石門而家係新發展地區,特別係京瑞廣場,入面有好多小朋友playgroup同學習中心。尋日同家姐去完plagroup,大家都好肚餓,本來諗住去食譚仔,點知見到譚仔旁邊有一間Su Casa。一眼從落地玻璃窗望入去,入面環境好舒服既感覺。裝修色調以綠色為主,感覺好清新。於是,決定了要入去食好西。原本係入面既哥哥見我地係門口東張西望,就立即出黎招呼我地,一坐低又拎左啲顏色筆同填色紙俾佢填色,等佢可以乖乖坐好等媽咪叫野食同等野食黎。餐廳入面有個蠔吧,而家生蠔仲緊生蠔買一送一優惠,好抵呀!不過,早兩日肚仔有D唔舒服,所以媽媽唔敢叫生蠔。不過我就叫左一個招牌。蠔湯試下。一入口就係好濃郁的蠔鮮味,好鮮甜,但又一D都唔腥。附上一塊蒜蓉包,吃起來有牛油及蒜蓉的香味,外脆內鬆軟,烘得恰到好處。牛扒一向係我最愛,紐西蘭肉眼排,牛排唔算大塊,但就好厚身,牛扒表面燒得好香,入面切開仲有D肉汁。牛排叫左五成熟Medium,上枱時剛剛好~入面無咩血水,肉色又唔會好紅好生。龍蝦汁海鮮意大利飯,好CREAMY的龍蝦汁好香,加入啖啖鹹香的意大利飯。飯上面仲配搭左唔同既海鮮,有蝦,青口,魷魚,帶子,仲有好多粒細細粒帆立貝,更

蠔湯

紐西蘭肉眼扒

龍蝦汁海鮮意大利飯,好CREAMY的龍蝦汁好香,加入啖啖鹹香的意大利飯。飯上面仲配搭左唔同既海鮮,有蝦,青口,魷魚,帶子,仲有好多粒細細粒帆立貝,更加吸引。
龍蝦汁海鮮意大利飯

我超開心,因為叫左黃金軟殻蟹。我超愛吊吃炸軟殻蟹,但可惜唔係好多地方有得食。黃金軟殻蟹份量都幾多,有四舊,加埋有兩隻。上面仲有D鹹蛋黃碎碎,食落更惹味。外脆內軟,食完想再ENCORE。

飲品我地最後叫左菠蘿有機奇亞籽綠茶,味道香甜,入面仲有菠蘿。食左咁多肉同飯,飲返呢個消消滯先得,咁多至可以再叫多個甜品嫁!

其實見到雪葩都好想食,不過唔敢食咁涷野,所以叫左個朱古力心太軟加雪糕。雪糕家姐一個人就食晒,媽咪好放心俾佢食,因為係Mövenpick的雲呢拿雪糕。我地就食個心太軟,一切開蛋糕,朱古力漿就湧出黎,朱古力唔算好甜,岩晒我呢D中意食甜品又怕甜既人,而蛋糕外面焗到有少少脆,食落去更有口感。而佢將個士多啤梨切到好似玫瑰咁,超靚。
心太軟

當然,最重要係,Su Casa有個好可愛ge兒童餐,兒童餐係車仔造型,有三款,家姐就揀左set A。有胡麻沙律,茄汁粟米雞肉意粉,煎魚餅,橙汁。煎魚餅好大塊,仲要係魚仔形狀,家姐開心到話要拎住食!茄汁粟米雞肉意粉,媽咪食過,味道唔濃味,適合俾小朋友食。家姐平時食野都要人地餵,又要三催四請,今日可能係因為有屬於自己既獨立餐仔,所以佢好合作,仲自己食晒D意粉。其實D意粉份量唔少,所以佢可以食晒成份餐,我都好SURPRISE!
兒童餐set A

原來,兒童餐仲可以扭蛋一次,哥哥貼心到親自拎個扭蛋機係我地面前。$68,又食又玩又拎,簡直抵到爛!
呀~仲想提一提,送吹氣公仔頭Cool俾家姐個個姐姐店員都好好人,又nice,我見佢間中就會去唔同枱關心小朋友,問下好唔好吃,傾下計哄下佢地。

係SU CASA食野真係食到好開心,唔止環境舒適,職員服務熱誠。其實有時帶咁細小朋友出街食飯真係好頭痕,小朋友會扭計,又會搞搞震。但係SU CASA俾我感覺係佢地由內到外都咁歡迎小朋友,而即使係一餐飯時間,都會好用心同小朋友相處。

蠔湯
紐西蘭肉眼扒