九龍城除左有好多泰國野食之外 原來都幾多cafe下🤤今次黎左呢間試試佢🤭🍤手工炸蝦餅牛奶吐司三文治夾泰式椰菜沙律配薯條&自家柚子蛋黃醬 $118 超推薦‼️超有驚喜既吐司🩵係好少見既配搭 見到係手工炸蝦餅就忍唔住要試下啦😝賣相好澎湃流曬口水吖🤤個吐司好軟熟 熱辣辣🍞中間夾住泰式椰菜沙律🥗再加上佢地既手工炸蝦餅 配上埋醬汁 好match🥹✨炸蝦餅好彈牙好好食🥺仲要有幼薯條🍟配上柚子蛋黃醬 好香脆好好食😋大大份幾抵食😝🥑煙三文魚牛油果牛奶吐司 $108冇得輸既配搭🤍係可以想像到既味道 都唔錯架🤤又係好軟熟既厚牛奶吐司 上面塗滿左滿滿既牛油果🥑再放上煙三文魚同黑胡椒 唔錯唔錯😋🍰黑芝麻白玉芝士蛋糕 $60好軟心既芝士蛋糕🤤食落去都幾有黑芝麻味 但可以再重啲‼️仲要食到有麻糬 好軟糯🥹係食到最後有少少膩🙈整體黎講都值得試下😉☕️Iced White $45☕️Expresso Tonic $55咖啡就正正常常 冇咩特別🙈

🍤手工炸蝦餅牛奶吐司三文治夾泰式椰菜沙律
配薯條&自家柚子蛋黃醬 $118 超推薦‼️

🥑煙三文魚牛油果牛奶吐司 $108

🍰黑芝麻白玉芝士蛋糕 $60

☕️Iced White $45
☕️Expresso Tonic $55
咖啡就正正常常 冇咩特別🙈
  • 手工炸蝦餅牛奶吐司三文治夾泰式椰菜沙律 配薯條&自家柚子蛋黃醬
我們於6/5(一)約下午1點45分左右到達餐廳,內裏客人好多,都幾旺。由於最低消費是1杯飲品或1個甜品,故我們叫了2個甜品。見到出名的開心果泡芙沒有貼sold out牌,以為仲有,點知剩返開心果蛋糕卷,不過都唔緊要啦😝❶開心果蛋糕卷($65):有些少開心果碎,蛋糕卷好鬆軟,同行友人說有開心果味,雖然不算濃,但味道不錯😌❷黑芝麻豆腐雪糕泡芙($70):有黑芝麻cream,配上豆腐雪糕,簡直黑白嘅,而泡芙也是脆脆的,好食

開心果蛋糕卷
黑芝麻豆腐雪糕泡芙
2024-05-06
2024-05-06 0 瀏覽
夏天為了拍照就是要坐室外😂🌞❤️‍🔥這間鵝黃色的店面和流線型的門口設計,配深木色的枱櫈色調十分和諧 #室內太多人就無影相而咖啡店是提供自家烘焙的餐點,所以有些食品比較限量,例如造型可愛的修女泡芙就是熱賣品,外皮是薄身香脆,上下用兩層cream加強味道層次,下面是開心果奶油特別的,但吃完會有點空虛感🤣另外點的沙卡梳卡是香草麵包配西班牙辣肉腸🥫麵包真是做得十口香口,配微辣的肉醬吃很惹味!#值得點而法式焦糖吐司就不過不失,配莓醬幾開胃但麵面欠一點焦脆感覺~咖啡方面,店家提供的咖啡豆是Fruity 和Floral 的風味的澳洲豆,配冰飲是比較適合和清香,但容量比較少☕️
夏天為了拍照就是要坐室外😂🌞❤️‍🔥
這間鵝黃色的店面和流線型的門口設計,
配深木色的枱櫈色調十分和諧 #室內太多人就無影相

而咖啡店是提供自家烘焙的餐點,
所以有些食品比較限量,例如造型可愛的修女泡芙就是熱賣品,
外皮是薄身香脆,上下用兩層cream加強味道層次,
下面是開心果奶油特別的,但吃完會有點空虛感🤣
另外點的沙卡梳卡是香草麵包配西班牙辣肉腸🥫
麵包真是做得十口香口,配微辣的肉醬吃很惹味!#值得點
配冰飲是比較適合和清香,但容量比較少☕️
估唔到星期日朝早十點黎已經要等位食完就知點解咁爆🤩呢間啲甜品好對我口味!!❶開心果修女泡芙呢個係MVP!切開色水唔係好深但個濃度有驚喜🤭估佢唔到cafe會食到呢個濃度~❷黑森林蛋糕好多年無食過黑森林呢個係每啖都有酒味既黑森林 jeng🤩面頭啲朱古力碎係畫龍點睛好薄脆好食🤩另外兩個咸食都好好食!叫左一份bagel 一份北非蛋配香草佛卡夏好食到2個女仔清哂成枱連埋兩杯野飲🫢💗
估唔到星期日朝早十點黎已經要等位
食完就知點解咁爆🤩
呢間啲甜品好對我口味!!

❶開心果修女泡芙
呢個係MVP!
切開色水唔係好深但個濃度有驚喜🤭
估佢唔到cafe會食到呢個濃度~

❷黑森林蛋糕
好多年無食過黑森林
呢個係每啖都有酒味既黑森林 jeng🤩
面頭啲朱古力碎係畫龍點睛
好薄脆好食🤩

另外兩個咸食都好好食!
叫左一份bagel
一份北非蛋配香草佛卡夏
好食到2個女仔清哂成枱連埋兩杯野飲🫢💗
黑森林蛋糕
2024-02-26 325 瀏覽
見到好多人食呢個 Puff 都讚。。。所以特地來試試這個開心果修女泡芙。。。😁😁😁我叫了個開心果修女泡芙和 Espresso Combo試試。。。個 Puff 係即整的。。。所以都要等15 mins左右。。。個開心果修女泡芙外脆內軟。。。而且開心果味濃。。。也不算太甜。。。啱晒我嘅口味。。。正!成個俾我 K.O.。。。😁😁😁個 Espresso Combo 都好細心。。。俾咗杯小小 soda water 你清清味蕾。。。再試試 espresso 和 white coffee 嘅味道。。。讚!😊😊😊Espresso Combo 都好飲。。。Espresso 味道不算太酸。。。奶啡飲落都有一定嘅甜道。。。這裏的咖啡都不錯。。。😊😊😊下次可以再來試其他食物和咖啡呀!😊😊😊

成個俾我 K.O.。。。😁😁😁

下次可以再來試其他食物和咖啡呀!😊😊😊

2024-02-26
[📍九龍城|YOI Coffee & Bakery]經朋友仔介紹認識呢間coffee shop 食完一次 又一次 每次食完都非常滿足高質既程度係 熱食 甜品 咖啡都非常好味道完全感受到老闆對自己出品既認真同用心值得大家去試試🍅北非沙卡蔬卡配意大利香草麵包味道辣辣地 酸酸地 配麵包食非常惹味好味既程度係 你食完哂啲麵包 都會繼續好想食埋剩低既醬汁 🧁開心果修女泡芺泡芺非常大粒 外形圓軲轆咁 好得意焗得非常脆身 用叉切落去 唔會散到周圍都係入面開心果忌廉亦非常濃郁仲會食到一粒粒既開心果仁碎 食落好滿足未試過既大家 一定要去試試
[📍九龍城|YOI Coffee & Bakery]

入面開心果忌廉亦非常濃郁
仲會食到一粒粒既開心果仁碎 食落好滿足
未試過既大家 一定要去試試
2024-02-24
Cafe淡黃色外牆非常吸睛,入面裝修係木系,感覺乾淨簡潔!作為開心果控我係因為佢個開心果泡芙而慕名而來🤣 今次都有試到飲品同埋個bagel,整體黎講都唔錯👍🏻/Religieuse $68/開心果控真係一定要試😍 泡芙外型好似雪人非常可愛⛄️ 泡芙外皮好鬆脆,一切開聲音好清脆🥰 入面係滿滿嘅香濃開心果custard🤩非常輕盈香滑👍🏻/Avo & smoked salmon bagel sandwich with matcha $98/Bagel 口感煙韌,入面係滿滿嘅煙三文魚同埋牛油果蓉🤩加埋cream cheese 味道一流!/Matcha latte $50/好鍾意matcha latte 隻杯🤣 但係抹茶味道唔算好濃郁,正常發揮👌🏻

/Religieuse $68/
Religieuse

Avo & smoked salmon bagel sandwich with salad

/Matcha latte $50/
Matcha

Matcha
2024-01-19 218 瀏覽
位於九龍城的多國料理Cafe,由中東到歐洲的餐點都能在此店享用。店內空間大,餐點選擇多,不論在主食或在甜品的發揮亦不錯,絕對是和三五知己忙裏偷閑的好去處~YOI Coffee & Bakery provides cuisines from the Middle East to Europe, showing a wide variety of food options. Spacious space in the restaurant creates a casual atmosphere for people to take a break with friends, while enjoying the flavorsome food. -🔘 北非沙卡蔬卡配意大利香草麵包 Chorizo Shakshuka | hkd$108沙卡蔬卡是以色列有名的早餐,醬汁混和了西班牙香腸、番茄、蔬菜、蛋、羅勒、和芝士等食材。蕃茄味濃郁,少少辣十分惹味,配上新鮮熱辣的香草麵包,好味又飽肚!🔘 開心果修女泡芙 Religieuse à la Pistache | hkd$68法式修女泡芙外型有點兒像

法式修女泡芙外型有點兒像雪人,很可愛,泡芙外層非常酥脆,內餡的開心果忌廉甜而不漏

🔘 抹茶拿鐵 Matcha Latte | hkd$50

🔘 白咖啡 White | hkd$45
🍽️ 食物 | Food: 4/5
🌅 環境 | Environment: 4/5
💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 4/5
💰 價錢 | Price: 4/5
📝 總結 | CP Value: 4/5
A foodie documentation of dining experience in restaurants through image and text.

北非沙卡蔬卡配意大利香草麵包
White

北非沙卡蔬卡配意大利香草麵包
White
2024-01-02 141 瀏覽
嘩!今次我去咗YOI Coffee & Bakery,真係一場視覺同味覺嘅雙重享受!首先,北非焗蛋嘅香辣番茄醬底撲鼻而來,每一啖都喺咁多汁,啖啖肉嘅西班牙腸令人過癮,而家焗到嘟嘟噠嘅蛋黃,哇,真係流心到不得了🍳!嗚哋,意大利focaccia一出爐,隻香草味已經四溢,脆卜卜嘅外皮,軟足嘅內裏,口感層次豐富,加上呢,連番茄湯味都夠香,正!牛油果吐司嘛,可能平日食過太多,感覺普普通通,不過吐司烤得啱啱好,牛油果滑嫩,係吓景色但仲有提升嘅空間🥑。最後呢,開心果修女泡芙絕對係今日嘅MVP!外層超級脆,啲Cream內餡又輕盈,開心果味濃得嚟又唔膩口,好得意嫁🥳!整體嚟講,呢間嘅咖啡廳,喺食物質素同環境,真係做得幾好,係值得一試嘅好地方。哎喲,寫到都嘴饞,下次再去食過!

初初覺得佢嘅位置麻麻哋⋯⋯隔離係環保紙皮廠,又覺得佢好大油煙味,不過我哋已經第三次再返嚟啦!好似油煙味有啲改善,同埋每一次我都仲有新鮮感今次就試吓佢嘅碎蛋三文治加薯餅同埋Yogurt bowl 其實係俾個薯餅吸引咗,最鍾意食煎炸嘢不過食落個碎蛋三文治都唔差,佢嘅多士烘到脆脆的,個包都係自製的(煙煙韌韌)另外個Yogurt bowl正正常常啦. 多啲唔同嘅生果顏色繽紛仲特別有個芝麻醬添! 每次都係飲coffee Combo ( expresso +piccolo) and Dirty 其實每一次佢哋介紹啲咖啡豆,我哋都係得個聽字,咩nutty fruity , 最緊要啱口味。每一次都係冒個險,有陣時試到好似飲苦茶咁🤪
今次就試吓佢嘅碎蛋三文治加薯餅同埋Yogurt bowl

其實係俾個薯餅吸引咗,最鍾意食煎炸嘢

and Dirty

碎蛋三文治加薯餅
2023-12-30 65 瀏覽
Single origin hot chocoNicaragua 75%一入口係nutty 同woody慢慢飲到後面會有少少red fruit 嘅味道唔算好多奶嘅一杯熱朱,但都夠smooth開心果修女泡芙是日重點🤩🤩真係好靚🤩連中間層cream 都唧得好靚泡芙係脆皮而唔係鬆化路線,對我黎講有啲太燶🙈中間層cream 就只係ok ,淡淡牛奶香同有啲稀身但開心果cream 好驚喜!🤩🤩🤩勁重nut 味然後完全無extra 甜味嘅感覺🤩😋💯
Single origin hot choco
Nicaragua 75%
一入口係nutty 同woody
慢慢飲到後面會有少少red fruit 嘅味道
唔算好多奶嘅一杯熱朱,但都夠smooth

是日重點🤩🤩
真係好靚🤩連中間層cream 都唧得好靚

泡芙係脆皮而唔係鬆化路線,對我黎講有啲太燶🙈
中間層cream 就只係ok ,淡淡牛奶香同有啲稀身
  • 開心果修女泡芙
  • 熱朱古力
2023-12-23 53 瀏覽
:ʏᴏɪ ᴄᴏғғᴇᴇ & ʙᴀᴋᴇʀʏ📍 ɢ/ғ, 𝟸𝟶 ʟᴜɴɢ ᴋᴏɴɢ ʀᴏᴀᴅ, ᴋᴏᴡʟᴏᴏɴ ᴄɪᴛʏ九龍城有好多間ᴄᴀғᴇ,每間都有唔同嘅特色,呢間我就為咗嚟試吓個開心果泡芺,餐廳環境闊落樓底高空間感十足,門口用左小雞黃色加深色木枱擺設,啱哂打卡。🥠開心果修女泡芺 $𝟼𝟾外型已經加咗分 好多一個雪人⛄咁好得意泡芺嘅外皮好脆!入面開心果醬多到會漏出嚟開心果味濃又唔會過甜☕ᴡʜɪᴛᴇ ᴄᴏғғᴇᴇ $𝟺𝟻🥤ᴄᴏʟᴅ ʙʀᴇᴡ $𝟻𝟶咖啡用咗ᴋᴇɴʏᴀ豆飲落都幾順滑果酸味較重希望可以新增多個ɴᴜᴛᴛʏ豆嘅選擇

ʏᴏɪ ᴄᴏғғᴇᴇ & ʙᴀᴋᴇʀʏ

🥠開心果修女泡芺 $𝟼𝟾
外型已經加咗分 好多一個雪人⛄咁好得意
泡芺嘅外皮好脆!
入面開心果醬多到會漏出嚟

希望可以新增多個ɴᴜᴛᴛʏ豆嘅選擇
ᴡʜɪᴛᴇ ᴄᴏғғᴇᴇ
ᴡʜɪᴛᴇ ᴄᴏғғᴇᴇ
  • 開心果修女泡芙
♡◌ ◍ ◯ ⊙ ◌✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬.📍 YOI Bakery & Cafe 𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_klncity𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_dessert #breadaholic_cafe #breadaholic_cake.❅ 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐢 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 黑芝麻白玉芝士蛋糕 ($60)❅ 𝐇𝐨𝐬𝐡𝐢𝐧𝐨 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐂𝐡𝐨𝐮𝐱 星野八女抹茶泡芙 ($58)❅ 𝐂𝐡𝐨𝐫𝐢𝐳𝐨 𝐒𝐡𝐚𝐤𝐬𝐡𝐮𝐤𝐚 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐅𝐨𝐜𝐚𝐜𝐜𝐢𝐚 北非沙卡疏卡配意大利香草麵包($108)❅ 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 ($50)❅ 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 ($40).//After having this on my bookmark list for years, im finally visiting this cute place renowed for their 𝚁𝚎𝚕𝚒𝚐𝚒𝚎𝚞𝚜𝚎 (a choux pastry with a smaller one stacked on top of a larger one, both filled

◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬
📍 YOI Bakery & Cafe
❅ 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 ($50)
❅ 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 ($40)
After having this on my bookmark list for years, im finally visiting this cute place renowed for their 𝚁𝚎𝚕𝚒𝚐𝚒𝚎𝚞𝚜𝚎 (a choux pastry with a smaller one stacked on top of a larger one, both filled with buttercream)!! 𝐇𝐨𝐬𝐡𝐢𝐧𝐨 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 was a recent flavour rolled out for this Autumn/Winter, and it was a delightful one - the puff was crispy on its crust, with a soft and light interior, entirely filled with rich, intensive matcha custard and whipped cream ⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎ The 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 has a smooth and creamy lava centre, paired superbly with chewy mochi and the thick layer of fluffy whipped cream on top, which helped in neutralising heaviness of the black sesame flavour. Usually not a fan of black sesame flavoured desserts but i loved this!
終於到訪了這家因為雙層修女泡芙而爆紅的奶黃色日系cafe ⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎ 剛好遇上秋冬新口味的抹茶泡芙, 當然要點來試看看 – 内餡的抹茶卡士達醬和鮮忌廉濃郁但不澀, 配上外脆內軟的曲奇泡芙甜度跟口感都恰到好處!! 軟心的芝士蛋糕配煙靭好咬的白玉, 加上輕盈順滑的厚忌廉中和了黑芝麻的膩感, 本身沒有很愛黑芝麻的我也完全臣服於這件蛋糕之下( ´▽`)
◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
黑芝麻白玉芝士蛋糕
北非沙卡疏卡配意大利香草麵包
黑芝麻白玉芝士蛋糕
北非沙卡疏卡配意大利香草麵包
2023-11-11 119 瀏覽
正常喺九龍灣返工lunch都唔會走到去九龍城食,有順風車就唔同講法九龍城都成日去,不過lunch就比較少。今次就揀咗呢間,之前食過早餐嫌佢咁啱隔離係間回收紙皮廠有啲污糟,不過見未試過佢嘅lunch就俾多次機會佢。揀咗一個炸蝦三文治,另外就係Yogurt bowl (例牌) balance返邪惡嘅感覺 因為我想食薯條,又諗住sandwich 冇咁飽!其實係自欺欺人,都好飽下。整體係好食㗎,炸蝦其實係類似蝦餅咁樣嘅!yogurt bowl之前都食過, 佢嘅presentation同埋再加咗黑芝麻醬係比出面嗰啲特別小小嘅💋Coffee combo 嘅Espresso , 依然對於我呢啲門外漢嚟講實在太苦啦。都係飲番啲有奶嘅比較啱

2023-10-30 116 瀏覽
九龍城多了不少Café,同朋友食完飯,雖然大家都好飽,但打算找間Café 再坐坐。Religieuse $68法式甜點修女泡芙,外型可愛,雙層泡芙,上細下大。泡芙外皮一切落去,已經可以感受到十分脆身,切開是半流心的開心果忌廉。開心果忌廉的有濃濃的開心果味道,不會過甜,口感香滑。不論口感或者造型都很出色,十分推薦。Vanilla Hokkaido Burnt $60香草焦糖芝士蛋糕做到中間軟心的效果,可以清楚見到一粒粒香草子,味道香濃,口感幼滑,適合喜歡芝士蛋糕的人。Ice Black  (Ethiopia) $45當日有兩種咖啡豆可以選擇,可惜兩種都是帶果香偏酸的。對於喜歡帶堅果香的朋友而言有黠小失望。咖啡有明顯花香味,果味比較淡,味道不錯。Ice Matcha Latte $55抹茶拿鐵味道正正常常,可能再濃郁一點。Café有可愛的小角落,在純白色的牆身同吊燈之間更添了點可愛同溫馨。

Religieuse $68

Vanilla Hokkaido Burnt $60

Vanilla Hokkaido Burnt

Ice Black  (Ethiopia) $45

Ice Matcha Latte $55

抹茶拿鐵味道正正常常,可能再濃郁一點。

2023-10-29
其他