我身邊都幾多朋友住元朗,自從我開始寫食評同埋拍youtybe佢哋都興高采烈咁向我推介元朗好味或者新嘅餐廳,所以我去親元朗一定有食神!今次呢間gathering又係另一位元朗朋友帶我去嘅😝佢個位置都有少少入,如果唔係我個朋友帶路,我都唔係好識路😅,入到去地方唔算好大但環境都幾靚,氣氛唔錯,都算係Gathering嘅好地方👍我同朋友都好肚餓嘅關係,我哋一見到Menu上面好似好食嘅嘢我哋就點了,最後我哋點左一份慢煮美國黑毛豬鞍扒,一個香草白酒鑽石蜆扁意和一隻脆炸德國咸豬手,希望夠食😂未上菜之前侍應會先上左餐包俾我哋食,餐包暖粒粒暫時頂住肚餓先👍第一份先上嘅係香草白酒鑽石蜆扁意粉 ($128),未食之前我同朋友都唔知乜嘢叫做鑽石蜆?嚟到我哋就知道啦,佢啲蜆粒粒都係巨蜆,你請每粒都好靚好雪白,一共有10幾粒,仲要佢嘅蜆肉非常大粒飽滿!酒味淡淡的,反而白汁味好香濃,蜆肉入晒味,而扁意粉比較彈牙煙韌,我朋友最鍾意食白酒煮蜆,佢都話呢個白酒煮蜆扁意粉非常之出色!👍👍👍接着佢上的菜是脆炸德國咸豬手($178), 你會比佢嘅份量嚇親,我估唔到佢百幾蚊嘅豬手份量係同岀面徳國餐廳咁大,仲要有好多配菜都好講究,

香草白酒鑽石蜆扁意粉
脆炸德國鹹豬手

接着佢上的菜是脆炸德國咸豬手($178),
你會比佢嘅份量嚇親,我估唔到佢百幾蚊嘅豬手份量係同岀面徳國餐廳咁大,仲要有好多配菜都好講究,例如酸椰菜,沙律同埋薯仔,每樣配菜都精心製和配搭,務求令你食鹹豬手得來又唔會咁單調。👍,重點係佢嘅鹹豬手係我食過最嫩的而且唔油膩嘅鹹豬手,我同朋友研究過究竟佢係炸定係焗,因為佢唔似焗咁樣又乾又會燶,但見佢外皮非常香脆均勻,應該係炸,可是一啲油膩都唔覺,點樣做到㗎?!🤔真係好考廚師嘅功力!而入面鹹豬手瘦肉,好多時坊間會整得又乾又咸,但佢嘅反而係又嫩又軟,好啱我食👍👍👍我會食一口肉再食一口佢嘅酸椰菜,感覺清新中和!😋😋😋👍
慢煮美國黑毛豬鞍扒

慢煮美國黑毛豬鞍扒($198)又是另一個驚喜,塊黑毛豬鞍扒超大超厚身,我本身以為佢會好鞋,點知食落去佢竟然係好juicy好嫩滑, 難道這就是慢煮的效果?當然我相信佢嘅產地同埋品種是黑毛豬也是其中之原因!佢配以黑松露薯蓉,同埋一啲好翠綠嘅小青豆角,佢連配菜都好好食,仲要擺盤都好精緻,大厨仲會響碟邊輕輕咁掃上綠色一筆,真係好似藝術品咁好賞心悅目。

我同朋友食完每一道菜都覺得勁滿意!除咗非常飽之外,佢嘅食物質素和擺盤絕對係色香味俱全,佢呢度嘅廚師絕對係西餐高手!食完呢餐真心想同厨師握下手!😝😝🤝我會因為呢度食物嘅高質,下次再同朋友嚟gathering!
店名:Gathering (元朗)
環境🏝:8/10
服務💁🏼‍♀️:8.5/10