2020-02-23 60 瀏覽
較早之前同朋友去咗旺角銀城嘅日本餐廳食飯,環境舒適,同朋友吃飯傾吓計幾啱心。當晚我吃左個自選丼飯,揀咗玉子蛋、北寄貝、油甘魚、帆立貝和海膽,丼飯砌得十分整齊,刺身食落去都新鮮,海膽嘅份量很多,又甜美。配搭蟹子青瓜沙律,爽脆清甜。至於朋友就食蒲燒鰻魚定食,原條燒鰻魚上碟「噢」左咀,配搭溏心蛋、白飯同味噌湯,都係$118,非常抵食呀!燒鰻魚嘅肉質好厚,食落啖啖肉,最重要係骨絲被挑得乾淨,入口滑身很多啊!厚燒鰻魚玉子,呢個我覺得係必食呀!玉子滑嘟嘟,捲着厚厚嘅鰻魚肉,香滑可口。芝士年糕,年糕表層炸得金黃香脆,咬一口,芝士即時流出來,很甘香啊。和風柚子雞翼,雞翼先炸過,皮脆肉嫩,再用柚子醬淋在雞翼上,酸甜香嫩。食飽飯緊要來個甜品先滿足嘅,心太軟配抹茶雪糕,樣子同一般見到嘅心太軟有點不同,但流心朱古力夠濃郁,不太過甜。整體來講,呢間餐廳嘅食物都ok,在旺角區價錢亦唔太貴,欣賞的!

自選丼飯
自選丼飯