如果lounge黎講日式既香港一街都係,數得出既我都試勻哂,韓式既雖然係香港唔算多,但去過既都有好幾間,竟然連台式既都有?咁有諗頭,唔係真事呀?比我係中環SOHO區搵到呢間「Align」將Cocktail、台式料理合二之一,相信係2024最新打卡勝地!👇🏻📌Align Taiwanese Food Menu - $288/Two▪️ 四 款 小 食 - ▫️ 先黎整個小食四寶先,第一個「和牛臭豆腐」和牛油香到位,配搭脆卜卜既臭豆腐,份外濃香惹味;而「滷水三寶」一次過食勻牛肚、牛𦟌、牛腩,滷得夠哂入味;「厚切三層肉」入口夠鬆化,肉質腍滑;「柚香蓮藕」相當爽口,加埋d柚醬更開胃。▪️ 主 食 - ▫️ 主食分別有4款可以揀,我就揀左個「蔥香雞絲飯」同埋「黑松露牛舌滷肉飯」。雞絲飯落左大量蔥花,而且密密麻麻既雞絲鋪滿飯身,相當飽肚;而牛舌滷肉飯絕對係滷肉飯既VIP,上枱果陣staff會用火槍炙燒,面頭仲有粒蛋黃,呢個一定要試。而佢地happy hour 2點至7點basic既滷肉飯都係賣廿蚊碗,好抵食!▪️ 串 燒 拼 盤 - ▫️ 最後呢個2人set有3串「醬燒小章魚」、「醬燒雞軟骨」、「醬燒雞翼」,

▪️ 四 款 小 食 -

▫️ 先黎整個小食四寶先,第一個「和牛臭豆腐
和牛油香到位,配搭脆卜卜既臭豆腐,份外濃香惹味;
和牛臭豆腐

而「滷水三寶」一次過食勻牛肚牛𦟌牛腩,滷得夠哂入味;
滷水三寶

厚切三層肉」入口夠鬆化,肉質腍滑;
厚切三層肉

柚香蓮藕」相當爽口,加埋d柚醬更開胃。
柚香蓮藕

▪️ 主 食 -
▫️ 主食分別有4款可以揀,我就揀左個「蔥香雞絲飯」同埋
黑松露牛舌滷肉飯」。
蔥香雞絲飯

雞絲飯落左大量蔥花,而且密密麻麻既雞絲鋪滿飯身,相當飽肚;
黑松露牛舌滷肉飯

basic既滷肉飯都係賣廿蚊碗,好抵食!
▪️ 串 燒 拼 盤 -
醬燒小章魚、醬燒雞軟骨、醬燒雞翼

醬燒雞翼」,絕對係醬爆mode,用場送酒就一流啦!

📌Drinks -
▪️ Brewdog Double Hazy - $88
▪️ Sweet - $138

▫️ 佢地draft beer而家做緊全日買一送一,我就揀左杯「Brewdog Double Hazy」,
入口相當fruity,而且仲有淡淡花香,好清爽;
Brewdog Double Hazy

cocktail就試左杯「Sweet」bartender先將鮮芒果打成蓉,
連埋椰子水冷卻成冰,工序相當繁復,入口係有種芒果糯米飯既味道,
好似飲緊個甜品咁,勁有諗頭!
Sweet
2024-01-30