餐廳: 榮華南洋冰室
資訊:

返工Lunch Time去食,睇佢成個Menu,的確係幾有南洋特色,即使佢賣嘅一啲睇Title其實似港式茶餐廳會有嘅食物例如常餐,但佢都加咗好多南洋風味入去。呢點係抵讚嘅!唔似出面有啲餐廳得個餐廳名有特色。係出面等位個陣見到門口貼住嘅海南雞髀飯係超超超想食,佢張圖好吸引⋯點知坐低冇晒油飯,本人覺得海南雞飯係唔能夠唔配油飯的⋯所以立馬決定放棄,有點Sad,唯有下次再戰。同事話呢間嘅豬頸肉都好食,因為想食啲有汁嘅飯,所以揀左咖哩豬頸肉飯。同事就揀咗炭燒香茅豬扒飯。咖哩豬頸肉飯 $72 ***佢個豬頸肉真係幾特別,燒汁偏甜,有少少似瑞士汁,又唔會太漏,幾好送飯,但佢豬頸肉質偏乾身,我個人就喜歡肉質肥美有油香嘅肉多啲喇⋯而個咖哩我都覺得普通,一樣係味道偏甜,都係嘅,南洋菜本身就係偏甜,咁講佢其實幾正宗。炭燒香茅豬扒 $58 ****我鐘意呢個飯多啲!豬扒Juicy有油香,份量好足!雖然味道相對普通,但豬扒整得Juicy已經好好啦。今次真係隔離飯香!
返工Lunch Time去食,
睇佢成個Menu,的確係幾有南洋特色,
即使佢賣嘅一啲睇Title
其實似港式茶餐廳會有嘅食物例如常餐,
但佢都加咗好多南洋風味入去。
呢點係抵讚嘅!唔似出面有啲餐廳得個餐廳名有特色。

係出面等位個陣
見到門口貼住嘅海南雞髀飯係超超超想食,
佢張圖好吸引⋯
點知坐低冇晒油飯,
本人覺得海南雞飯係唔能夠唔配油飯的⋯
所以立馬決定放棄,有點Sad,唯有下次再戰。

同事話呢間嘅豬頸肉都好食,
因為想食啲有汁嘅飯,
所以揀左咖哩豬頸肉飯
同事就揀咗炭燒香茅豬扒飯
咖哩豬頸肉飯
咖哩豬頸肉飯+炭燒香茅豬扒飯

咖哩豬頸肉飯 $72 ***
佢個豬頸肉真係幾特別,
燒汁偏甜,有少少似瑞士汁,
又唔會太漏,幾好送飯,
但佢豬頸肉質偏乾身,
我個人就喜歡肉質肥美有油香嘅肉多啲喇⋯
而個咖哩我都覺得普通,
一樣係味道偏甜,都係嘅,
南洋菜本身就係偏甜,
咁講佢其實幾正宗。

炭燒香茅豬扒 $58 ****
我鐘意呢個飯多啲!
豬扒Juicy有油香,份量好足!
雖然味道相對普通,
但豬扒整得Juicy已經好好啦。
今次真係隔離飯香!

題外話/補充資料: 下次一定要試佢個海南雞飯!
2021-10-05
  • 炭燒香茅豬扒