發生咩事! 去到居然有位! 連等位都唔洗! 馬上衝入去涼冷氣先啦!大大話話都成年無嚟過了!有位原因估計係....已經3點了.... 已過 Lunch time 黃金時間了....咁就出現另一個問題,就係趕客! 由步入餐廳到埋單走,都有強烈趕客感覺!點咗蝦餃,叉燒包,蒸鳳爪,黑椒牛仔骨,同蜂蜜脆麻花名叉燒腸.埋單$281價錢,絕對係一級收費啦! 記然係一級收費,咁就用一級要求去評吓餐廳同食點心質素.首先由天花,牆身以至地下都好鬼污糟! 牆身好多塵,我地一路食,D姐姐就一路掃地攪衛生趕收工! 以前幫襯就掛住吹水無留意環境,今次幫襯因為人客唔多,所以留意到環境問題原來咁差.點心方面,蝦餃用上原隻海蝦新鮮彈牙鮮甜,但蝦餃皮厚咗D! 留意一籠只得兩粒! size 又唔見得特別大粒!叉燒包平庸,無咩特別.鳳爪如果制作時炸得耐D,D皮同骨可以炸得更透的話,更入味.牛仔骨一係

大大話話都成年無嚟過了!

叉燒包平庸,無咩特別.

鳳爪如果制作時炸得耐D,D皮同骨可以炸得更透的話,更入味.

牛仔骨一係太大件,一係就碎甩甩,黑椒味香濃,牛仔肉入味.

叉燒腸偷工減料! 得兩條!

最後唯一滿分係蜂蜜脆麻花,入口即溶又香脆,蜜汁夠濃夠甜!

坐近廚房門口,不停聽到欠單追單,追得特別急因為趕下場收工,又話趕住攪衛生 (但係點解環境都係污糟糟?)! 趕客無形壓力大增! 一級收費但服務同質素都唔達標性價比低!

都係懷念土瓜灣壹點甜同日月茶點,又平又好味又唔會趕客,正路唔會再嚟食點心嚕.....
2023-08-06 286 瀏覽
Went to yuet hin for a birthday dinner. The food was acceptable but the environment was disgusting. There were several cockroaches crawling on the wall, near the tables. At one point, there was one on my plate, very close to the food. Considering the price of the food, the hygiene is simply unacceptable.

2023-08-06
生日
中午等位飲茶都幾快有得入去坐坐近門口,成日開門,都幾熱點心算貴,小炒同埋粉麵飯就正常酒樓價錢蝦腸好滑好大舊!燒賣好好食,勁大粒好足料好多蝦😍蝦餃都好大粒入面勁多蝦,非常彈牙難怪佢收咁貴雞絲煎米粉好特別,米粉煎到脆口雞又勁滑 再有少少汁咁佢仲有好多特別點心,黑白芝麻流沙球都好正,個皮好煙韌但又脆,入面流沙唔會太甜,好惹味!另外仲有茄汁炸腐皮卷,我覺得冇令件事加分,雖然幾特別,茄汁酸酸地好開胃帶屋企人食飯唔錯嘅選擇!
中午等位飲茶都幾快有得入去坐
坐近門口,成日開門,都幾熱
點心算貴,小炒同埋粉麵飯就正常酒樓價錢
蝦腸好滑好大舊!
燒賣好好食,勁大粒好足料好多蝦😍

蝦餃都好大粒入面勁多蝦,非常彈牙難怪佢收咁貴

雞絲煎米粉好特別,米粉煎到脆口
雞又勁滑 再有少少汁咁

帶屋企人食飯唔錯嘅選擇!

呢間嘢犀利,搞到我10幾年冇寫食評都要出聲。22/7 大圍圍方soft opening,公司有開舖,所以21/7 做開舖前準備,夜晚八點幾才離開。在附近找了這間飯店,見入邊都有幾檯人就入去食。20:30,一入去女侍應話佢哋收10點,我哋話冇問題,於是坐低。$28硬食前菜 - 啲鹽多到鹹你唔死嘅腰果薑蔥霸王雞- 一般,冇乜雞味,得D蔥切得幾靚家鄉釀豆腐- 豆腐有啲餿椒鹽九肚魚- 味道不錯,可惜一條九肚魚切開幾條來炸,細細條口感差少少加多一支青島一個白飯,三個人$611。侍應講嘢不是沒有禮貌,不過行為極之令人討厭。每碟餸一食完唔夠2秒就走來問我哋「係咪唔要喇」。最離譜嘅係碟雞,仲有隻雞腳同雞翼,都走來問我哋係咪唔要,我忍唔住望住佢同佢講仲未食完,當時時間係21:15,店入面還有幾檯客人在聊天。食到咁非常冇癮,見到每檯都有西瓜,都決定唔食埋單。埋單時都多口問一句乜有西瓜送咩?女侍應回答嗰啲係老細朋友。老闆人緣應該不錯,每檯都是朋友,不過我也確信,如果唔係朋友的話,咁嘅服務態度應該唔會有常客。我話過以後唔會幫襯呢間舖頭,亦都會同我朋友圈講唔好叫我嚟呢間食。做嘢做到好攰,都忍唔住要寫。寫完食評先
呢間嘢犀利,搞到我10幾年冇寫食評都要出聲。

$28硬食前菜 - 啲鹽多到鹹你唔死嘅腰果
薑蔥霸王雞- 一般,冇乜雞味,得D蔥切得幾靚
家鄉釀豆腐- 豆腐有啲餿
加多一支青島一個白飯,三個人$611。

寫完食評先發現之前已經有人話服務態度差,真係後悔冇睇吓OpenRice啲食評先入去食。
2023-07-21
2023-06-12 426 瀏覽
陪朋友入大圍睇樓,,睇完之後我哋喺附近搵嘢食,嗰頭都好多食市,咁啱經過粵軒侍應出嚟拉客話有位,見唔使等再入去試下😅叫咗個老火湯”西洋菜豬肺湯”🥄西洋菜豬肺湯夠火喉,甘香清甜潤喉,飲落去好舒服!湯渣潷上嚟畀我哋點豉油食,只是嫌豬肺少佐啲🤤🍴鮑汁冬菇炆鵝掌煲鴨鵝掌好大隻,冬菇好厚,炆到好入味,白菜墊底索晒鮑汁,好正👍🐥秘製沙薑汁雞沙薑雞肉都算嫩滑,,有雞味,只是沙薑汁唔係好入味,而且做到好似有層芡甘我太喜歡😅🐷家鄉梅菜扣肉家鄉腩肉肥瘦適中梅菜好入味呢個冇得輸送飯一流🥢蝦醬通菜牛肉做餸有啲失敗就係蝦醬唔夠味而且通菜梗多過葉😅大致上都算ok嘅!呢度賣點係菜色係比較傳統,而家新派好少會做,比較繁複!地方不算大,甘啱坐近門口位,,自動門開出開入就會有啲熱氣,好彩冷氣夠大😅

叫咗個老火湯”西洋菜豬肺湯”
🍴鮑汁冬菇炆鵝掌煲
鴨鵝掌好大隻,冬菇好厚,炆到好入味,
白菜墊底索晒鮑汁,好正👍
🐥秘製沙薑汁雞
沙薑雞肉都算嫩滑,,有雞味,只是沙薑汁
唔係好入味,而且做到好似有層芡甘
我太喜歡😅
🐷家鄉梅菜扣肉
家鄉腩肉肥瘦適中梅菜好入味呢個冇得輸
送飯一流
🥢蝦醬通菜牛肉做餸有啲失敗就係蝦醬唔夠味而且通菜梗多過葉😅

大致上都算ok嘅!
呢度賣點係菜色係比較傳統,而家新派好少
會做,比較繁複!
2023-06-08
食物上菜速度頗快,份量對應價錢亦都合理,餐牌雖選項不多,但仍勉強可配搭中低檔紅、白酒。穿制服的店員態度相比起身型較為壯闊的中年便服女士(沒戴眼鏡的),感覺上服務較誠懇。穿上恤衫整齊裝束的中年男店員,知悉我們有自帶酒水,亦很幫忙拿出冰桶及為我們開紅酒。可惜距離他們關店時間不少於45分鐘時,「趕客」行為便每2分鐘出現一次,煩擾不堪。先是於顧客較半小時前為少的時候,反而開啟懷疑有故障的冷氣,嘈吵的機件運行聲變相騷擾顧客用餐,接著大約每2分鐘就有不同的店員前來詢問「仲未飲完?」「飲完未呀?」「仲有幾多?」,亦是不勝其煩。壓軸,是身型壯闊中年便服女士,當晚來回店面數次,每次都會有眼神接觸,我們都感受到該女士向我們投以不友善目光,讓我們感到非常不舒服。但有感不應以貌取人,當時不以為然。唯到關店前半個多小時,該女士將提示的間隔縮短為約每分鐘一次,多次親自向我們表示要快點離開,並且顯得很不耐煩。她甚至明道:「我哋要閂門啦,我哋已經無收你開瓶費!」事實是,枱面上所有菜式、連茶壺亦早已被收走,只剩半支紅酒。一般個人習慣是出於欣賞一家餐廳的菜式,足以匹配數百元一支紅酒的層次,才會自帶酒水,否則,藍妹便可。但

事實是,枱面上所有菜式、連茶壺亦早已被收走,只剩半支紅酒。一般個人習慣是出於欣賞一家餐廳的菜式,足以匹配數百元一支紅酒的層次,才會自帶酒水,否則,藍妹便可。但店家自身似乎未有從這個角度欣賞過自己。

令人不悅的是:
一)我們訂枱時,接線生從沒有提及過關店時間會比官方公佈的要再提早半小時,嚴重打亂了食客聚會的節奏。

二)該女士的態度似乎是出於對食客及對自己的餐廳的不尊重,收不收開瓶費是餐廳自行訂立的,不應以「已經無收你開瓶費!」為趕客的手段,我認為這樣的態度不僅是不專業的,而且也是極其不禮貌的。

這家餐廳如有意精益求精,建議立即採取行動,處理店員多年來已由不同食客同樣反映過、周而復始的惡劣待客問題,以提高整體的服務質量和尊重客戶的態度。
2023-05-28 277 瀏覽
星期日同屋企人本身想試大圍名物-大圍小館,點知一黎到落一雨不特止仲大排長龍,眼見隔離粵軒唔使排隊,就試下喇(但聽屋企人講原來粵軒平時都大排長龍,閒閒地都排一個鍾😂)個個都好肚餓,所以叫左個飽肚既炒麵,豉椒牛仔粒煎米粉,呢個真係有啲驚喜,牛仔粒好大粒,好嫩口一啲都唔鞋,都好巧師傅功夫,米粉煎都好香口,好香脆,岩晒後生仔食,個醬汁洽到好處,同個米粉好夾,一黎就清晒😆 但唯一美中不足係份量比較少,如果份量再多啲就好喇

豉椒牛仔粒煎米粉

2023-04-04 628 瀏覽
鍾意呢度點心好食😋一盅兩件,價錢合理。點足料了,就算環境一般都會嚟幫襯。呢度好多時都要等位、喺餐廳門口排隊等待入座,今日我哋兩個人嚟食要搭枱。點心紙只寫完之後,就叫店員落單。蝦餃一籠有兩粒,大大粒蝦又爽口好味 😋呢度必食嘅係芥末蝦漢堡包仔。漢堡包仔有芥末醬,入邊有塊蝦餅仔,新鮮香脆。細細件唔怕好飽滯。三文魚蝦春卷,大大條餡料豐富,新鮮炸起。好特別入邊有三文魚,蝦亦都好爽。另外叫咗煎糯米雞味道都唔錯。牛腸今次就反而一般,入邊嘅牛太過紅色,感覺好似唔熟咁,店員話幫我哋再加熱。之後腸粉就變到一pat pat。呢度食物係好食,但係服務真係麻麻哋,如果改善到就好了。

點心紙只寫完之後,就叫店員落單。
蝦餃一籠有兩粒,大大粒蝦又爽口好味 😋
呢度必食嘅係芥末蝦漢堡包仔。

呢度食物係好食,但係服務真係麻麻哋,如果改善到就好了。

2023-03-20 492 瀏覽
粤軒是沙田区少數的高質素飯店;昨天,因為人多,所以買外賣點心做早午餐;一直喜歡他們的點心,因為蝦餃、燒賣,一盅只有兩件,一個人去,也可试多幾款!😊蝦餃,大且鲜,高質素;燒賣,大大粒,好吃,啱我呢D大食怪;蛋散,好好味;蛋煎糯米雞,老婆喜歡,因为她不喜歡荷葉味;我兩者也可以;咸鱼肉餅飯,肉和飯比例刚好,不會太多飯;牛肉餅,堂食肯定比外賣好吃;粉果,餡夠多,也不錯;棉花雞,正常;昨晚,去同区朋友家聚餐,他們買外賣,竟然又是粤軒,有D搞笑😆。堂吃晚飯的質素相當不錯,我比較喜歡海鲜及湯水。
粤軒是沙田区少數的高質素飯店;

昨天,因為人多,所以買外賣點心做早午餐;

蝦餃,大且鲜,高質素;
燒賣,大大粒,好吃,啱我呢D大食怪;
蛋散,好好味;
蛋煎糯米雞,老婆喜歡,因为她不喜歡荷葉味;我兩者也可以;
咸鱼肉餅飯,肉和飯比例刚好,不會太多飯;
牛肉餅,堂食肯定比外賣好吃;
粉果,餡夠多,也不錯;
棉花雞,正常;