『大推! 無論食物質素定環境服務都直逼滿分之選,期待佢係香港摘星的一天🌟』⁡原來呢間餐廳係東京米芝蓮一星的過江龍!好鍾意Tirpse不露聲色卻渾然天成的清爽宜人☘️味道上偏重日亞的元素,法式則以藝術感展現。⁡餐廳由日本師傅Shimizu Yuta主理,席間聽到鄰桌客人大讚甜品,同經理提起今年甜品師傅獲了獎,到我地食到甜品的時候果然頗有驚喜🤩————————————————————⦿ 𝑻𝒊𝒓𝒑𝒔𝒆'𝒔 𝑪𝒍𝒂𝒔𝒔𝒊𝒄 𝑫𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓 𝑴𝒆𝒏𝒖 (𝐇𝐊𝐃𝟏𝟑𝟖𝟖)🥂𝟓 𝙇𝙖𝙗𝙚𝙡𝙨' 𝙒𝙞𝙣𝙚𝙥𝙖𝙧𝙞𝙣𝙜 +𝐇𝐊𝐃𝟕𝟐𝟖𝐩.𝐩⁡◎ 𝐀𝐌𝐔𝐒𝐄 𝐁𝐎𝐔𝐂𝐇𝐄 | 4/5//𝗧𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼, 𝗚𝗿𝗼𝘂𝗻𝗱 𝗖𝗵𝗲𝗿𝗿𝘆 //𝗙𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗟𝗶𝗺𝗲, 𝗥𝗶𝗰𝗼𝘁𝘁𝗮 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲//𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗖𝗼𝗿𝗻, 𝗨𝗻𝗶 //𝗙𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗣𝗲𝗽𝗽𝗲𝗿, 𝗙𝗲𝗻𝗻𝗲𝗹 ⁡◎ 𝐒𝐨𝐮𝐫𝐝𝐨𝐮𝐠𝐡 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐰𝐚𝐥𝐧𝐮𝐭 & 𝐟𝐢𝐠 | 4/5麵包好鬆軟充滿核桃香,不過酸度唔高🍞牛油混入Mascarpone、sour cream,香得嚟非常順滑⁡◎ 𝐒𝐓𝐀𝐑𝐓𝐄𝐑//𝗧𝗼𝗸𝘂𝘀𝗵𝗶𝗺𝗮 𝗢𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿,

————————————————————

◎ 𝐀𝐌𝐔𝐒𝐄 𝐁𝐎𝐔𝐂𝐇𝐄 | 4/5
//𝗧𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼, 𝗚𝗿𝗼𝘂𝗻𝗱 𝗖𝗵𝗲𝗿𝗿𝘆
//𝗙𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗟𝗶𝗺𝗲, 𝗥𝗶𝗰𝗼𝘁𝘁𝗮 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲
//𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗖𝗼𝗿𝗻, 𝗨𝗻𝗶
//𝗙𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗣𝗲𝗽𝗽𝗲𝗿, 𝗙𝗲𝗻𝗻𝗲𝗹

◎ 𝐒𝐓𝐀𝐑𝐓𝐄𝐑
//𝗧𝗼𝗸𝘂𝘀𝗵𝗶𝗺𝗮 𝗢𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿, 𝗖𝗮𝘃𝗶𝗮𝗿, 𝗦𝗻𝗮𝗽 𝗣𝗲𝗮 │ 3.8/5
德岛產真牡蠣,味濃鹹度重🦪用上本地同日本的青豆,糅合清甜同豆味濃兩種特質
🥂𝘿𝙤𝙢𝙖𝙞𝙣𝙚 𝘿𝙚𝙡𝙖𝙥𝙤𝙧𝙩𝙚, 𝙎𝙖𝙣𝙘𝙚𝙧𝙧𝙚, 𝙎𝙞𝙡𝙚𝙭
酒體豐盈,果香同甜味突出,全晚最鍾意的一杯

//𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿, 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻𝗴𝗿𝗮𝘀𝘀, 𝗭𝘂𝗰𝗰𝗵𝗶𝗻𝗶 𝗙𝗹𝗼𝘄𝗲𝗿 │ 4.5/5
大愛!龍蝦彈牙又鮮嫩,泰式的香茅風味增添清新感覺,係我食過最唔滯嘅龍蝦
🥂𝘾𝙤𝙧𝙞𝙣𝙣𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙅𝙚𝙖𝙣-𝙋𝙞𝙚𝙧𝙧𝙚 𝙂𝙧𝙤𝙨𝙨𝙤𝙩, 𝘾𝙝𝙖𝙗𝙡𝙞𝙨 1𝙚𝙧 𝘾𝙧𝙪 𝙑𝙖𝙪𝙘𝙤𝙪𝙥𝙞𝙣
葡萄香氣超突出,酸得好利落

//𝗙𝗹𝗼𝘂𝗻𝗱𝗲𝗿, 𝗬𝘂𝘇𝘂, 𝗦𝗵𝗶𝘀𝗵𝗶𝘁𝗼 𝗣𝗲𝗽𝗽𝗲𝗿│ 3.8/5
比目魚軟滑,柚子汁清新解膩,齋飲汁會偏鹹少少
🥂𝘿𝙤𝙢𝙖𝙞𝙣𝙚 𝙃𝙪𝙚𝙩, 𝘾𝙡𝙤𝙨 𝙙𝙪 𝘽𝙤𝙪𝙧𝙜, 𝙑𝙤𝙪𝙫𝙧𝙖𝙮
帶點蜂蜜薑的香氣,酒體沉實

◎ 𝐌𝐀𝐈𝐍 𝐂𝐎𝐔𝐑𝐒𝐄
//𝗕𝗮𝗿𝗯𝗮𝗿𝗶𝗲 𝗗𝘂𝗰𝗸, 𝗖𝗵𝗲𝗿𝗿𝘆, 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗲 │ 4.3/5
鴨肉軟身帶點韌性,醬汁係Bourbon Sauce,酒味醇厚悠長
🥂𝙏𝙖𝙧𝙧𝙖𝙨 𝙑𝙞𝙣𝙚𝙮𝙖𝙧𝙙𝙨, 𝙏𝙝𝙚 𝘾𝙖𝙣𝙮𝙤𝙣 𝙋𝙞𝙣𝙤𝙩 𝙉𝙤𝙞𝙧, 𝘾𝙚𝙣𝙩𝙧𝙖𝙡 𝙊𝙩𝙖𝙜𝙤
提子香味更重

//𝗢𝗺𝗶 𝗪𝗮𝘆𝗴𝘂, 𝗖𝗵𝗲𝗿𝗿𝘆, 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 (+𝗛𝗞𝗗𝟮𝟮𝟴) │ 4.5/5
A4和牛油脂同肉味好平衡,肉質柔軟肉味頗濃
🥂𝘾𝙝𝙖𝙩𝙚𝙖𝙪 𝙁𝙡𝙚𝙪𝙧 𝙙𝙚 𝘾𝙡𝙞𝙣𝙚𝙩, 𝙋𝙤𝙢𝙚𝙧𝙤𝙡
單寧較重,層次感冇鴨肉嗰杯咁豐富

◎ 𝐃𝐄𝐒𝐒𝐄𝐑𝐓
//𝗠𝗮𝗻𝗴𝗼, 𝗚𝗿𝗼𝘂𝗻𝗱 𝗖𝗵𝗲𝗿𝗿𝘆, 𝗧𝘂𝗿𝗺𝗲𝗿𝗶𝗰 │ 4.5/5
薑黃香料感好重,薄脆的焦糖脆片絕對係點睛之筆🥭用忌廉帶出芒果的奶香,整道甜品清爽酸甜非常出色

//𝗦𝗮𝗶𝗻𝘁 𝗛𝗼𝗻𝗼𝗿𝗲, 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗖𝘂𝗿𝗿𝗮𝗻𝘁, 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲│ 4/5
造型好似麋鹿好得意🦌酥皮酥鬆幾好味,朱古力味濃郁,入面的黑加侖子就偏酸少少頗解膩
🥂𝙒𝙚𝙡𝙚𝙜𝙚𝙧, 𝙍𝙞𝙚𝙨𝙡𝙞𝙣𝙜 𝙎𝙥ä𝙩𝙡𝙚𝙨𝙚 𝙒𝙚𝙝𝙡𝙚𝙣𝙚𝙧
果香十足甜度爆表的一杯

回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗
環境:🌕🌕🌕🌕🌗
份量: 🌕🌕🌕🌕🌑
味道:🌕🌕🌕🌕🌗
價錢:HKD2502p.p(incl. 10% service charge)