2024-04-11 202 瀏覽
🌹與老公返完主日崇拜,在銅鑼灣行了一會,之後搭電車去跑馬地《viet》吃早午餐。 食店開門是11:30,知道它都多人排隊,所以早點去。🌹進入食店,店子不大,我們選了坐在弄餐前席。來的原因是為了吃碗安格斯牛肉湯河,蝦餅….雖然吃完碗粉已飽,但好想試試其他,服務員為我們預備雞翼及春卷二人份。Raw beef$138用料十足,牛肉軟硬適中Prawn cake$60(2pc)外脆內爽彈Vietnamese filter coffee$35咖啡香Butter chicken wing$20(1 pc)牛油香脆口Spring roll$20(1pc)春卷稍硬,但香口用餐體驗食物做得不錯,幾位年輕人,憑着做好食物的心,果然好吃😋!

Raw beef$138

用料十足,牛肉軟硬適中

Prawn cake$60(2pc)

外脆內爽彈

Vietnamese filter coffee$35

咖啡香

Butter chicken wing$20(1 pc)

牛油香脆口

Spring roll$20(1pc)

春卷稍硬,但香口

用餐體驗

食物做得不錯,幾位年輕人,憑着做好食物的心,果然好吃😋!

2024-03-31
2024-04-28 46 瀏覽
跑馬地比較偏既位置 都要排一個鐘先食到 所以決定等 試下有幾好食!成間只食pho 部局好似拉麵店咁 只有幾款選擇 跟住就揀 蔥、芫荽、洋蔥、河粉 既份量最有誠意係竟然免費有appetiser 簡單迷你蕃茄仔 清一清個口 開一開個胃 我覺得都算係香港數一數二既pho 牛肉好高質 好嫩 油脂好香 湯底亦清甜夠味 👍🏻河粉份量可以揀「多」 我揀左正常份量覺得偏少😹另外推介大家試佢地既炸蝦餅 即叫即炸 熱辣辣 咬開後發現 係用真材實料製作 食到啖啖蝦肉😋

河粉份量可以揀「多」 我揀左正常份量覺得偏少😹

2024-03-31 163 瀏覽
My partner ordered a bowl of pho specifically mentioned the beef needed to be cooked well done. It came out the beef was medium rare; we asked the lady server to request the kitchen staff to cook a bit more. She just grabbed the plate without saying a word and handed it back to kitchen.Second time the beef became medium and we were frustrated and asked her to cooked a bit more. She looked at us as if we were trouble customers and grabbed the plate without apologizing. After a few minutes, she ju
Second time the beef became medium and we were frustrated and asked her to cooked a bit more. She looked at us as if we were trouble customers and grabbed the plate without apologizing. After a few minutes, she just dropped the well done beef back to us and left to serve another guest.
Absolutely ridiculous and I couldn’t believe what we experienced. Honestly, if you don’t want to serve your customer just simply close your restaurant.
We will never come or recommend this restaurant to anyone.
2024-03-29 141 瀏覽
食物整體質素高,服務態度好,但座位有限(大概只有約二十個座位),假期約下午1點到達,輪侯約45分鐘,而且位置不太近地鐵站。人均消費約$200,價錢偏貴,全靠食物質素搭救。推薦:炸蝦餅、火車頭河粉
2024-03-29
  • 炸蝦餅
  • 火車頭河粉
2024-02-26 514 瀏覽
這個地方都開咗一段時間剛開的時候試過啲嘢食做得唔錯最近經過開又再嚟試吓今次嚟到竟然要排隊等位😂似乎已經有啲捧場客不過都唔使等好耐叫左兩份最貴嗰啲日本和牛同埋韓國牛嘅湯河湯底水準保持到夠晒熱,味道好啲牛可以放埋落湯度釋放啲牛味唔該出嚟鍾意食越南湯河嘅朋友不妨嚟試吓啦
這個地方都開咗一段時間
釋放啲牛味唔該出嚟
鍾意食越南湯河嘅朋友
不妨嚟試吓啦

2024-01-16 554 瀏覽
之前見有明星推介呢間pho,所以專程嚟跑馬地試吓🍜 店員服務態度好好,安排咗我哋坐喺半開放式廚房前面望住廚師整🧑🏻‍🍳 今次叫咗生牛肉河,採用咗美國安格斯肉眼同牛小排,肉質細嫩,但可惜湯底比較淡味,有啲失望

2023-12-04 811 瀏覽
第二次黎跑馬地Viet食飯,令我念念不忘既除左有湯頭,仲有開胃前菜同炸蝦餅。今次只需要十分鐘,一坐低發覺之後要等五六張飛,我同朋友仔都好幸運!🥢特級火車頭河呢碗河粉包左好多餸菜,有美國安格斯肉眼,牛小排,牛胸爽,慢煮牛腩,牛丸同扎肉,材料非常豐富又獨特🫶🏻。有坊間少見既牛胸爽,外形白雪雪似肥膏,其實係牛軟骨,入口爽口又煙韌!其他肉都好高質,嫩滑之餘仲好重肉味!略嫌湯頭比初次到訪混沌,飲落偏油膩,鮮甜味大減,唔知同夜晚幫襯有冇關係🧐📍Viet跑馬地綿發街12號地舖

🥢特級火車頭河

📍Viet
跑馬地綿發街12號地舖
2023-09-10 755 瀏覽
烈日當空星期日一點幾去到,都有幾台客等緊。職員都好貼心,依次序安排客人涼住冷氣等。鋪頭行簡約設計,以柔和既黃光同木製傢俬為主。等左大概半個鐘後終須有得坐低食🥰,好幸運可以坐係半開放式廚房前面,望住廚師👨🏻‍🍳烹煮,所有材料都係即叫即起!🍲生牛肉河兩碗既湯頭同一樣,充滿濃濃既牛骨味,顏色清澈又無過多既油脂。肉肉有美國安格斯肉眼同小牛排,雖然薄切為主,但好足料!上檯時色澤粉嫩,肉質優秀兼有肉味。河粉幼滑,唔會煮至過軟或者痴住晒🫶🏻食完所有餸菜之後再飲湯都唔會覺得口渴口乾!🍲生熟牛肉河肉肉有美國安格斯肉眼同慢煮牛腩。牛腩一樣咁高質,選用坑腩部位,厚切再慢煮至入口即化😋口感軟腍有鮮甜肉味。坑腩肥瘦適中,油膏慢慢咁滲透落湯底,令本來清甜既湯頭帶有些微油香,更加可口!🍤紫蘇葉炸蝦餅極力推薦!!!落單後廚師即時係你面前搓蝦膠再拎去炸,熱辣辣又真材實料!啖啖都充斥住鮮蝦味,更會食到原隻大蝦,口感彈牙酥脆,再沾自家製既泰式甜辣醬,非常惹味,令人回味無窮!😍🐣越式牛油雞翼雞翼就比較遜色🥺雖然同樣都係即叫即炸,粉漿薄身脆口,但係無味好淡口。調味方面略有不足,牛油味失蹤左,只有炸漿味,所以唔見有其他客人嗌雞翼

🍲生牛肉河

🍲生熟牛肉河

🍤紫蘇葉炸蝦餅

🐣越式牛油雞翼
雞翼就比較遜色🥺雖然同樣都係即叫即炸,粉漿薄身脆口,但係無味好淡口。調味方面略有不足,牛油味失蹤左,只有炸漿味,所以唔見有其他客人嗌雞翼!

📍Viet
跑馬地綿發街12號地舖
2023-08-30 860 瀏覽
令人回味既pho~~~牛肉真係一流~隨口即化鮮嫩無比,下次我要加一份勁既日本A4牛肉。啖湯都好正Pho既分量女仔啱啱好,多個人仲可以加小食share~有下次!!
Pho既分量女仔啱啱好,多個人仲可以加小食share~
有下次!!
生熟牛肉pho
生熟牛肉pho
2023-08-28 645 瀏覽
位於大坑既 真。隱世 越南Pho 值得去試,試完再試點解話 真。隱世?因為佢位置隱蔽,但食物同服務就世界級。火車頭牛河 $168個價錢有啲令人卻步,食完就覺得物有所價。 個湯頭、安格斯生牛肉、牛腩、一放係你面前,嘩嘩聲!調味到位,適合香港人口味,材料新鮮,牛鮮味十足。炸蝦餅 $60 兩件滑鼠咁大隻既蝦餅你見過未?外脆內暖再爆汁既你試過未?唔駛講咁多,快啲去試。店員十分有禮,同客人有講有笑。女店員果句 “可以啊😊” make my day.開心用餐,食得是福。P.S. 小店唔收加一
位於大坑既 真。隱世 越南Pho 值得去試,試完再試

點解話 真。隱世?因為佢位置隱蔽,但食物同服務就世界級。

火車頭牛河 $168

炸蝦餅 $60 兩件

店員十分有禮,同客人有講有笑。
女店員果句 “可以啊😊” make my day.

開心用餐,食得是福。

P.S. 小店唔收加一
2023-08-27
  • 火車頭
  • 炸蝦餅
2023-08-23 440 瀏覽
店舖很細,見好多明星推介,終於搵到一日放假去試吓我諗佢哋讚嘅係和牛,如果你唔係揀和牛,一定會好失望,因為真係唔特別,唔需要山長水遠去跑馬地。至於佢個湯,真係好失望!唯一讚嘅係就唔係味精湯。希望店主擺多啲心機喺個湯度啦,湯都係牛河嘅靈魂。服務呢,每個職員都好好禮貌嘅。
店舖很細,見好多明星推介,終於搵到一日放假去試吓

至於佢個湯,真係好失望!唯一讚嘅係就唔係味精湯。
希望店主擺多啲心機喺個湯度啦,湯都係牛河嘅靈魂。

服務呢,每個職員都好好禮貌嘅。

2023-07-23
2023-08-13 319 瀏覽
一直聽太多人同我推介哩間Viet,話牛肉pho好好食。我已經係第二次黎食了,真心覺得:「Best Pho In Town」話說上次食完已經走黎寫Review,點知比comment話photos not original - 唔係好明,明明全部自己好有心機影。Anway,會不嫌麻煩嘗試第二次再寫review係因為真心好好食。上次Sunday約8pm 黎食,有好多人排係門口,等左半個鐘多d先入座。今次Weekend 約5:30pm過黎,無人排隊直接入座。大家就到時間可以早少少,避一避高峰時間。首先想post番上次點既生熟牛肉河。和牛對我黎講相對比較heavy,我覺得basic既生熟牛肉河已經好正,同埋好抵食!由於被安排坐Bar臺位置,可以欣賞師博們認真準備各種食材。湯底處理好專業認真,入口好香好足味。牛肉絕對係一大重點,睇得見食得出係高質牛肉。生牛肉薄身一大片,肉質好已經贏咗;熟牛肉較厚身,亦烹調得好淋,入口即溶同時有暗暗彈口既肉身質感。第二次去,點餐特級火車頭河,同樣好味好滿足!最出色依然係生熟牛肉,但牛丸牛白肉都一樣好食,多元化d好岩咩都想食d既朋友仔。兩次去都加點炸蝦餅!(我spec

生熟牛肉湯河

特級火車頭湯河

炸蝦餅

兩次去都加點炸蝦餅!(我special request 3件所以$90,normal portion係兩件$60)
Suggest大家一定要試,真心好少食到咁足料咁重身既炸蝦餅!咬開見到炸皮好薄,好怕食炸野既我都完全冇問題。餡料充滿蝦肉新鮮彈牙(同埋應該有其他海鮮),配埋個醬料食再fresh少少。

真心推介!已經不斷推介比身邊既朋友。

生熟牛肉湯河
特級火車頭湯河
  • 生熟牛肉河
2023-08-10 200 瀏覽
上網見到跑馬地有間好食越南🇻🇳粉,襯假期去試試!中午去到已經有幾個人等緊位,大概等左20分鐘裝修簡約、舒適、明亮。入門口有兩張卡位,中間約8人bar枱,最入面亦有兩張枱落完單,原來有小食附送,賣相平平無奇,但車厘茄好清甜,加埋甜甜酸酸醬更開胃🤤越南粉必備芽菜、九層塔、青檸、辣椒💰$148 生熟牛肉河(美國安格斯牛小排及慢煮牛腩)牛小排香濃夠淋,慢煮牛腩有口感,略嫌湯底可再濃一點💰$138 生牛肉湯河 (美國安格斯肉眼及牛小排)兩碗牛肉都十分足料💰$60 紫蘇葉炸蝦🍤餅呢個大推,外面脆口,入面好多蝦肉,好厚身👍🏻👍🏻總結地點唔算就腳,環境舒適,需預時間等位,食物出色,服務唔錯,無加一,會再食👍🏻

越南粉必備芽菜、九層塔、青檸、辣椒

💰$148 生熟牛肉河
(美國安格斯牛小排及慢煮牛腩)
牛小排香濃夠淋,慢煮牛腩有口感,略嫌湯底可再濃一點

💰$138 生牛肉湯河
(美國安格斯肉眼及牛小排)
兩碗牛肉都十分足料

💰$60 紫蘇葉炸蝦🍤餅
呢個大推,外面脆口,入面好多蝦肉,好厚身👍🏻👍🏻

2023-06-24
  • 紫蘇葉炸蝦餅
2023-08-05 151 瀏覽
. [🇭🇰香港- 跑馬地 @vietpho_2022 ].好耐冇食過咁高質嘅火車頭! 亦都可能係食過最貴嘅越南河(HK$168)🤣 不過完全值得👍🏻 河粉夠滑, 配料高質, 仲要超級足料 - 有齊美國安格斯肉眼, 牛小排, 牛胸爽, 慢煮牛腩, 牛丸, 扎肉😋.🔻🍽 Viet📌 地址: 跑馬地綿發街12號地舖.#tummysreadyforsoutheastasian #tummysreadyforvietnamese #tummysreadyfornoodles[🇭🇰香港- 跑馬地].好耐冇食過咁高質嘅火車頭! 亦都可能係食過最貴嘅越南河(HK$168)🤣 不過完全值得👍🏻 河粉夠滑, 配料高質, 仲要超級足料 - 有齊美國安格斯肉眼, 牛小排, 牛胸爽, 慢煮牛腩, 牛丸, 扎肉😋.🔻🍽 Viet📌 地址: 跑馬地綿發街12號地舖.#tummysreadyforsoutheastasian #tummysreadyformalaysian #tummysreadyfornoodles

[🇭🇰香港- 跑馬地 @vietpho_2022 ]
🔻
🍽 Viet
📌 地址: 跑馬地綿發街12號地舖
🔻
🍽 Viet
📌 地址: 跑馬地綿發街12號地舖

2023-07-27 213 瀏覽
Viet 説到好吃又不貴的越南pho, 位於跑馬地被衆多港星推薦過的Viet一定是榜上有名。小小的店面,乾净又舒適,而且服務員也十分有活力,有禮貌。我們在星期六晚上7點來到,前面大概有5組人在排隊,大家都十分有秩序,而且客流速度也不錯,大概半小時就到我們了。1.火車頭牛肉河味道指數:🦊🦊🦊性價比指數:🦊🦊🦊🦊2.生牛肉河: 生牛肉片非常厚,而且入口很鮮嫩!味道指數:🦊🦊🦊🦊性價比指數:🦊🦊🦊🦊3.蝦餅:整個蝦餅都是純粹的蝦做的,非常彈牙,沒有粉!味道指數:🦊🦊🦊🦊🦊性價比指數:🦊🦊🦊🦊🦊4.柚子青檸蘇打: 清新的味道,在炎熱的天氣真的很可口!#pho #hongkongfoodie #happvalley #vietnam #viet
Viet
1.火車頭牛肉河
味道指數:🦊🦊🦊
性價比指數:🦊🦊🦊🦊
2.生牛肉河: 生牛肉片非常厚,而且入口很鮮嫩!
味道指數:🦊🦊🦊🦊
性價比指數:🦊🦊🦊🦊
3.蝦餅:整個蝦餅都是純粹的蝦做的,非常彈牙,沒有粉!
味道指數:🦊🦊🦊🦊🦊
性價比指數:🦊🦊🦊🦊🦊
4.柚子青檸蘇打: 清新的味道,在炎熱的天氣真的很可口!