最近火鍋癮從來未停過,仲越熱越想打邊爐,今日無畏酷熱天氣警告,一早就安排同朋友去打邊爐。今晚同朋友去了雜誌成日見到的淥鼎記食宮庭養身火鍋,店舖位於食肆林立的觀塘壹亞太中心,鄰近觀塘地鐵站,一進店舖就有兩種唔同的感覺,一入去有古典的宮庭間隔屏風,再入一些就有現代化的落地玻璃窗,景觀好開揚,坐得好舒服。人人入去都係食這個無限時御膳火鍋十二宮餐,入面的款式多元化,啱晒我樣樣都想食的人。有自助飲品,入面有時尚得來又無糖健康的冷泡茶,好足料兼且清熱下火的自家製竹蔗茅根馬蹄甘荀飲品,少甜豆漿和不同的罐裝飲品;有自助的蔬菜藍,入面的蔬菜好翠綠好新鮮;有自助調味吧,調味款式不少喔。首先店員送上錦繡前菜,錦繡前菜包括麻醬秋葵、桂花蘿蔔、醋味紅菜頭和酸紅蘿蔔,開胃醒胃,也是健康的前菜。再送上小食,包括炆得入味軟滑的鮑汁雞腳、炸得脆卜卜的黃金百花球和香而不膩的炸魚皮。食得咁上下,店員送上季節旬魚刺身盛盒,包括有入口鮮甜帶爽脆的深海池魚、大大隻鮮甜牡丹蝦、鮮甜的貝柱和粒粒脆卜卜的三文魚籽。之後就到重慶麻辣鮮雞煲,我們要了小辣,一掀起蓋就香味四溢,帶有少量麻辣味。雞煲是任食的,食到咁上下店員還主動問我們夠唔夠,

自助飲品
自助蔬菜藍
自助調味

錦繡前菜

小食

季節旬魚刺身盛盒

之後就到重慶麻辣鮮雞煲,我們要了小辣,一掀起蓋就香味四溢,帶有少量麻辣味。雞煲是任食的,食到咁上下店員還主動問我們夠唔夠,需唔需要加雞煲,服務唔錯握。
重慶麻辣鮮雞煲

食過雞煲後,就換上御膳養身湯底打邊爐,湯底有四款選擇,我們選了花膠鮮雞美人鍋,湯底鮮甜還帶有花膠的膠質,花膠爽口彈牙。
花膠鮮雞美人鍋

接著就是海鮮大拼盤,包括送上時還郁緊的鮮蝦、煲過後仍是脹卜卜的生蠔、鮮甜的馬刀貝、大隻得來又爽口鮮美的北寄貝、新鮮爽彈的鮮鮑魚、脆口的脆鯇和爽彈的象拔蚌。
海鮮大拼盤

美國雪花牛小排,雪花紋好靚,牛味香濃。
美國雪花牛小排

金牌手工丸,包括手打蝦丸、墨魚丸、鯪魚丸和雞丸骨丸,都是真材實料,入口爽彈。
金牌手工丸

其實吃過以上的食物都已經飽得九九十十,唔夠飽的話,仲有多款配料任食的。我們貪口痕,捧著肚子也叫了小籠包和韓式泡菜餃子,煲過後的小籠包入面好多肉汁。
小籠包,韓式泡菜餃

套餐還包括一品御飯,由於我們實在太飽,所以直接同店員說不要御飯,直接上宮庭甜品就夠了。是日宮庭甜品類似一鍋板的水玄信餅,配上甜度適中的黑糖、紅棗及龍眼肉等,好滋潤。
宮庭甜品

這個無限時御膳火鍋十二宮餐,又有刺身、又有雞煲、又有海鮮火鍋,又有任飲任食,一次過滿足我們無窮的慾望。
2019-05-19
自助飲品