餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

2019-11-18 67 瀏覽
星期日嘅銅鑼灣糖街係印傭姐姐嘅聚腳地,所以嗰度都開咗印尼餐廳,聽講仲非常地道。今日就帶A姐去試下銅鑼灣班蘭葉印尼美食,食落同隔離枱傾計,原來佢哋係喺香港生活嘅印尼人,呢間餐廳有佢哋嘅家鄉味道。巴東牛肉黃薑飯餐廳嘅所有飯類原本配白飯,可以加錢轉椰漿飯、斑蘭飯或黃薑飯。我哋揀咗黃姜飯,覺得同巴東牛肉係最夾。黃薑飯堆成尖塔型,賣相非常吸引,鍾意佢薑味唔係特別龍,唔會搶咗主菜嘅味道。巴東牛肉味道香濃,醬汁濃郁,好香香料、蒜頭、薑蔥等味道,非常惹味,牛肉亦都煮得非常淋身,送飯一流。虎蝦花膠湯粉皮特別欣賞虎蝦同花膠湯粉皮分開上,唔會浸到淋曬。虎蝦煎到金黃色,肉質彈牙,蝦味濃郁。花膠湯熱辣辣,仲有好大塊花膠,湯底香濃,仲有少少黏口,非常足料,有豐富骨膠原,粉皮皮薄嫩滑,有啲似腸粉,同個花膠湯好夾,正!雞肉沙爹串雞肉外面燒到有少少焦,肉質嫩滑,肉汁豐富,配埋沙嗲醬,非常惹味。(記住Like同Share畀朋友)By A姐M佬 玩樂日記 www.aandmdiary.com

雞肉沙爹串

(記住Like同Share畀朋友)

2019-11-18