呢度嘅裝潢走懷舊風,店外以至店內都有唔少打卡位,充滿老香港情懷,感覺十分地道😚!.💖 (HK$488).🔸 湯底有12款,可任選其一。妹豬仔揀咗呢一款,湯底好清甜,蜆嘅數量唔少,而且好大粒,蜆肉脹卜卜, 十分鮮甜😋!店員仲特登比多兩個碗,等我哋用嚟載住啲蜆殼,非常貼心❤️!.🔸 牛頸脊厚薄適中,油脂分佈均勻,唔會太肥太瘦。食落肉質偏扎實,牛味香濃😍!.🔸 跟餐有3款即包嘅火鍋餃類🥟,每款2隻,分別係:雙籽鮮蝦雲吞、韮菜餃、招牌午餐肉餃。餃類即點即包,每隻都皮薄餡靚,食落好新鮮👍🏻!.🔸 跟餐係「手打五寶丸」,共5款手打丸類,每款2粒,分別係:豬肉丸、陳皮鯪魚丸、鮮牛丸、Q彈鮮墨魚丸、Q彈鮮蝦丸。5款手打丸都係迷你size,啱晒一啖食落口,由於係新鮮手打,食落新鮮又彈牙🙌🏻!.🔸[火鍋配料] 食咗豬頸肉片、冰豆腐、頂級蟹柳、芝士腸。值得一提~豬頸肉片拼砌成一朵花咁,十分有心思!而且厚薄適中,食落爽口唔油膩😋。.🔸 新鮮炸響鈴同自製炸魚皮好大件,同樣係即點即炸,一炸起就端上,所以夠晒熱辣辣,食落香脆。放落湯底幾秒,吸收埋湯底,食落更惹味😉~.🔸 其實係個雜菜拼盤🥬,當日食嘅蔬菜有呢幾款:油麥
💖[兩丁友打邊爐套餐] (HK$488)
🔸[今晚卜卜蜆鍋]
今晚卜卜蜆鍋

🔸[頂級安格斯牛頸脊(例牌)]
頂級安格斯牛頸脊(例牌)

🔸[即包餃餃]

邪惡炸響鈴配自己啊炸魚皮
新鮮炸響鈴
自製炸魚皮
🔸[新鮮蔬菜大大兜]
其實係個雜菜拼盤🥬,當日食嘅蔬菜有呢幾款:油麥菜、白菜仔、蘿蔔片、南瓜片、木耳。
雜菜拼盤
🔸[飽肚粉麵]
跟餐可以喺飽肚粉麵類揀選其一,妹豬仔就揀咗刀削麵,食落煙煙韌韌。不過佢遲上,而嗰陣又食得興起,所以唔記得咗影相😆~如果你哋唔鍾意食刀削麵嘅話,粉麵類仲有得揀:出前一丁、稻庭烏冬、紅薯粉、泡飯。
🔸[任飲無酒精飲品] (+HK$20/位)
無酒精飲品主要有4個種類(涼茶、茶品、汽水、OOHA)共十幾款飲品。只要每位另加HK$20,就可以任飲呢啲無酒精飲品🥤。
✨妹豬仔👧🏻💬: 整體來講,呢個二人火鍋套餐包括唔少食物,夠晒飽肚,仲要唔收茶芥加一,以呢個價錢嚟講算抵食😚!
兩丁友打邊爐套餐
💡妹豬仔話你知💁🏻‍♀️~呢度提供咗10款醬油配料,包括:麻油、芝麻、沙嗲、麻醬、蔥頭油、炸蒜、青蔥、芫荽、指天椒、蒜蓉,等客人可以調出啱自己口味嘅醬油。
💡妹豬仔再話你知💁🏻‍♀️~呢度真係處處充滿老香港情懷。例如喺店外等𨋢位置,一邊係貼滿日曆紙嘅牆,另一邊就係寫滿文字嘅塗鴉牆。

而店內就有戲院售票處、電影壁畫、懷舊玩具/用品。

💡妹豬仔再三話你知💁🏻‍♀️~除咗充滿懷舊特色之外,呢度嘅食物名稱真係好鬼馬,就例如以下嘅其他湯底名稱,令人會心微笑!
「傻豬豬豬骨湯」
「媽!好辣啊 麻辣湯」
「笑茄茄牛腩湯」
「咯咯花膠湯」
「莫生氣椰椰雞」
「眾人皆醒醉雞湯」
(以上價錢僅供參考,一切以火鍋店為準)
今晚卜卜蜆鍋
頂級安格斯牛頸脊(例牌)
雙籽鮮蝦雲吞、韮菜餃、招牌午餐肉餃
手打五寶丸