2022-06-24 1370 瀏覽
舊同事即將移民, 約出黎聚下, book咗灣仔呢間泰國菜新泰, 多年來曾經幫襯多次, 食物味道質素值得一再encore!餐廳樓高三層, 環境裝修富有泰國時尚風格, 每晚幾乎全場滿座, 多年keep得住人氣。Menu款式多, 我地點咗幾款share回味。醃無骨鳳爪沙律: 無骨鳳爪有軟筋連帶, 夾集洋蔥絲、蔥絲、茜芹絲、車厘茄, 加入了酸辣汁平均撈起, 爽口鳳爪軟筋配合唱口嘅配料, 酸酸辣辣又有層次, 好開胃。每次黎都必點!日本南瓜焗海鮮飯: 原個南瓜裝住個海鮮飯, 面層芝士可以拉起絲, 配搭豐富, 包括有爽口嘅蝦、墨魚、大大隻青口, 以炒飯做底, 大量南瓜汁能將整個飯撈起, 令飯質濕潤, 當中亦加入了好林、近似南瓜蓉嘅南瓜粒, 每啖都有南瓜嘅清甜, 南瓜盅內仲有少少南瓜肉, 可以刮埋黎食, 兩個人食, 已經好飽肚。原個椰青大菜糕 : 大菜糕充滿清甜椰青味, 味道很清新, 夾集了多片林中帶微爽嘅椰青肉, 正!
Menu款式多, 我地點咗幾款share回味。

醃無骨鳳爪沙律
日本南瓜焗海鮮飯