同男友一齊幫襯過好多次隔離一鳴拉麵,一間大埔隱世日式小店。趁1000日拍拖紀念日👫舊地重遊決定黎試埋姊妹店,呢間就主打日本新鮮丼飯🍱同刺身🦑壽司🍣裝潢門面撲面而來滿滿日本風味,日式木趟門,加上門口兩塊藍色布簾,感覺彷彿置身日本居酒屋🇯🇵🏮🥚櫻花蝦玉子燒玉子燒每間日本店舖嘅做法各有唔同。佢哋嘅玉子燒偏甜,玉子入面有加入糖,本身睇落以為只有玉子燒上面會加上櫻花蝦但其實每層蛋入面亦都加入左滿滿嘅櫻花蝦去增加口感。一刀切落去已經見到好多櫻花蝦,食落蛋香濃郁,有少少甜味加上櫻花蝦嘅獨特香味整體配合得十分好👍🏼👍🏼🍱四重火焰盛 $138 米飯用左日本珍珠米,上面鋪滿火炙三文魚左口魚裙邊帶子同埋蟹柳,中間仲有一隻略略燒過嘅蛋黃令到蛋黃唔會過份流質。刺身炙燒嘅熟度恰到好處,令到每樣油脂豐富嘅魚類可以釋出油分提升香味,食材選擇夠新鮮,只有仿蟹柳係比較冇咁顯眼嘅食材。但份量就就略為少啲,如果係女性朋友去食就應該啱啱好🤓🦐北海五品盛 $178 呢個丼飯係一個刺身丼,材料主要包括帶子三文魚海膽一條海蝦同埋幾粒三文魚子醬油漬,新鮮程度亦都係幾好,食到食材嘅鮮味。但係份量我就覺得都係略為少咗啲,冇頭先嗰份火炙丼性

櫻花蝦玉子燒

🥚櫻花蝦玉子燒

四重火焰盛

🍱四重火焰盛 $138

北海五品盛

🦐北海五品盛 $178
呢個丼飯係一個刺身丼,材料主要包括帶子三文魚海膽一條海蝦同埋幾粒三文魚子醬油漬,新鮮程度亦都係幾好,食到食材嘅鮮味。但係份量我就覺得都係略為少咗啲,冇頭先嗰份火炙丼性價比高。

汁燒厚切牛舌

🐂汁燒厚切牛舌 $56

雞肉京蔥燒

🐥雞肉京蔥燒 $42

今晚嘅兩碟串燒都表現十分出色🤤🤤佢哋會針對每一款串燒用返唔同嘅醬汁,唔會好似某啲店舖咁清一色用同一種醬料令到食物嘅味道一式一樣,呢度係會針對返唔同嘅食材用鹽燒醬燒唔同嘅方法進行烹調,食物嘅生熟都掌握得十分之好。尤其要讚嘅係今晚嘅牛舌,厚切牛舌加上汁燒生熟度恰到好處,十分軟淋🥰🥰

除左食物有水準,店員服務態度都好抵讚。我地原本坐緊二人檯,因為都嗌得多嘢食問可唔可以轉張大檯,店員都好好態度一有檯就幫我地轉,上菜都會向我地簡單介紹菜式,唔單止裝修食物質素拍得上日本,態度親切都係日本飲食文化好重要嘅因素😆👍🏼
2021-05-29
紀念日