香港人的生活壓力實在太大了,假日或有空的時候,偶爾都只想到一些安靜、舒服的地方好好休息一下,好讓自己的心也平靜一小段的時間。然而,無故又能怎樣找到那些地方呢?剛好今天去了大圍踩單車,放鬆完心情又做完了運動,便去找一間坐得舒舒服服的餐廳。【風車】- 之前看過評價都想光顧它,但一直都沒有機會。今天就還個小心願吧。 看看門面還以為會是很普通的西班牙餐廳,但一進去了環境清靜舒服,餐廳同時亦係酒吧🍻英超、西甲、世界盃都可以看得到,高清電視觀賞球賽好正!其座位寬敞舒適,第一感覺已不錯。加上有盞吊燈感覺始終會有情調一點!看看餐牌,食物多元化,店員服務態度主動有禮,會為我地推介一些菜式,招牌菜包括西班牙乳豬、秘魯豬腩仔、BBQ Pork ribs等等⋯⋯價錢算是相對親民,有見及此,我就點一份二人餐吧!可以有前菜食到尾聲,不失為一個好選擇呢。二人同行價都只係338。二人餐包括,頭盤、湯律、餐湯、主菜、甜品及餐飲。來一個小前菜,用個小法包做頭盤,法包細細的,味道開胃,入口脆卜卜主要係用蕃茄做配料,兩口就吃光。是日餐湯:南瓜忌廉湯,南瓜湯顏色亮麗,又甜又香滑,湯煮得唔算太濃,所以飲落唔會好濟。凱撤沙律,份面

二人餐包括,頭盤、湯律、餐湯、主菜、甜品及餐飲。

小法包

南瓜忌廉湯

凱撤沙律,份面既麵包跟外面的不一樣,外面的是麵包粒,呢度既係麵包脆脆片,口感冇咁豐富,但沙律菜同凱撤醬好好食!沙律菜好新鮮,非常爽口而凱撒沙律的靈魂在它的醬汁上,而我個人覺得這個醬汁係配合得好好,好開胃呀!
凱撤沙律

主食有兩樣,先來波士頓龍蝦意粉
煮意粉,看似簡單,但要煮得美味卻大有學問。意粉軟硬度,入味與否皆是重要的一環,呢個意粉睇得又食得,上枱時龍蝦舖面,開邊半隻,應該仲有半隻拆肉煮落了意粉當中。意粉份量多,炒到非常彈牙,入味程度就中上吧,可以再濃味一點未夠索曬龍蝦汁,而且略嫌不夠香口呢,用鐵板上,就會增加心中想佢既獲氣程度了。
波士頓龍蝦意粉

入面有一些小配料,豐富了整體的口感。
波士頓龍蝦意粉

芝士半溶狀態舖了龍蝦上面,熱辣辣,龍蝦嘅鮮甜味是有的,欣賞肉質新鮮爽口夠晒扎實,因為唔新鮮既話絕對冇呢個口感。連埋龍蝦膏一齊食,又係另一番滋味。

波士頓龍蝦意粉

再來另一主食,西班牙脆皮乳豬配彩椒汁
本身是肉眼扒的,因為同行的朋友是不吃牛的,店員聽見便細心安排了西班牙脆皮乳豬給我們,好貼心。
依個脆皮乳豬大讚,乳豬肉看圖片知道跟外面食開的有點不一樣,好似比出面公整又比出面薄一點,好似感覺上有一點疑問,食落去完全想像唔到乳豬肉是何等鬆化,油脂多多,滑嫩無比。烤既時間剛剛好。
西班牙脆皮乳豬配彩椒汁

脆皮乳豬皮既脆又薄肉配上肉質軟軟的乳豬肉好好食,用刀子在皮上切一下,你會知道那麼清脆的切聲。皮下脂肪是接受到的因為蘸上鮮甜清新的彩紅椒汁來吃肉膩感全消。如果想甜一點可以蘸乳豬醬呀!金黃惹味,主菜不二之選!!!!

西班牙脆皮乳豬配彩椒汁

飯後甜品甜品紫薯蛋🍰,細細件一人分量
賣相正常不算精緻,面層有一層厚身紫薯蓉然後一層紫薯蛋糕一層忌廉,好香,整體好軟綿綿,海綿蛋糕來說都算鬆化,上面一顆顆的紫薯吃下去很有口感,味道甜甜的,可以減低一度更好,用呢件甜品作晚餐嘅結束,不錯的。

紫薯蛋糕
熱奶茶

整體而言,我會以平民西餐來形容【風車】,二人餐又有沙律、小食、主食、飲品又有甜品,套餐價格不貴,而食物質素有番咁上下,食完每一道菜先上下一道菜,望其他枱都認為整體夠穩定,如果唔係點能夠係大圍區算是一間出名有誠意的西餐廳。喜歡店員細心有禮加上環境舒適聽著音樂,共聚用餐都十分適合喔。
凱撤沙律
紫薯蛋糕