餐廳: 金記冰室 (都會駅)
資訊:

2024-01-17 359 瀏覽
【西貢區】【金記冰室】我間唔時都會過嚟調景嶺呢邊做嘢,大家都知道我去到邊食到邊,而且呢度係以十八區 foodie 為主嘅生活雜誌,因此難得喺西貢區,點都想食吓佢哋嘅餐廳。然而,心水清嘅讀者可能會見到我成日都喺調景嶺食,呢點我盡改。不過喺冇乜選擇嘅情況之下,我今次都係食一間連鎖茶餐廳,之前喺會展做嘢嗰時已經食過一次灣仔分店。希望大家體諒,因為嗰頭嘅食肆,要食嘅好似都食過晒,剩返低嘅一係就係啲大型集團連鎖店,一係就唔適合一個人食。我記得上次我食金記係食佢啲午餐,所以今次食「金牌經典」,即係啲類似常餐咁嘅套餐。我叫咗個 $58 嘅,主食係「招牌鮮牛肉米粉」,都幾好食,清清哋咁。我將配菜「西煎雙蛋」改做「炒蛋」,加埋「牛油多士」,都唔錯。由於呢間係用 QR Code 落單,所以有啲咩要求都唔會唔好意思開口。呢一點除咗轉炒蛋之外,亦都彰顯咗喺杯嘢飲度,我叫咗「荷蘭谷咕」轉「煉奶(少甜)濃D」,我想講咁配搭係勁好飲,大家可以一戰。埋單就係 $58,唔貴嘅。。。(地址:將軍澳調景嶺景嶺路8號都會駅2樓R03 & 027號舖)呢間餐廳我寫過其他分店嘅用餐體驗以及食物,如果想睇,可以打以下 hashta

呢間餐廳我寫過其他分店嘅用餐體驗以及食物,如果想睇,可以打以下 hashtag 搜尋返嗰次嘅用餐體驗記錄:

灣仔區分店:1am1157

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am西貢區 #調景嶺 #金記冰室 #金牌經典 #招牌鮮牛肉米粉 #西煎雙蛋 #牛油多士 #炒蛋 #荷蘭谷咕 #1am1274 #1ambackup
2023-12-07