2022-05-26 2611 瀏覽
之前老婆試過台式嘅芋泥吐司,就大讚好食,有機會都想再試吓,無問題,開聲叫到,咁啱今次入到去元朗一帶行山,就可以趁行完可以順道晌元朗嘅「羅東肉焿番」買外賣,當埋晚餐,點知有呢間嘢?咪就喺之前所試芋泥吐司嘅「你妳」時,店員介紹佢哋仲有家「姊妹店」晌元朗,即喺「羅東肉焿番」嘞。 旁晚去到,見啱啱開番閘,原來剛才晏晝出咗啲狀況,落咗一陣閘,咁我都算好彩,唔使摸門釘。而店內剛好未有客,所以,我落單後都好快有得拎,否則,店員話周末都有幾多人買外賣,連埋堂食,可能都要等上十多廿分鐘。 環境裝修都幾骨子,牆上有有少少掛飾,以及店鋪少少歷史及由來。羅東其實喺晌宜蘭縣內一個小鎮,小弟都到訪過,不過已經喺2013年嘅事,當時由在地嘅台北老友帶小弟周圍逛,到訪羅東鑽嘅「林業文化園區」,冬山鄉嘅「國立傳統藝術中心」,晏晝就試試人氣店嘅「林業肉羹」,一嚐肉羹米、肉羹麵,而晚上佢就帶我哋去佢心中私密路邊小店「肉糉李」食香菇肉糉,品嚐香菇湯。至於食物嘅選擇,有招牌套餐、飯麵類、焿湯類,以及多款夜市小人食。此外,除墊肚嘅主食之外,仲有招牌嘅鐵板吐司、台式蛋餅、芋圓系列、台式飲品……等等,種類、選擇都非常之多。 仲有一款
仲有一款「羅東二人套餐」,包咗3客主食、2客蔬菜湯品、3款小食、2杯飲品,性價比非常高,只可惜主食無吐司可揀,而吐司喺此行目標物。
食物嘅定價本身都已經唔貴,仲要有外賣自取優惠,$100俾個全單9折,$200就俾個全單8折,所以,不其然會叫多少少嘢。
最後,嗌咗滿滿嘅一大袋嘢,有吐司、有乾拌麵、有綜合丸湯、有嘢飲、有甜品,夾夾埋埋都唔使兩嚿,食完飽到上心口
。
肉鬆芋泥吐司 $42

本來都想試紫薯口味,但無咗,咁芋泥都OK。一如過往,一啲都無欺場,睇都睇得見厚厚嘅芋泥搭上大量肉鬆夾晌吐司中間,而吐司亦烘焙過,否則都唔叫吐司啦。拎上手感覺份外墜手,非常足料,一大口咬落去,吐司本身有點脆口,芋泥又粉又綿,芋頭味濃郁,而肉鬆吊出絲絲鹹香味,出奇地搭配。
2號乾拌麵餐 $67

我就覺得啲一個人嘅套餐抵食啲,所以,揀咗個2號餐,因為乾拌麵麵都比較少食,而套餐包括1客綜合丸湯、1份乾拌麵及1杯餐飲,而揀冬瓜茶喺俾老婆飲嘅,熱飲佢啱啲,小弟就散點1杯珍珠奶茶俾自己。
2號乾拌麵餐
綜合丸湯

一客有2粒花枝丸及1粒香菇貢丸,湯底就喺簡簡單單嘅清湯。啲花枝丸唔喺港式魚蛋嗰種彈牙,但墨魚味好強,仲刻意加啲墨魚粒粒;香菇貢丸都爽彈好食,既有肉香,亦有菇香。
乾拌麵

咪睇佢好似細細盒,食起嚟份量都幾多,餐牌就寫明麵條喺手工麵條,比較粗身,入口有韌勁,將啲肉燥、豆卜絲跟麵條拌勻,立時麵條都變得油香,惹味非常。
古早冬瓜茶

冬瓜茶可揀凍或熱,茶底清徹,入口唔會太甜,有一份滋潤感,潤喉解膩。
古早冬瓜茶
招牌珍珠奶茶 $32

既打正旗號嘅台式餐廳,揀珍珠奶茶喺極穩陣之選。奶茶大大杯,珍珠亦俾得非常多,好似啜極都有咁,最緊要喺煙韌有咬口,最怕喺熟唔透,或煮過籠;奶茶亦好唔錯,茶底醇厚芳香,甜度適中。
招牌珍珠奶茶
仙草芋圓3號 $36

睇名都知,就喺有仙草、芋圓,仲加埋波霸珍珠同爆珠,裝到滿滿勁大碗,可以講兩個人都夠晒食。仙草非常滑溜,芋圓咬口有韌勁,珍珠QQ,啲爆珠老婆就覺得最得意,咬開啲汁有陣陣荔枝味,而啲糖水又唔會話太甜,食埋個甜品就超滿足。
仙草芋圓3號
幾款食物都好唔錯,而個肉鬆芋泥吐司仍保持一買水準,亦無將貨就價,所以,晌依家風雨飄搖嘅日子,都仲屹立依然,自有一定嘅實力。
5 分鐘 (外賣自取)