餐廳:薯仔屋 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣新會道4號4樓位於銅鑼灣嘅薯仔屋係一間多元化餐廳,除左可以包場開party搞event之外,入面仲好有遊樂場嘅感覺🎠,有四隻小寵物🐇🦜🐢🐹,鍾意可以同佢地玩、餵下野食咁(當然要跟餐廳規矩啦😎),亦有Wii、街機、小型兒童遊樂場、各樣board games同漫畫等🕹,幾適合一家大細或者成班朋友黎hea一日唔講唔知原來老世仲係寫小薯先生漫畫嘅創作人😍,餐廳入面亦有同唔少明星嘅合照📸,另外外賣自取仲有高達3折優惠🤩,食個意粉最平都係$31,係學生嘅話$48就有一個套餐,仲有湯同野飲,都幾抵食👍🏼魁北克鋪天薯條配將燒豬仔全骨 $198/半條難得黎到緊係要試下餐廳呢個得獎菜式🏆,半條豬仔骨夠2-3人食,醬燒豬仔骨即叫即整,整得好腍同夠入味😋,酸甜醬汁無搶走豬仔骨嘅原汁原味,不過對我黎講驚喜就唔大,反而薯條更為吸引🤤焗腸仔茄汁肉醬意粉 $98腸仔份量幾多,除左有茄汁之外仲用上唔少芝士去焗🧀,意粉唔會過油或太乾,都算食過之中唔錯嘅肉醬意粉🤓,不過呢個價錢堂食黎講就有啲貴香蒜焗半殼帆立貝 $98由蒜茸、牛油同芝士焗嘅帆立貝惹味,每一隻都熱辣辣🔥,帆立貝size適中,
餐廳:薯仔屋 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣新會道4號4樓

魁北克鋪天薯條配將燒豬仔全骨 $198/半條
酸甜醬汁無搶走豬仔骨嘅原汁原味,不過對我黎講驚喜就唔大,
反而薯條更為吸引🤤

焗腸仔茄汁肉醬意粉 $98
腸仔份量幾多,除左有茄汁之外仲用上唔少芝士去焗🧀,

香蒜焗半殼帆立貝 $98
由蒜茸、牛油同芝士焗嘅帆立貝惹味,每一隻都熱辣辣🔥,
帆立貝size適中,得6隻嘅話都係有啲貴,但勝在賣相真係加分😍,打卡同望落都夠吸引

薯仔屋仲有唔少特色飲品,淨係drink menu都有成12版😂,一定會搵到你想飲嘅野,睇下呢杯愛爾蘭咖啡☕️($44)同蘋果汁🍹($38),賣相同味道都唔差架
2020-06-25
  • 鋪天薯條
2020-06-11 460 瀏覽
朋友介紹說這是一間十分有特色的餐廳,說這裡有很多小動物,地方又浪漫又安靜特別適合情侶約會聚餐 和姐妹們上來聚餐. 今日來到同男朋友慶祝生日,餐廳免除我們的切餅費,仲送左一份 生日薯仔特餐給我男朋友。 餐廳內果然有好多小動物 有鸚鵡、倉鼠、兔兔同龜龜. 店內有兒童一角餐廳環境令人好溫馨. 服務人員也非常細心為我們介紹新餐單.現在的下午茶套餐仲有2人同行 一人半價的優惠 .我同男朋友都決定下次週年紀念都要來呢間薯仔屋 。
2020-06-09
試食活動
  • 西班牙茄汁磨菇煙肉意粉
  • 卡邦拿白菌煙肉意粉
  • 吞拿魚長通粉沙律
  • 蜜汁雞翼
  • 薯仔屋蜜汁雞翼
2020-05-07 479 瀏覽
今日無意中經過樓下見到個水牌,就上嚟食嘢見到有下午茶只係60幾蚊嗌咗呢個意粉餐好大個超級滿足老闆媽媽真係好人知道而家疫情就將杯水放我哋啲刀叉順便洗一洗非常貼心的服務仲有足球枱玩有大富翁添仲有我最鍾意龜、一隻超級肥鼠啦同埋一隻好得意嘅獅子兔!好可愛呀!仲有兒童遊戲區啱曬一家大小過來hea ;)
嗌咗呢個意粉餐好大個超級滿足
老闆媽媽真係好人
知道而家疫情就將杯水放我哋啲刀叉順便洗一洗

非常貼心的服務

仲有足球枱玩

有大富翁添

仲有兒童遊戲區
啱曬一家大小過來hea ;)
2020-04-13 400 瀏覽
今天下午來吃set menu,$128一位 (另加一服務費),食物質素變差了很多很多:1. 芝士蒜蓉包ok, 夠鬆脆; 2. 吞拿魚長通粉沙律 - 入面啲粟米超硬,感覺個沙律超唔新鮮,好似雪左喺雪櫃入邊好多日咁;3. 肉醬薯仔屋鋪天薯條ok;4.薯仔屋蜜汁雞翼 - 啲雞翼煮唔熟,骨同肉之間好多血色;5.西班牙茄汁蘑菇煙肉意粉 - 個意粉完全冇茄汁嗰種酸甜味,只得咸味。如果唔係有足球機/ 遊戲玩,根本就唔會揀呢間食店,因為啲食物好難食。

1. 芝士蒜蓉包ok, 夠鬆脆;

3. 肉醬薯仔屋鋪天薯條ok;

薯仔屋蜜汁雞翼 - 啲雞翼煮唔熟,骨同肉之間好多血色;

2019-11-22 651 瀏覽
今日同朋友去食下午茶,去到cafe見到所有枱都未執好,當日只有我地兩個人係度,order野果陣個waitress態度已經好差,又叫我地等陣話要執野。我order左個薯條,薯條黎到好乾(似係重複炸過)食完我諗住周圍睇下cafe入面既動物,睇到隻倉鼠不停飲水但個飲水器一路都無水岀,好心同個waitress講,點知佢一句話:我依家忙緊。仲話我打開左個籠,一陣走鼠,我只好話佢知,個籠唔係我打開的!呢間野既野食已經唔係好食,仲要甘既態度!
2019-09-09 700 瀏覽
今次要同大家介紹一間又有得食又有得玩嘅樓上Cafe!就係銅鑼灣嘅薯仔屋啦!一入到門口,真係比裏面嘅街機吸引到,童年回憶完全返晒黎,街機裏面有好多懷舊嘅遊戲,例如拳王,炸彈人!另外喺鋪頭嘅角落,有一個專比小朋友玩嘅Area, 有好多玩具,所以,薯仔屋真係一個適合大人同小朋友,全家人享天倫置樂嘅好地方。今次,我就嗌咗個至尊二人餐。同埋兩杯特飲首先係芝士蒜蓉包,細細件,一啖擺入口,香濃嘅芝士加埋脆脆嘅麵包真係好正啊!另外,仲有開殺沙律,同埋薯仔屋蜜汁雞翼。喺主食方面,我就揀咗豬仔燒全骨,呢個係皇牌,超好味!
今次,我就嗌咗個至尊二人餐。同埋兩杯特飲
2019-09-05 436 瀏覽
近月來社會現象令人喘不過氣來,帶著心所愛的人到薯仔屋一起做下薯仔食下薯仔抖一抖氣...這是一上樓梯會見到的正門,出𨋢門轉右便是了🙂進門前有小插曲,門前打印了一句讓我不敢推門而進,我在此賣個關子,大家可以上去推門前留意一下,當然或許只是對我奏效🤣🙃就座後看見大廚奪獎無數,實在對食物質素很大期望😳內有趣緻的小動物,大家都要給牠們多點愛呢!這裡內有一大座足球機,還有各式各樣桌上遊戲等,更有圖中所見的實在是大人小朋友的樂園天堂。來玩一下當然少不了美食佳餚..不論是二人同行或是一大班朋友都可以有不同切合需要的,只是拍了兩張較具代表性的餐牌,大家也可參考看看...當玩得興高采烈之際,作為賢良淑德的我,也要請他們吃點餐前飲料與小食,不得不讚雞翼非常出色!特色薯條是來這裡的招牌菜之一,不得不試!各種醬汁令人回味無窮!意粉也是很有家庭式的風味😊小朋友放電地帶..還少不了一大堆男人浪漫💕..沒有拍照仍有漫畫櫃..來到了薯仔屋實在令人感到放鬆寫意,絕對可以反叮!誠意推介不論是年青人/家庭式/情侶只要是想找個有得食有得飲有得hea有得玩的地方,薯仔屋岩晒各位!

這是一上樓梯會見到的正門,出𨋢門轉右便是了🙂

就座後看見大廚奪獎無數,實在對食物質素很大期望😳

內有趣緻的小動物,大家都要給牠們多點愛呢!

來玩一下當然少不了美食佳餚..

特色薯條是來這裡的招牌菜之一,不得不試!
各種醬汁令人回味無窮!
意粉也是很有家庭式的風味😊

小朋友放電地帶..
還少不了一大堆男人浪漫💕..
沒有拍照仍有漫畫櫃..
來到了薯仔屋實在令人感到放鬆寫意,絕對可以反叮!

侄仔同親戚遲啲會番香港短暫停留,但要搵到間岩岩大人同小朋友既餐廳其實好難於是朋友就推薦左薯仔屋比我 而今日我就同男朋友先踩踩點一入到cafe就比勁多懷舊figure嚇親,相信係好多人童年時候既回憶。除左figure,仲有各式各樣既遊戲--wii,懷舊遊戲機,boardgame, cardgame....應有盡有我同我男朋友睇到都唔記得要落餐食野餐廳食物都有好多款,Lunch menu 就最抵食。我地黎到就食左得獎菜式(pork ribs with chips)同埋千層麵,飲品就各加左$15 叫左特飲。飲品都有好多可以選擇,適合小朋友既有雪糕/梳打 特飲,而注重養生既朋友都可以揀花茶。男朋友就揀左“ 巨人”,而我就揀左一壺桂花茶 真心有驚喜覺得冇揀錯 ,桂花茶好清香,唔太甜,而且仲可以無限加水,岩曬要傾計既朋友啦當我地落完order等食之際,店員同我地講所以game都可以隨便玩我地當然冇客氣啦~玩左一陣野食就到咗,lunch set包左餐湯同蒜茸包, 豬肋骨真心好好食 👍🏼👍🏼👍🏼薯條亦好新鮮🍟肉醬千層麵都相當出色 另外一提,餐廳特意有個area專比小朋友玩煮飯仔同玩具,亦有寵物閣。大人
於是朋友就推薦左薯仔屋比我 而今日我就同男朋友先踩踩點

我同我男朋友睇到都唔記得要落餐食野

桂花茶

肉醬千層麵

另外一提,餐廳特意有個area專比小朋友玩煮飯仔同玩具,亦有寵物閣。大人同小朋友都可以一齊玩一齊餵下小動物

最後我同男朋友食完野都仲玩左一陣棋,total逗留咗大約三個鐘,都樂而忘返
相信下一次侄仔同埋親戚黎呢到食一定會鐘意上薯仔屋♥️

桂花茶
肉醬千層麵
2019-09-03 222 瀏覽
今日陪婆婆帶孫去玩,夠鐘食飯又落雨,見到呢間親子餐廳就入黎。話說都差唔多有十年冇黎過了,同記憶一樣有好多game玩。老闆好主動介紹食物,呢度都可以包場搞聚會同party.同其他同類型相比,呢間梳化好舒服,食物幾好食。岩d二十至三十人既聚會。我就最鍾意個書架,有好多好多漫畫,仲有成半年未睇過既愛回家,原來都幾搞笑架。食物我地點左個豬仔骨套餐,婆婆好滿意杯飲品。海鮮拼盤有龍蝦,蝦,青口等,小朋友就岩食個蝦。婆婆就鍾意個龍蝦。豬仔骨甜甜地岩小朋友食。

話說都差唔多有十年冇黎過了,同記憶一樣有好多game玩。

老闆好主動介紹食物,呢度都可以包場搞聚會同party.

食物我地點左個豬仔骨套餐,婆婆好滿意杯飲品。

豬仔骨甜甜地岩小朋友食。
2019-09-03 101 瀏覽
上星期去完大球場, 小朋友肚餓就打算去利舞岩食飯, 中途見到間樓上CAFÉ 話係親子同遊戲電玩, 決定去試下。餐廳有好多玩具漫畫BOARD GAMES, 仲有個兒童CORNER同埋兔仔, 小朋友見到超開心, 即刻衝埋去呀! 望下MENU, 太多選擇, 最後都係叫2人餐, 唔使諗! 有沙律/ PIZZA/ 千層麵/ 芝士蛋糕/ 飲品, 價錢可接受。呢度真係好多野俾小朋友玩, 小朋友全程自己邊玩邊食,玩完呢樣又繼續到第二樣, 玩到唔願走。大人細路都開心😃

• 薯仔屋蜜汁雞翼
2019-09-02 81 瀏覽
好難得今晚一家三口去完大球場,行去行舞臺食飯之際,竟然見到呢間親子餐廳。當然二話不說上樓坐低啦。一踏入餐廳,感覺佢算係樓上cafe,有好多玩具,個仔一見到兔仔同埋個玩具廚房即一枝箭衝埋去🏃🏻‍♂️餐牌有好多選擇呀,二人套餐堅抵食,有飽,吞拿魚長通粉,蜜汁雞翼,等等,小食唔多講,主菜要推薦下,個pizza 好食喎,鄙薄餡靚。而肉醬番茄焗千層麵都好足料!個仔全程自己玩煮飯仔,佢有佢玩,玩完過黎食野,食完野又繼續玩第二樣。我有我繼續食,大家都開心😃雖然呢度唔係主打食物,但如果有小朋友,呢間餐廳真係一個好好嘅選擇,有得食有得玩💪🏻

2019-08-15 147 瀏覽
又到分享食好西的時間✨小朋友加聚會Cafe。薯仔屋一開門已經可以看見不同的漫畫和遊戲設施無論大人定小朋友都可以看的玩的更可以玩親子活動小朋友有得食之餘,同時又可以玩更發掘了不少童年回憶✨蜜汁焗腸腸第一次見到全碟都是腸仔用了適中的蜜汁去焗不會有太甜的感覺,反而有種滋潤感而且切得細細件就算小朋友在玩時,都很方便✨肉醬番茄焗千層麵爆多的肉醬,令每一啖千層麵都可以食到肉醬再配合面頭的芝士千層麵一層一層分明食落不會很濕,內層更夾上了乳酪令味道更特岀✨醬燒BB豬仔全骨配鋪天薯條🍟惹味十足的豬仔骨厚度適中,不會只有骨沒有肉而且醬汁滲入了BB骨中,十分入味鋪天薯條🍟上面是肉醬和沙律醬雖然兩隻醬放在一起但都不會有油膩感,薯條炸得很乾身食落並不會熱氣😋難怪會是招牌菜
又到分享食好西的時間✨

小朋友加聚會Cafe。薯仔屋
一開門已經可以看見不同的漫畫和遊戲設施
無論大人定小朋友都可以看的玩的
更可以玩親子活動
小朋友有得食之餘,同時又可以玩
更發掘了不少童年回憶

✨蜜汁焗腸腸
第一次見到全碟都是腸仔
用了適中的蜜汁去焗
不會有太甜的感覺,反而有種滋潤感
而且切得細細件
就算小朋友在玩時,都很方便

✨肉醬番茄焗千層麵
爆多的肉醬,令每一啖千層麵都可以食到肉醬
再配合面頭的芝士
千層麵一層一層分明
食落不會很濕,內層更夾上了乳酪
令味道更特岀

✨醬燒BB豬仔全骨配鋪天薯條🍟
惹味十足的豬仔骨
厚度適中,不會只有骨沒有肉
而且醬汁滲入了BB骨中,十分入味

鋪天薯條🍟上面是肉醬和沙律醬
雖然兩隻醬放在一起
但都不會有油膩感,薯條炸得很乾身
食落並不會熱氣
😋難怪會是招牌菜

2019-08-09 128 瀏覽
朋友介紹,銅鑼灣有間好多7080後經典玩具樓上Cafe🍛☕,而且食物性價比高🕵️‍♂️,地點幾方便係利園附近,所以特登中午上去拜訪,一推開門好似時光倒流返細個時🧒,好多經典玩在眼前🎮🧸,細個無錢買,大個唔舍得買😅仲有彩蛋先,店主養左隻又肥又可愛倉鼠,同埋隻白兔仔。Cafe內還有Boardgame 遊戲同Tvgame供享用,整體環境舒服,有玩具睇有野玩有得食,最後點左個咖哩炸蝦豬扒飯食🍛,連飲品加餐湯,盛惠$65。
咖哩炸蝦豬扒飯
咖哩炸蝦豬扒飯
2019-07-22 134 瀏覽
放暑假,我地一家三口玩完附近既玩具圖書館就黎到薯仔屋醫肚。一入餐廳,小朋友已經俾部足球機吸引住,果然係男仔。 玩左陣先叫食物。。爸爸就好鍾意d模型,仲影左好多張相Tim. 我地叫左個煙肉carbonara, 好多洋蔥好多煙肉,係好食。招牌豬仔骨,煮得幾林。仲有薯條,炸得好香脆。加錢升級套餐,有湯,包,飲品同甜品。覺得好抵食。餐廳仲養左鸚鵡同兔,不過小朋友冇麥興趣,車車同鋼琴玩具比較岩佢心水。。。今日簡直似係去左個兒童遊樂室。
放暑假,我地一家三口玩完附近既玩具圖書館就黎到薯仔屋醫肚。

爸爸就好鍾意d模型,仲影左好多張相Tim.

招牌豬仔骨,煮得幾林。仲有薯條,炸得好香脆。

加錢升級套餐,有湯,包,飲品同甜品。覺得好抵食。

今日簡直似係去左個兒童遊樂室。

2019-07-19 103 瀏覽
暑假一開始,仔仔即時約定表姐去食個lunch! 同小朋友出去,我地大多都揾定啲親子餐廳。今次揾間近表姐向銅鑼灣嘅「薯仔屋」,等佢游完水即可黎食嘢玩!向到真係太吸引,無論咩年紀,都好啱大小朋友黎玩。尤其我地呢啲媽媽,想食安樂茶飯,呢到就好適合!👉🏼👉🏼👉🏼因爲佢有佢玩,你有你食,我有我傾計!🥳平日有lunch set menu, 我地㨂左幾個set 黎share! 1-有我喜愛焗薯🥔連個陪菜沙律長通粉都好好味!2-XO醬炒烏冬🍝好野味,但唔辣,2表姐弟食唔停!炒得唔乾硬,小朋友好易食用!3-雞皇白汁焗飯🍛,就係仔仔點嘅,因為係佢至愛嘅汁!4-燒豬仔骨🍖配薯條🍟,個人覺得薯條係精髓😆真係real薯切條炸!真係食到個心思🥰(因為最近自製過😝)5-女人當然唔放過叫甜品啦!🥧🍰個心太軟.....好味到....本來仔仔同表姐掛住玩打機,但都忍唔住跑過黎食!搞到媽媽勒着勒住,唔敢食咁多留番比佢地!😅我地由12點幾hea到3點幾😇呢到由1歲bb啱玩到5-6歲小朋友....其實大人都好啱玩!有機打啦,有好多figure觀賞啦,枱上足球,煮飯仔,小孩玩具,仲有好多棋、uno等等嘅games玩!仲有隻兔仔、
暑假一開始,仔仔即時約定表姐去食個lunch!

1-有我喜愛焗薯🥔連個陪菜沙律長通粉都好好味!
3-雞皇白汁焗飯🍛,就係仔仔點嘅,因為係佢至愛嘅汁!

我地由12點幾hea到3點幾😇呢到由1歲bb啱玩到5-6歲小朋友....其實大人都好啱玩!有機打啦,有好多figure觀賞啦,枱上足球,煮飯仔,小孩玩具,仲有好多棋、uno等等嘅games玩!仲有隻兔仔、2隻雀雀玩。

其實唔係要佢地訓晏覺,真係可以磨到晚餐都唔走🤣🤣太豐富喇!
  • 吞拿魚長通粉沙律
  • 招牌薯頭心太軟