2020-11-29 1046 瀏覽
秋天到涼涼哋係打邊爐嘅好時候😆今次嚟到呢間嚟自台灣嘅台式火鍋專門店,火鍋以一人一鍋嘅形式供應,好適合同好姊妹兩個人邊食邊吹水👭🏻📍招牌臭臭鍋($115):有四種辣度選擇,配飯/粉絲,加$7可以升級滷肉飯/烏冬,我揀咗小辣同粉絲。雖然話係一人鍋,但係材料其實都有幾多款:臭豆腐、台灣貢丸、白豚肉、米血糕、大腸、沙白、豬紅、金針菇、鵪鶉蛋、炸枝竹、鳴門卷、娃娃菜、番茄、榨菜、韭菜 & 粉絲👏🏼👏🏼話明係臭臭鍋主角就梗係臭豆腐啦,同香港嘅臭豆腐唔同,呢款臭豆腐唔係油炸嘅,聞落臭得嚟又唔會臭到你頂唔順😏食嘅時候都覺得幾香口(臭),都幾唔錯😌 不過我覺得最好食嘅係台灣貢丸,大大粒咬落真係好彈牙,而且可以食到粒粒冬菇😋 沙白幾新鮮,我鍾意😙 米血糕都幾唔錯,係台灣嘅味道,其他火鍋料都正常發揮,整體係好食嘅👏🏼👏🏼 份量嚟講自己食一鍋已經好飽啦🌟火鍋嘅醬料有推薦嘅完美比例:3羹豆瓣醬/沙茶醬 + 2羹豉油 + 1羹蒜蓉,鍾意食辣可以加辣油,我親自試咗,真係好正😆推薦大家自己調配下!好食指數:4/5📍招牌奶茶($28):可以選擇甜度,我揀咗無糖,但係估唔到都非常好飲😳 睇返menu,呢度嘅茶葉全部採用源

📍招牌臭臭鍋($115):
招牌臭臭鍋

娃娃菜、番茄、榨菜、韭菜 & 粉絲👏🏼👏🏼

好食指數:4/5

📍招牌奶茶($28):
招牌奶茶
可以選擇甜度,我揀咗無糖,但係估唔到都非常好飲😳 睇返menu,呢度嘅茶葉全部採用源自高雄嘅長信名茶,而呢杯招牌奶茶就係由精選嘅全發酵阿薩姆紅茶沖製,飲落濃而不苦,加埋奶香真係非常香醇,回味無窮呀🤤🤤

好食指數:5/5

抵食指數:4.5/5