上星期同男朋友去拍拖仔你左呢個新地方,係朋友介紹,話環境唔差而且好多野玩、啲食物又好抵食。其實近年來我都好少去樓上Cafe,可能係已經過咗果個年齡層啦lol不過次次拍拖都係行街睇戲食飯其實都好快會悶,所以今次極力推薦男朋友過嚟!開頭佢都唔係好想彩我,話薯仔屋個名好似唔多吸引,當然我就唔會理佢啦,霸王硬上弓夾佢過來XD一上到去由於暫時未有座位,服務員就介紹我哋可以打住機先。PS 服務員勁nice,有可能係老闆都未定。呢個雙打Joystick連接住電視,有六百幾款懷舊街機,童年回憶頓時返晒來,仲有我細個最鍾意玩嘅炸彈人添!跟住呢幾張相大家望吓周圍嘅環境先,地方唔算大,但周圍佈置都係充滿心思。門口貼有好多相片,大概都係以前D明星藝人到訪嘅時候拍攝嘅。仲有幾個好大嘅Figure櫃,好多都係懷舊嘅玩具,例如聖鬥士星矢、超人等等,相信都會給人一眾男士嘅目光。仲有大量嘅漫畫、Board Game等等。可以話係麻雀雖小五臟俱全!好啦,打完機參觀完地方,就梗係要來到今晚嘅重頭戲,叫嘢食啦!厚厚的menu超多選擇,好彩比我發現有個二人至尊份量套餐,如果唔係真係有排揀。2人至尊份量套餐 (配特飲每人1杯)

一上到去由於暫時未有座位,服務員就介紹我哋可以打住機先。

PS 服務員勁nice,有可能係老闆都未定。

門口貼有好多相片,大概都係以前D明星藝人到訪嘅時候拍攝嘅。

2人至尊份量套餐 (配特飲每人1杯) $188/per head

呢個套餐分三個價錢,最平嘅就係我叫呢個係可以每人揀一杯特飲。中間價格嘅就係可以有無限餐飲,而最貴嘅就係可以每人都叫無限特飲。其實無限特飲都只係$228一位,不過預計今晚其實都唔會留太耐,所以我哋揀一杯特飲嘅都OK。睇吓個套餐有啲咩嘢食先:

吞拿魚長通粉沙律
芝士蒜蓉包+吞拿魚長通粉沙律
芝士蒜蓉包
新鮮係有前菜:蒜蓉包以及沙律。其實開頭對呢度既野食冇太大期望,因為這裏主力係做玩嘅,估計食物未必特別出色,但以下落嚟介紹嘅每一樣食物都令我好有驚喜!

蒜蓉包烤得外脆內軟,雖然上面嘅芝士唔多,但味道配合得非常恰當,蒜蓉味道在口裏徘徊,可惜每人得壹件,如果有多一件俾我食就好了。

長通粉沙律,非常好味,沙律醬超足夠,每一啖都可以沾滿沙律醬,但又唔會多到好似浸湯咁。

長通粉彈牙、吞拿魚唔腥,仲有粟米粒。淨係兩度前菜已經叫我對之後既食物更加期待。

西班牙茄汁磨菇煙肉意粉
茄汁意粉,好大碟好有睇頭,夠晒兩個人食。入面有煙肉粒火腿粒紅椒青椒等等。味道酸酸甜甜好開胃,讓人禁不住一啖接一啖咁樣食落口。

薯仔屋蜜汁雞翼
來到小食雞翼了,雞皮微脆好香口,黏黏的因為外皮沾滿蜜糖,所以睇相都見到係立立令嘅。

食雞翼最怕雞肉會乾爭爭,將佢嘅雞肉仲係好Juicy,食嘅時候要小心有汁滴落啊!

醬燒豬仔全骨配肉醬薯仔屋鋪天薯條
主角主角主角!點餐時服務員都有介紹呢個豬肋骨係得獎菜式,一直以來我都好喜歡食豬肋骨,雖然切嘅時候係有少少麻煩,但既然男朋友係度就梗係由佢代勞啦lol

再配埋肉醬薯條,呢個配搭簡直係無得輸。

豬肋骨外面睇落雖然燒到好乾身,但裏面啲肉一啲都唔乾,非常嫩滑。味道亦恰到好處,不會太過濃也不會太過淡,有時如果食出面嘅豬肋骨,太濃味嘅話,開頭一兩舊都仲係好食,但係食到後面就會太濟唔想再食落去。

呢度嘅豬肋骨完全冇呢個問題,好快已經俾我哋兩個KO晒。
飲品選擇非常多,足足佔十幾頁嘅Menu,所以揀無限特飲既朋友其實都幾着數架,可以試到好多唔同嘅款式。

榛子可可
味道都可以,飲到有榛子味道,唔會淡茂茂又唔會甜到好似飲糖水落肚咁。

粉嫩小桃
呢杯特飲係士多啤梨加蜜桃加蜜糖,可能因為有蜜糖既關係,稍甜了一點點。

但味道非常清新,即刻覺得自己健康左。

是日甜品 - 泡芙
見到個甜品再一次令我睇薯仔屋加分,就連一個普通嘅泡芙,都好用心去裝飾,係靚嘅。

而且裏面係堅有料,唔係空心,而係滿滿嘅雪糕,超滿足。
食飽飽之後就玩下呢度嘅Board Game,其實簡簡單單既遊戲,已經可以玩得好開心,我仲笑到肚痛添!

所以,有時放低你嘅智能手機,好好同身邊嘅人用最直接嘅方法去交流啦,唔好再成日攬實部電話=)

又多嘢玩又多野食,我一直會再帶朋友過來。
2017-03-12
芝士蒜蓉包+吞拿魚長通粉沙律