由於近排去多左黃大仙,先發覺黃大仙中心作了一個大裝修的舉動,裝演光鮮又光猛,開左唔少新既餐廳。與同行既朋友心累了,淨係想今晚想食日本野,安慰下自己近期既負面心情,見到除左集團式既壽司店,宜家仲多左間較多選擇既日式餐廳,南館地下G12A號鋪【和氣食堂】門口好似好多人等緊,我地見咁多人有興趣應該唔錯就拎飛等下。剛入座的時候入面既客人已經好多,餐廳都好大咩方位都座無虛席。看來這食店也頗受周圍居民的歡迎。日本餐廳都係鍾意用木製嘅野多,座椅、牆身、牌仔等等,喜歡凳有軟墊,坐得舒服,環境都非常簡潔,係有少少同隔黎有點近,有D話題性既都唔太方面講。店員好快遞上餐牌,呢個餐牌份量十足呀,全部食物都係圖文並茂,立即食慾大增。不過真係好厚,厚到睇到有點累。入面每樣食物的價錢非常親民,唔怪得咁多人黎食。呢度有多款壽司、手卷、軍艦、刺身飯、鍋物等等...款式多多。 今晚同朋友order左前菜、刺身、烏冬、飯類同埋甜品, 當中既刺身同埋豬扒丼突為出眾~令我地一試愛上!.💕最先出場的係四點刺身盛A $168「有:三文魚刺身、甜蝦刺身、薄切鱆紅魚刺身,廣島蠔」師傅精湛手藝品,每樣賣相都好得!力求呈現原汁原味的傳統美

💕最先出場的係四點刺身盛A $168
「有:三文魚刺身、甜蝦刺身、薄切鱆紅魚刺身,廣島蠔」
四點刺身盛A

師傅精湛手藝品,每樣賣相都好得!力求呈現原汁原味的傳統美饌。三文魚肥美啊!見作都好厚身,厚切所以有口感,甜蝦刺身大隻既都,夠甜。薄切鱆紅魚刺身油脂甘香,爽爽地,而蠔呢都OK不過相對普通D,唔腥!,這個價錢,能夠品四點刺身,真的不錯!

💕香芒煙燻鴨胸沙律黑醋汁 $65
估不到在黃大仙商場既小店,也能有這樣配搭特別,味道與賣相俱佳。
香芒煙燻鴨胸沙律黑醋汁

沙津舖滿在芒果同鴨胸上面。煙燻鴨胸排好放在碟上,伴以黑醋汁,個底就係沙律菜。先吃芒果,芒果有濃郁的果香,再試煙燻鴨胸,鴨胸,肉質好淋滑,肉汁豐富,好香因為又有沙律又有香芒又有黑醋。百感交雜。柔嫩極了。沙律菜做底吸晒黑醋汁,唔會好酸,好開胃。其實只要配菜和擺盤花點心思,立即可變成高級日式料理。

💕大阪豬扒丼 $82
日式丼飯在香港一向大行其道,但大多都是魚生丼飯。呢度賣既丼,講話好好食,價錢又不用過百元。是真材實料嗎?

大阪+豬扒糅合了日式的精髓,賣相其實都幾吸睛,嗰份量超級誇張! 女仔一個一定食唔哂,椰菜堆到成座山咁! 豬扒鋪滿面層。
大阪豬扒丼

豬扒外脆內軟,入口帶甜少許焦香,肉質爽口,口感有少少似豬頸肉,不過相對地脂肪唔算多,亦唔會太乾身,保留到肉汁,最鍾意甜甜地既醬汁,愈食愈開胃。飯粒飽滿黏口,期望越小,驚喜愈大。 面且份量非常之有誠意!

💕白咖喱烏冬 $88
特別推介佢個白咖喱烏冬,係出面等緊位個陣已經想食,面頭白色嗰D係乜嘢黎呢?奶蓋?Cream?Cream Cheese?好多諗法!原來係蛋白打成既Cream。食落去冇咩味道咁。但Mix埋一齊唔同講法。濃厚忌廉深處藏著濃郁咖哩烏冬。
白咖喱烏冬

正宗日式咖喱應該都有好多種,但呢個白咖喱+蛋白打成既Cream,香料味都好重,奶油同咖哩烏冬撈起,就會食到幼滑嘅口感 濃郁咖喱味。食落唔辣架,係有點微辣惹味但又甜甜地好特別。食到少少薯仔既質感。Nice!
白咖喱烏冬

其實上菜速度都非常高下成餐飯。.
💕宇治抹茶芭菲 $55
有圖片見到做緊推廣都幾吸引,所以就叫左黎食...

餐牌上表示材料係來自日本,食完都覺得係唔係日本都冇咩所謂,因為真係幾好食。
軟雪糕入口超級香滑,同平時既最大分別係宇治抹茶苦澀味冇出面咁出,少少甜,味道香濃,旁邊都有其他配料。
宇治抹茶芭菲

煙韌口感既抹茶清淡的蕨餅,糯米口感、紅豆同少量丸子,加埋底層既脆片令整杯雪糕仲豐富。食完都有D回甘,甜度適中。
宇治抹茶芭菲

我諗算係王牌之作,因為見10枱都有成7枱有叫。
雖然睇餐牌,要花上了很多時間。但圖文並茂好欣賞。呢間日式餐廳款式又多野揀, 黎多次都有排試,服務亦很周到,食物質素都唔錯! 咁既價位值得再黎幫襯。好味與否實屬個人取向!!對不對?我就覺得性價比高啦。