餐廳: 百芳池上便當 (太古城中心)
資訊:

同朋友行太古誠品,突然想食台灣嘢,於是我哋就去咗呢間台式便當店醫肚仔😉~.🔸 (HK$59)便當好大份又豐富😆~鹽酥雞份量好多,大概有7-8件,每件都外皮酥脆,十分香口而內裡肉質嫩滑😋。除咗鹽酥雞呢個主食之外,便當仲有:滷水蛋半隻、菜脯、粉絲、粟米🌽、蔬菜🥬,食完好飽肚🤰🏻!.🔸 (HK$64)鹽酥雞同樣份量好多,而且外脆內嫩🤤。肉燥幾香幾惹味,滷水蛋都唔錯,乾拌麵就幾彈牙,只係覺得醬汁唔太夠,拌麵後,部分麵條未能掛上醬汁,但整體食落不過不失🙌🏻。.🔸 (HK$20)便當店有幾款小食可供選擇,我哋就食咗呢一款。豆腐上面放咗半隻皮蛋,淋上甜甜地嘅醬汁,再放上木魚同蔥,令人愈食愈上癮😍!.🔸 (跟餐HK$20)甜度雖然固定咗冇得改,但係飲落黑糖味好香,甜度適中,唔會太甜膩,配埋布丁都唔錯🍮。.🔸 (跟餐HK$9)係「店長推薦」飲料之一,飲落初時飲到香濃嘅豆味,茶味再慢慢滲出,因為揀選咗無糖,味道偏清淡,一減鹽酥雞嘅熱氣感覺👍🏻。.✨妹豬仔👧🏻💬: 整體嚟講,食物價錢相宜,質素唔錯而份量大,最重要係好有台灣風味,十分抵食😄!

🔸[台灣鹽酥雞便當] (HK$59)
台灣鹽酥雞便當

🔸[台灣鹽酥雞肉燥乾拌麵] (HK$64)
台灣鹽酥雞肉燥乾拌麵

🔸[皮蛋豆腐] (HK$20)
皮蛋豆腐

🔸[黑糖布丁鮮奶] (跟餐HK$20)
🔸[紅茶豆乳] (跟餐HK$9)
台灣鹽酥雞便當