2014-02-04 666 瀏覽
節日真係一個接一個食飯慶祝真係一浪接一浪聖誕節跟住到農曆新年農曆新年之後好快又係情人節囉我通常都會同老公拍拖週圍搵食但自從試過燭光晚餐,我同隔離台差唔多黐埋一齊。人哋傾心事,我又聽到晒!跟住我就開始係情人節唔會食西餐啦!以前我鍾意去九龍城食泰國菜。但而家九龍城道已經淪陷左喇!所以我就轉戰元朗。元朗好多好野食。大家都知啦~亦有好多臥虎藏龍嘅小店!今次我哋拍拖去到薄荷葉泰國菜 Mint Thai House 。好鍾意橫街小巷嘅寧靜。地點都好方便,請隔離就係元朗劇場。上次坐室內覺得比較迫的,同埋音樂好大聲。今次happy Friday去,六點幾已經full house 。實在太好生意,我就選擇左坐Bar枱啦!有選擇困難症既我,二話不說就點了一個二人餐。$318+10% 其實份量都已經足夠。二人餐我揀咗:我實在太鍾意飲冬陰公!所以我就order一個。而老公係飯筒,所以一定要order飯,上次試菠蘿炒飯,今次想食一個特色d嘅,最後呢個靚到你估都估唔到。食完再拍拖慢慢行出大街食糖水,一個寧靜既月光晚飯。整體上用料都好新鮮,而且廚師將餸菜擺設得/裝飾得好靚先至上枱,食起上嚟都開心D。Bar台更加好f
節日真係一個接一個
食飯慶祝真係一浪接一浪
聖誕節跟住到農曆新年
農曆新年之後好快又係情人節囉
我通常都會同老公拍拖週圍搵食
但自從試過燭光晚餐,我同隔離台差唔多黐埋一齊。
人哋傾心事,我又聽到晒!
跟住我就開始係情人節唔會食西餐啦!
以前我鍾意去九龍城食泰國菜。
但而家九龍城道已經淪陷左喇!
所以我就轉戰元朗。元朗好多好野食。
大家都知啦~亦有好多臥虎藏龍嘅小店!
好鍾意橫街小巷嘅寧靜。
地點都好方便,請隔離就係元朗劇場。
上次坐室內覺得比較迫的,同埋音樂好大聲。
實在太好生意,我就選擇左坐Bar枱啦!
有選擇困難症既我,二話不說就點了一個二人餐。
$318+10% 其實份量都已經足夠。
二人餐我揀咗:
甜柚鮮蝦沙律
泰式檸檬魚
炒時菜
泰式燒豬脾仔
我實在太鍾意飲冬陰公!所以我就order一個。
冬陰公湯
而老公係飯筒,所以一定要order飯,上次試菠蘿炒飯,
今次想食一個特色d嘅,最後呢個靚到你估都估唔到。
廚師特色蝦醬炒飯
食完再拍拖慢慢行出大街食糖水,一個寧靜既月光晚飯。
Bar台更加好feel,傾計又舒服。
而且依家嘅天氣涼涼地吹吹風,食泰國嘢爽吖!
題外話/補充資料: Bar台更加好feel,傾計又舒服。
2014-01-24
泰式檸檬魚