餐廳: 熊拉麵 (蘇杭街)
資訊:

2021-09-27 444 瀏覽
平日喺上環返工,經過熊拉麵一定會見到長長嘅人龍🚶🏻‍♂️一直無機會試,但最近放工見難得無乜人等就即刻入去試個究竟🥶🍜秘製醬汁魚油撈麵 $78期間限定竟然係我最掛住嘅油拉麵😍自從喺名古屋食過之後 就搵唔返嗰種熟悉嘅味道🥲今次嘅油拉麵可以揀唔同醬汁/佐料嘅組合最後我揀左佢地自製他他醬而基本配料有葱、荀、溏心蛋同叉燒粒進食之前依傳統食法要加上紅油同白醋調味🥢雖然秘製醬汁味道幾特別 而且每條麵都掛汁好入味🍥但始終同真正嘅油拉麵味道有出入 整體味道偏甜但值得一讚係佢地嘅溏心蛋魯得好入味而且流心🥚整體都算唔錯👍🏻🍜熊自家製餃子 $40又一吸睛之選🌟🌟🌟脹卜卜自家製餃子每隻都十分足料 相對其他日式餃子較為大隻🥟餡料包有豬肉同椰菜 面頭再灑上香蔥微燶嘅表面造成外脆內軟嘅效果☺️ 除左內餡飽滿外 肉汁亦好澎湃 有料到💯•相對拉麵,反而自家製餃子令我更驚喜✨但始終拉麵口味好主觀,佢地嘅麵質亦做得好好,或者下次試下佢地嘅湯拉麵會有新衝擊啊🍜

秘製醬汁魚油撈

🍜秘製醬汁魚油撈麵 $78
期間限定竟然係我最掛住嘅油拉麵😍
自從喺名古屋食過之後 就搵唔返嗰種熟悉嘅味道🥲
今次嘅油拉麵可以揀唔同醬汁/佐料嘅組合
最後我揀左佢地自製他他醬
而基本配料有葱、荀、溏心蛋同叉燒粒
進食之前依傳統食法要加上紅油同白醋調味🥢
雖然秘製醬汁味道幾特別 而且每條麵都掛汁好入味🍥