好耐冇嚟過呢間餐廳🍴,有啲想番尋味🤩,呢日同朋友👩🏻‍🦳一齊喺中環,佢👩🏻‍🦳話呢排食得滯滯哋,咁啱啦😁,就決定帶朋友👩🏻‍🦳嚟呢間素食🥒☘️🍀🌿餐廳開餐🤣$78「喇沙墨魚丸」:真係非常爽滑彈牙絕對有「墨魚丸」嘅口感,配合埋好 creamy 嘅喇沙醬,好味😋$168「星州喇沙(濃醬汁)花生椰汁咖哩腰果雜菜 配 印度🇮🇳煎餅」:喇沙醬汁勁濃郁好厚身,有椰汁、咖喱、花生香味,層次豐富😆;仲有大件豆腐乾、椰菜花 等🤩;印度🇮🇳煎餅有好多塊,煎得香口,沾喇沙醬汁食,好惹味😋$148「素海南雞伴黃薑油飯、時菜及自家製薑蓉及辣醬 Soi Nam Chick’n Rice」:「素海南雞」口感有啲似雞胸肉,不過再滑啲啲🤩;薑蓉、辣醬、黑醬油 要來沾雞 同撈黃薑油飯食都好好味 $78「Wake Up 甘荀🥕+檸檬🍋+雪梨🍐+蘋果🍎(冷榨)Carrat + Lemon + Pear + Apple (Cold Pressed)」:甜甜哋不過一啲糖都冇落,完全有 甘荀檸檬雪梨蘋果 嘅清香,好 refreshing,好好飲😋中秋節越嚟越近依家餐廳仲有純素月餅賣🥮🤩
中秋節越嚟越近依家餐廳仲有純素月餅賣🥮🤩
2023-08-24 134 瀏覽
素食打卡餐廳,環境好靚充滿懷舊風,有很多打卡位🌳北京烤片同平時嘅北京烤鴨醬一樣味,素鵝口感好脆,口感俾真嘅北京烤鴨仲好食😍🌳越式撈米粉拌香草、炸豆腐、腰果、大豆炸物、自家製有機檸汁🍋拌米粉酸酸地好開胃,炸豆腐同大豆炸物口感幾好,幾有特色🌳素海南雞伴黃薑油飯時菜及自家製薑蓉及辣醬🌶️素海南雞嘅還原度好高,醬汁甜甜地好好味,好食過唔少海南雞專門店🐔🦥Veggie4love (中環)中環士丹利街11號10樓🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌼懶好食指數:4.7/5🌼懶住去指數:4.7/5🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
素食打卡餐廳,環境好靚充滿懷舊風,有很多打卡位
🌳北京烤片

🌳越式撈米粉

🌳素海南雞伴黃薑油飯

🦥Veggie4love (中環)
🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🌼懶好食指數:4.7/5
🌼懶住去指數:4.7/5
🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴
💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
與吃素的好友聚餐,選了這間近大家公司嘅餐廳。搭地鐵到中環站行3-4分鐘左右就到,位置方便。~同事係素食者,收工約佢食飯,就帶咗佢嚟呢一間喺中環嘅人氣素食餐廳。餐廳裝修好有趣,行懷舊風,隨手都係打卡位,食飯時間幾乎全場爆滿,好熱鬧,氣氛唔錯。~睇完餐牌之後,我哋叫咗一個小食、兩個主食,同埋一杯飲品一齊分享:涼拌手撕雞 ($78)Trip to Bali $148 (+$20 avocado)Kobe's Favorite Bun($158)泰式有機豆奶凍茶($48)~首先要講一講佢哋整體嘅質素真心不得不讚,係少有地喺香港食到嘅高質素食,佢哋嘅醬料調味尤其到位,本身非素食者嘅我,都一試愛上。~首先就係“Kobe's Favorite Bun“,呢款素漢堡扒伴燒烤醬味道整得幾可亂真,素牛肉漢堡扒非常多汁,顏色粉粉嫩嫩,加上辣辣地嘅惹味燒烤醬,令人一食上癮,伴碟嘅薯角質感綿密,有連少少皮,外脆內軟,高質。一啖burger,一啖甜度適中嘅🧋泰式有機豆奶凍茶,一個字,爽。~涼拌手撕雞質感就係爽爽脆脆,食落冰涼透心,幾開胃。🥬另一道推介之選就係Trip to Bali ,香甜椰漿飯旁邊有大量嘅配料,

涼拌手撕雞 ($78)

Kobe's Favorite Bun($158)
泰式有機豆奶凍茶($48)

涼拌手撕雞質感就係爽爽脆脆,食落冰涼透心,幾開胃。🥬另一道推介之選就係Trip to Bali ,香甜椰漿飯旁邊有大量嘅配料,包括有香口炸豆腐,素串燒,香甜燒粟米,香蕉,解膩嘅蕃茄青瓜,仲有🥜腰果花生醬椰菜(印尼加多加多沙律)等,整體搭配好有特色,而且大大碟,單睇就已經覺得好豐富。

~~~
Veggie4love
2023-08-21 72 瀏覽
因為好朋友係素食者,好耐之前佢已經推薦左呢間餐廳想試,之前平日晏晝試過上去,點知lunch hour係爆哂😳 今日係openrice book定位去食好西❤️一入到去已經好舒服!餐廳光線稍暗好有格調,而且裝修都好靚😎唔記得左影menu,但入面勁多菜式可以選擇,我地揀左勁耐😂 不過因為我地得三個女仔,仲有好多野想食未試🤣前菜小食已經勁好食!睇食評已經一早諗定票嗌北京烤片😍 勁好味!味道都真係整得好似片皮鴨,不過感覺一啲都唔油膩☺️ 份量都夠多,每人食到兩舊😋嗌左手撕雞,不過我地肚餓到唔記得影就食左🤣 感覺好fresh,而且味道又係勁像真!小食太吸引,我地仲叫多左個炸豆腐串燒。呢個係大推😍😍😍 豆腐炸到超級外脆內軟!本身淨係嗌左一款主食,但因為太好味,最後我地嗌左三份主食🤣🤣🤣Kobe's Favourite 素漢堡扒配惹伴洋蔥醬喜愛澱粉質嘅我覺得100分!個包體勁軟熟又有厚實感!伴碟仲有大大塊薯仔同沙律菜舊素扒唔係impossible meat,唔知係咪自家制嘅扒扒,有口感又唔油膩!🍔星洲喇沙花生椰汁咖哩腰果印度煎餅個咖哩勁好味🥹🥹🥹 冇落肉類但都令到成件事口味勁濃郁!入面仲有兩舊炸豆腐,索

一入到去已經好舒服!餐廳光線稍暗好有格調,而且裝修都好靚😎

Kobe's Favourite 素漢堡扒配惹伴洋蔥醬

星洲喇沙花生椰汁咖哩腰果印度煎餅

個咖哩勁好味🥹🥹🥹 冇落肉類但都令到成件事口味勁濃郁!入面仲有兩舊炸豆腐,索哂啲汁勁正。個煎餅完全唔油膩,雖然冇平時豬油整嘅酥軟但已過足口癮😋

越式撈米粉

食左呢到幾種食物發現呢到調味都係偏甜,不過識落都係好好食,好似越南撈檬咁😆 隻米粉係好友嘅越南米粉,識落好順滑,吸汁能力都幾強!

食完咁多嘢其實已經好飽,但係仲係好想試埋佢個甜品🍫🍮所以我哋嗌咗兩個心太軟三個人share 😛

心太軟配朱古力雪糕

呢個又係另外一個大推!個純素心太軟蛋糕好軟熟,啲朱古力醬都會流心❤️ 重點係,個朱古力雪糕真係勁濃郁😍 撈埋側邊啲脆脆食真係好好味🥰 不過我略嫌上面啲忌廉太甜,不過鍾意食甜嘅朋友就話覺得啱啱好🤪

總結:4/5 ❤️❤️❤️❤️

餐廳嘅服務都好好,職員唔使我哋叫都自動幫我哋加水,而且勁有禮貌!🤗 嘢食唔使講,好想快啲再去試埋佢其他食物☺️☺️☺️
2023-08-21
  • 北京烤片
  • Laksa Cha Cha Cha
  • 素漢堡扒伴惹味燒烤醬
  • 朱古力心太軟配雪糕
2023-08-21 62 瀏覽
Veggie4love 中環今日帶男朋友去中環純素餐廳Veggie4love,佢食完都讚不絕口,估唔到咁高質,而且分量好夠,2個都食到勁飽,係性價比之選!🥰🥰😋首先一出lift已經見到好別緻既50年代美式裝修,好有特色,成個氛圍都唔錯,而且老闆同店員都好好服務。😍首先上左北京烤片同韓式炸素雞粒,北京烤片好有驚喜,一定要試。炸雞都越食越香口,少少辣,適合重口味人士。🤪主菜叫左Ranch99 burger同Laksa配印度煎餅,2樣都好好味同好大分,大食人士都完全唔洗怕食唔飽。😎😎走個時發現有純素月餅買同可以試食,9月前訂仲有優惠添!🥰
Veggie4love 中環

走個時發現有純素月餅買同可以試食,9月前訂仲有優惠添!🥰
2023-08-21 67 瀏覽
正所謂30%靠運動, 70%靠飲食食素其中一個環保又健康既選擇除左傳統因為宗教而茹素, 係呢個好多人都追求健康既時代唔少餐廳都開始有全素既項目今日去既餐廳係以舊金山懷舊既裝飾配上追求不停創新VEGGIE VERSION既各國美食北京烤片"烤鴨"既表面好脆, 配埋青瓜絲同甜醬包住一齊食成功令味蕾相信佢就係片皮鴨了海南雞飯唔意外地佢既"雞" 同北京烤片既"鴨"係同一樣既豆製品但換左醬汁之後迥然不同, 突然就跳左去東南亞海南雞飯既3款醬汁相信都唔洗多介紹薑黃油飯係神來之筆用左薑黃煮既飯顏色同雞油既非常相似, 但營養價值就大大不同了薑黃素可以降血脂,降血糖,預防心肌梗塞, 抗衰老...etc 比起平時既油飯健康好多牛肉漢堡巨型漢堡裡面有苜蓿芽, 蕃茄, 烤洋蔥苜蓿芽完全無草青味, 食落好清爽配菜有巨型薯條同新鮮既田園沙律食漢堡最重要係塊漢堡嘛"漢堡扒"用左黑胡椒既紅菜頭, 惹味部份真係有少許似肉如果"漢堡扒"部份可以更結實口感就更佳紅石榴茶, Secret soy shakeSecret soy shake 係朱古力香蕉, 雖然都係高熱量但罪惡感減半用豆做既shake, 無奶做既膩感
正所謂30%靠運動, 70%靠飲食
食素其中一個環保又健康既選擇

北京烤片
"烤鴨"既表面好脆, 配埋青瓜絲同甜醬包住一齊食
成功令味蕾相信佢就係片皮鴨了

海南雞飯
唔意外地佢既"雞" 同北京烤片既"鴨"係同一樣既豆製品
但換左醬汁之後迥然不同, 突然就跳左去東南亞
海南雞飯既3款醬汁相信都唔洗多介紹
薑黃油飯係神來之筆

牛肉漢堡
巨型漢堡裡面有苜蓿芽, 蕃茄, 烤洋蔥
苜蓿芽完全無草青味, 食落好清爽
配菜有巨型薯條同新鮮既田園沙律
食漢堡最重要係塊漢堡嘛
"漢堡扒"用左黑胡椒既紅菜頭, 惹味部份真係有少許似肉
如果"漢堡扒"部份可以更結實口感就更佳

紅石榴茶, Secret soy shake
用豆做既shake, 無奶做既膩感

2023-08-14
2023-08-21 45 瀏覽
呢間係位於中環嘅素食餐廳 之前食過今次係再encore 因為食物水準很高 好推介比鍾意食素嘅朋友仔去試試 餐廳嘅裝修好有復古嘅美式風格同埋好多擺設 好多打卡位 連餐牌都好有懷舊同美國feel 成間餐廳裝修好花心思😍💕北京烤片 $𝟳𝟴今次第一次試呢個前菜 因為見到係Openrice有好多人推介 所以點咗黎試試 用餅皮包住素鴨青瓜同特製醬 食落嘅口感真係好似真北京填鴨 除咗係無咁油之外 好健康嘅選擇🧡素海南雞配黃薑油飯 $𝟭𝟰𝟴 素嘅海南雞真係第一次食 想講佢地有提供3款醬汁點素海南雞 非常惹味 黄薑油飯好香🧡𝐓𝐫𝐢𝐩 𝐭𝐨 𝐁𝐚𝐥𝐢  $𝟭𝟰𝟴一睇佢嘅埋相已經比佢嘅擺盤吸引住 超多種類好豐富 有青瓜蕃茄、炸豆腐、炸豆腐、燒粟米、腰果、香蕉、印尼沙律和蝦片 而最中間係山型嘅椰漿飯 甜甜地幾好食 最鍾意係炸豆腐同大豆串 都好香口好好食🤍𝐒𝐞𝐜𝐫𝐞𝐭 $𝟔𝟖呢個Secret開頭以為係得朱古力 嚟到嘅時候發現係我最鍾意嘅朱古力香蕉奶昔 朱古力味超級濃 香蕉打碎哂但依然會食到香蕉肉 好正 而D cream就好滑 呢款係用豆奶取代咗牛奶 超級推介

💕北京烤片 $𝟳𝟴

🧡素海南雞配黃薑油飯 $𝟭𝟰𝟴

🧡𝐓𝐫𝐢𝐩 𝐭𝐨 𝐁𝐚𝐥𝐢  $𝟭𝟰𝟴

🤍𝐒𝐞𝐜𝐫𝐞𝐭 $𝟔𝟖
📍 Veggie4love (中環)中環士丹利街11號10樓英國返嚟既朋友係素食者🥔🥒,所以返嚟香港都鍾意周圍尋覓素食餐廳,今次專登搵到呢間家用越南菜入饌、fusion 咗多國料理,東南亞同西式嘅都有,素食仲要採用 natvia甜菊糖黎調味,好食又唔會覺得heavy,夠曬健康 !主題係歐美復古懷舊打卡風格既餐廳📺📸📷,周圍都有唔少美式雜誌、懷舊配飾。裝修十分之有個性而且充滿50,60年代vintage復古風💿📀,📸打卡一流得來食物亦都好高質素!👉 香脆大豆炸餅伴韓風辣汁💰$158😋😋😋😋.8/5香脆大豆炸餅巨人漢堡🍔,伴惹味韓風辣汁,入面有苜蓿芽🌱、番茄、烤洋葱,另外仲配薯角及田園沙律🥗,份量十足又豐富。苜蓿芽完全無草青味,食落好清爽🌱食漢堡最重要係塊漢堡嘛,漢堡扒用左香脆大豆炸餅,惹味部份真係有少許似肉入面嘅素漢堡扒似真肉咁有咬口又juicy!✨✨💖👉 星州喇沙(濃醬汁)花生椰汁咖哩腰果雜菜飯配印度煎餅💰$168😋😋😋😋.5/5呢個可以揀雜菜飯或者印度煎餅。喇沙好重花生味,同咖喱mix埋一齊,咖喱同喇沙嘅香氣融合,淋上椰汁,香味同辣度都好夠,仲要冇咁油膩!濃郁的味道無容置疑!配合不少
📍 Veggie4love (中環)

👉 香脆大豆炸餅伴韓風辣汁
💰$158

👉 星州喇沙(濃醬汁)花生椰汁咖哩腰果雜菜飯配印度煎餅
💰$168
😋😋😋😋.5/5
呢個可以揀雜菜飯或者印度煎餅。喇沙好重花生味,同咖喱mix埋一齊,咖喱同喇沙嘅香氣融合,淋上椰汁,香味同辣度都好夠,仲要冇咁油膩!濃郁的味道無容置疑!配合不少配料、果仁、蔬菜、完美吸收曬椰汁laksa醬汁。配返個印度煎餅同裏面嘅豆卜、茄子、西蘭花、椰菜等蔬菜🥬大滿足!

👉走cream Mixed Berries Soy Shakes (加蛋白粉)
💰$68(+$10)
😋😋😋😋.8/5
藍莓味好岀仲有淡淡嘅豆香,味道好清新,酸酸甜甜好解膩!飲落較平常milkshake 會在濃郁稠身d,味道酸甜很可以!

👉Wake up
💰$78
😋😋😋😋.8/5
冷榨甘荀+檸檬+雪梨+蘋果製成,味道甜甜地酸酸地好好飲好醒神架,甜味都係來自兩款水果,飲嘅時候感覺上好清新天然呢!

🌝🥮另外highlight一下,黎緊中秋節,呢到仲有素月餅賣,有兩款口味,純素素野生松茸姬伍仁月餅✨同陳皮紅豆沙月餅✨!8月底前有折,朋友都買咗兩盒返英國,有月餅啱佢食了,可以過一個健康既燈籠節🤭🤭

回頭:yes,Fusion 菜成日聽,原來素食都可以做到fusion菜,望落樣樣都好吸引,就算平時唔鍾意蔬食嘅人都一定接受到!食物意想唔到幾高質,冇諗過素食都可以有咁多花款咁好食!佢係成間餐廳嘅vibe都好鍾意,啲裝飾好有心思📸🤩🤩🤩
呢間素食餐廳Veggie4Love實在太打卡了吧!到處放滿舊時的家具、電視,甚至連餐具都有可愛的波點碎花,難怪咁多人幫襯。前菜北京烤片 呢個有點像片皮鴨的北京烤片 ,選用芫荽和青瓜做配料,比較特別。素鴨皮做到很脆口的感覺,而且有點厚度,更有口感,加上甜麵醬,十分有片皮鴨的風味。主菜邊個話食素食唔飽?這裏的主菜真的好大份!我們叫了少飯都吃得很撐呢。首先介紹的是每臺客人幾乎都會點一個的漢堡包,漢堡有多款選擇,其中用素牛肉扒做的KOBE burger 的確好似網絡評價般,大豆味不重,肉食者都可以輕易接受。而且素肉扒夠厚身,帶給你滿足感、和juicy的質地。漢堡整體醬料偏甜,麵包體外脆内鬆軟,配上超級巨型的薯條,值得推薦。第二個主菜是東南亞風情的 印尼加多加多沙律配椰汁飯。除了靚靚擺盤,味道也很好。濃郁的椰汁飯很香,素肉做的沙爹串燒、還有内裏綿密的炸豆腐都十分出色。非常推薦大家嘗試。甜品當日甜品只有一款選擇,否則好多款都想要試試看呢!店鋪自家制的雪糕和心太軟,朱古力味濃郁,而且心太軟做到非常流心的效果。是十分出色的素食甜品。中秋節月餅販賣中題外話:走的時候,店家推薦和提供試吃中秋節限定的2款月

前菜
北京烤片

主菜

甜品

中秋節月餅販賣中
題外話:走的時候,店家推薦和提供試吃中秋節限定的2款月餅,分別是陳皮紅豆味和松茸五仁月餅。有興趣可以打電話同店家訂購。
2023-08-16
2023-08-15 59 瀏覽
朋友介紹食一間靚裝修既vegan餐廳,估吾到完全同我想像既吾同,好有驚喜!一入到去即刻心心眼!周圍都係美式60年代懷舊物件同裝飾,仲有部真電視播緊黑白片超有feel~平時食開都偏中式素食多,好少食西餐vegan,即刻望望張靚靚Menu揀野食🩷total 揀左兩個snack 同兩個主食兩杯野飲🍸兩個人食賣單都係$600頭仲要有剩打包走~食得健康又飽仲要吾貴🥹🌯北京填鴨呢個最大驚喜!片皮鴨嘅皮係用咗豆尼整,鴨肉大大舊,都都係用豆類整成,每塊肉都大大舊,加埋芫荽蔥段同片皮鴨醬,肉眼睇落去完全係一個真嘅片皮鴨,口感都係好似🍢炸豆腐串放咗一陣都係脆卜卜,入面超級嫩滑,一碟都有三串每串三粒,點埋泰式辣醬一齊食,冇得輸!🍔kobe favourite burgerBurger選擇都幾多,最尾揀左牛肉漢堡包!個餐係超多野食,有大量沾滿香醋嘅沙律菜,仲有外脆內軟嘅粗薯,漢堡包入邊嗰醬幾特別,甜甜辣辣好開胃✨加上個肉做得好真,完全唔覺得自己食緊素,兩個女仔食差d食吾曬,份量好多下!🐣海南雞飯又係好足料,薑黃飯香氣十足啲飯煮得啱啱好,個雞口感似雞髀菇,好似食緊一個唔鞋嘅雞肉咁!最後好想推薦熱既檸檬鐵觀音,其

🌯北京填鴨

🍢炸豆腐串

🍔kobe favourite burger
Burger選擇都幾多,最尾揀左牛肉漢堡包!

🐣海南雞飯
又係好足料,薑黃飯香氣十足啲飯煮得啱啱好,個雞口感似雞髀菇,好似食緊一個唔鞋嘅雞肉咁!最後好想推薦熱既檸檬鐵觀音,其他地方真係唔會有得賣好特別又fresh適合夏天飲🍋

2023-08-15
2023-08-12 89 瀏覽
Avocado Salad 田園沙律頂部放了一排牛油果、番茄仔及豆苗等,下層則放滿青瓜絲及沙律菜,醬汁是黑醋汁,酸酸甜甜十分開胃,吃後整個人均感到十分清爽及舒服!炸豆腐串炸得很香脆,而內裡的豆腐很滑嫩,外層更淋上了泰式辣醬,做小食超正!Kobe s Favorite 牛肉漢堡的漢堡扒雖然是素肉,質感卻很有彈性,跟真肉漢堡極相似,而素肉的外圍加了燒烤醬,再曬了一些黑椒,令素肉的味道更惹味更香;麵包則比平日吃到的麵包更有拉絲感,軟棉棉,個人覺得比平日吃到的漢堡包更好吃!Wake up 用了甘筍、檸檬、雪梨及蘋果冷榨而成,味道酸甜,令人有醒神開胃的感覺!Mojito 是青檸、薄荷葉加梳打而成,薄荷葉非常多,口感清爽,在悶熱的天氣去喝,特別舒服!

呢間係🚇中環嘅素食餐廳🍴裝修十分之有個性😎,而且充滿50年代復古風,📸打卡一流得來食物亦都好高👍質素!香脆🤩黃金塊個樣好似麥樂雞😆,入面其實係類似腐皮嘅嘢,🦷咬落去口感其實有啲似麥樂雞,沾🤏少少碟上嘅🌶️辣粉同埋茄汁🥫食十分惹味!🇻🇳越式撈米粉🍜入面有香草🌿,炸豆腐,腰果,及大豆炸物🤤配自家製有機檬汁,另加💰$10可以有埋沙律🥗同埋佢哋自家製嘅🌶️辣醬。入口味道酸甜好開胃🥰,大豆炸物香脆惹味,🔥炸豆腐外脆內嫩滑又有豆香👍。素漢堡扒巨人漢堡🍔伴惹味燒烤醬入面有🌱苜蓿芽、🍅番茄、烤洋葱🧅,另外仲配咗🥔薯角及田園沙律🥗,份量十足又豐富。入面嘅🌱素漢堡扒好似真肉咁有咬口又 juicy😋,我覺得必加$20要埋素芝士🧀️,佢半溶咁夾係漢堡🍔入面好芝味!🍫朱古力心太軟配雪糕🍨十分之有特色,🍫朱古力心太軟流心感足🤤又好香濃,配嘅素雪糕係特濃黑🍫朱古力口味,而且唔會太甜好好食👍,加上碟上嘅香脆谷物🌾碎一齊食好有層次!

2023-08-09 1824 瀏覽
Veggie4love😋😋😋樓上精緻新派素菜餐廳中環士丹尼街11號、全幢大廈美食林立、選左特色集中、西混🈴️素菜餐廳、店內攞放懷舊美式、港式擺設、充滿五、六十年代氣氛、除了品嚐美食之外、仲飽覽眼福😍😜*太多精緻素菜美食、有選擇困難、員工好熱誠細❤️為你介紹👍🏻👍🏻*Starters北京鴨片$78⋯⋯素菜特色、除了用料係素菜之外、味道極度神似、豆腐皮放上青瓜𢇁、素鴨、沾上醬汁、口感真的像品嘗北京鴨片、特色夠滋味!越式炸素卷半蒜香檸汁x2件$78⋯越南美食、素春卷、配上越式檬粉、用生菜包卷沾上特製檸檬汁、清新開胃小食😁😁MainsRanch 99 $158......上枱賣相大大碟、半尺高、外層漢堡包🍔皮脆內軟、內層夾着菜苗絲、蕃茄斤、沙律醬、車打芝士、大豆炸餅、層次豐富、賣相吸睛、口感好豐富、層次分明、味道一流、配菜勁粗薯條、炸至金黃香脆、沙律菜、食到舔舔脷唔停口!🙃星洲喇沙(濃醬汁)花生醬汁咖喱腰果雜菜$148+$20印度煎餅⋯濃濃喇沙咖喱香味撲鼻、椰奶清香、配上畤蔬、西蘭花、椰菜花、茄子、炸豆腐(炸至外脆內軟)丶口感豐富、健康菜好配搭、加配轉左印度薄餅、濃郁牛油香味、香脆內軟、沾醬汁、夠
Veggie4love
😋😋😋

樓上精緻新派素菜餐廳

Starters

Mains

星洲喇沙(濃醬汁)花生醬汁咖喱腰果雜菜$148+$20印度煎餅⋯濃濃喇沙咖喱香味撲鼻、椰奶清香、配上畤蔬、西蘭花、椰菜花、茄子、炸豆腐(炸至外脆內軟)丶口感豐富、健康菜好配搭、加配轉左印度薄餅、濃郁牛油香味、香脆內軟、沾醬汁、夠惹味、勁正、飽肚滿足!🥰
Veggie4Love

• 北京烤片
  • Laksa Cha Cha Cha
  • Ranch  99
2023-08-07 71 瀏覽
宜家講求健康飲食,今日一於去中環食吓呢間新派西式素食😲餐廳位於新式商廈士丹利街11號10樓。但係一入到餐廳,就好似返到上世紀七十年代嘅美國🇺🇸。有好多古舊擺設、裝飾,仲有部黑白舊電視📺。食物質素同樣有驚喜,我哋叫咗Kobe’s Favourite漢堡🍔、小食喇沙墨魚丸、黃金塊同埋手撕雞😋Kobe’s Favourite🍔食落去一啲都唔似素食,以為食緊真嘅漢堡扒😲,絕對有驚喜。再配埋粗薯,十分滿足😋墨魚丸爽口彈牙,雖然食得出唔係真墨魚,但係喇沙醬汁亦都好惹味😲黃金塊,係類似麥樂雞,炸得好香口,用嚟送酒就最啱🫣手撕雞同樣有驚喜,口感、味道,亦都同手撕雞有七成相似,再配埋青瓜條,夠晒健康😌甜品我地就叫咗朱古力心太軟,佢哋用咗植物牛油同奶做朱古力雪糕🍫,同埋心太軟。健康得來亦都好好味😋鍾意食素食嘅朋友,一定要嚟試囉😛
宜家講求健康飲食,今日一於去中環食吓呢間新派西式素食😲

黃金塊,係類似麥樂雞,炸得好香口,用嚟送酒就最啱🫣

鍾意食素食嘅朋友,一定要嚟試囉😛
-今次同朋友發掘到依間好好食的素食餐廳🌱朋友食完都讚不絕口,十分有驚喜🫶🏻-北京烤片 x 6件👅($78)Peking Wrap X 6 一共有6件素鴨,用皮包住素鴨片,青瓜絲😛醬汁和芫茜一齊食🤩口感豐富,素鴨食落好香脆,作為前菜真係好開胃,值得一試😎-I AM FABULOUS🍔($158)紅菜頭腰果蘑菇扁豆蓉伴乾太陽番茄豆醬Beetroot Cashew Nut Lentil Mushroom Pate with Sunfried Tomato Mayo依個burger賣相好吸引,份量十足😍食材健康又豐富🥳平時好少食紅菜頭~食過都覺得幾好食(´∀`*)味道好fresh😎而且薯角好粗身,好好食😋-Laksa Cha Cha Cha🥰($148)星州喇沙(濃醬汁)花生椰汁咖喱腰果雜菜飯Singaporean Style Laksa Peanut Coconut Curry (Creamy Sauce) with Cashew Nuts and Assorted Veggies over Rice一上菜就聞到好香,勁想食🫶🏻賣相好吸引,五顏六色🌈見到有好多蔬菜,又有腰果,炸豆腐🙌🏻個醬汁

今次同朋友發掘到依間好好食的素食餐廳🌱
朋友食完都讚不絕口,
十分有驚喜🫶🏻

北京烤片 x 6件👅($78)
Peking Wrap X 6
北京烤片 x 6件

I AM FABULOUS🍔($158)
紅菜頭腰果蘑菇扁豆蓉伴乾太陽番茄豆醬

依個burger賣相好吸引,份量十足😍
食材健康又豐富🥳
平時好少食紅菜頭~食過都覺得幾好食(´∀`*)
味道好fresh😎
而且薯角好粗身,好好食😋
I AM FABULOUS

Laksa Cha Cha Cha🥰($148)
星州喇沙(濃醬汁)花生椰汁咖喱腰果雜菜飯

一上菜就聞到好香,勁想食🫶🏻
賣相好吸引,五顏六色🌈
見到有好多蔬菜,又有腰果,炸豆腐🙌🏻
個醬汁真係好開胃,送飯一流👍🏻
Laksa Cha Cha Cha

Mojito🍹($78)
Fresh Lime+Fresh Mint+soda
嘩~真係超級清新味道,好fresh🌿青檸配薄荷葉就係Fresh🤣
Wake up🍹($78)
Carrot+lemon+Pear+Apple(Cold Pressed)
好健康的飲品,味道都不錯,不會太甜🥳

Name🏠:Veggie4love
Location📌:中環士丹利街11號10(港鐵中環站 D2 出口, 步行約3分鐘)
價錢💰:Laksa Cha Cha Cha($148),I AM FABULOUS($158),北京烤片 x 6件($78), Mojito($78), Wake up($78)

北京烤片 x 6件
I AM FABULOUS