2020-05-17 204 瀏覽
如果你鍾意食川菜嘅話,不妨試下呢間連鎖新派川菜餐廳啦💁🏻‍♀️~店內裝潢以木為元素,都幾中國風,但點餐方式就好新穎,只要scan QR code就可自行下單點餐,十分方便👍🏻!🔸 (HK$38)係餐廳嘅招牌自選麻辣香鍋之一,而香鍋又叫做炒出嚟嘅火鍋。首先係揀選鍋底 (經典香辣鍋🍲/ 秘製醬香鍋🍲),然後揀選5款或以上嘅香鍋配菜,每款配菜額外收費,價錢由HK$28至HK$52不等。妹豬仔同朋友揀咗,選咗小辣同少鹽。至於香鍋配菜方面,我哋揀選咗: (HK$28)、 (HK$45)、 (HK$48)、 (HK$48)、 (HK$52)。廚師將所選配菜同醬料炒好之後,香鍋就以一大碗嘅形式呈上🥣。🔸 (HK$48)除咗之外,我哋亦點咗一個涼拌小菜——,辣度選咗小辣。皮蛋浸喺紅紅嘅辣油上面,賣相超吸引😍!而且小驚喜係,呢啲皮蛋唔同於一般常見嘅皮蛋,係比較晶凝通透😳,食落亦比較彈牙,不過皮蛋味就冇咁重😝。雖然皮蛋味唔重,但味道都唔錯😆。🔸 (HK$48)妹豬仔認為係煙韌控唔可以錯過嘅一道甜品🤤!糍粑其實係似糯米糍之類,經烤過之後灑上黃豆粉,而紅糖漿唔係直接淋喺糍粑上面,而係以一個小碟另上,然後可以隨自

🔸[經典香辣鍋🌶🍲] (HK$38)
經典香辣鍋

妹豬仔同朋友揀咗[經典香辣鍋],選咗小辣同少鹽。至於香鍋配菜方面,我哋揀選咗:[蓮藕片] (HK$28)、[鮮魷🦑] (HK$45)、[鮮蝦🦐] (HK$48)、[魚腐] (HK$48)、[嫩牛肉] (HK$52)。廚師將所選配菜同醬料炒好之後,香鍋就以一大碗嘅形式呈上🥣。
經典香辣鍋

🔸[燒椒皮蛋] (HK$48)
除咗[經典香辣鍋]之外,我哋亦點咗一個涼拌小菜——[燒椒皮蛋🌶],辣度選咗小辣。皮蛋浸喺紅紅嘅辣油上面,賣相超吸引😍!
燒椒皮蛋

🔸[紅糖糍粑] (HK$48)
妹豬仔認為係煙韌控唔可以錯過嘅一道甜品🤤!糍粑其實係似糯米糍之類,經烤過之後灑上黃豆粉,而紅糖漿唔係直接淋喺糍粑上面,而係以一個小碟另上,然後可以隨自己甜度口味再沾上紅糖漿😉。店員端上糍粑嘅時候,仲感受到糍粑係微熱嘅~外皮烤得香脆,內裡就微熱而軟綿綿,而且十分煙韌😍!
紅糖糍粑

🔸[慾望酸梅] (HK$28)
因為怕餸菜太辣,所以點咗酸梅湯解解辣,但估唔到竟然係超大杯😳!為咗突顯佢嘅mega size,於是將佢同餐廳水杯併埋一齊做比較😆~呢杯酸梅湯面頭有幾片檸檬🍋(遠睇仲以為係凍檸樂😂),就算加咗檸檬,但味道都冇變得太酸,都係適中嘅酸酸甜甜咁~
慾望酸梅

✨妹豬仔👧🏻💬: 整個香鍋份量好大,而且炒得好香,味道微辣得嚟有啲麻味。而所選嘅每款香鍋配菜都好足料、好入味😋!餐廳食物用料超足,整體水準唔錯👍🏻。鍾意食川菜嘅朋友,不妨試下呢間連鎖新派川菜餐廳啦!
紅糖糍粑
慾望酸梅