2024-05-21 19 瀏覽
𝔻𝕚𝕕 𝕒𝕟 𝕖𝕩𝕡𝕖𝕣𝕚𝕞𝕖𝕟𝕥 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕒 𝕗𝕣𝕚𝕖𝕟𝕕 𝕨𝕙𝕠 𝕕𝕠𝕖𝕤 𝕟𝕠𝕥 𝕝𝕚𝕜𝕖 𝕤𝕡𝕚𝕔𝕪 𝕗𝕠𝕠𝕕🧛🏽之前去過另外兩間姊妹店U字頭 cafe✨,今次趁 lunch time 黎試試第三間新開既餐廳。食物走韓風🇰🇷,不過裝修就略為簡單,係水泥風 raw 一點既感覺,距離可以打卡要d設計🐧。主菜一係魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉🍢魚糕多,韌度適中🏵️;辣味卡邦尼唔算好膩亦唔太辣🍝,加入未煮既辛辣麵口感脆脆,好似食媽咪麵咁,幾有趣👹。🐠Korean Spicy Spaghetti Carbonara with Fish Cake | $128主菜二係辣炒八爪魚意大利飯♨️,八爪魚質感唔錯,亦都唔算少,當然原隻上會更美觀吸引😜。八爪魚同泡菜攪拌均勻,辣度合適🌶️;risotto 份量足,粒粒有咬口🥄。🐙Spicy Stir-fried Octopus Risotto | $138點主食、漢堡或者兩款小食可以加$66升級套餐🍴,有玉米湯🌽、甜品同自選飲品🐰。花心思既靚靚飲品,我地揀左抹茶豆腐拿鐵❇️唔會好甜,豆腐味濃郁,喜歡呢個 texture😙;另一杯係藍莓提子鮮薄荷梳打🍹藍莓醬同提子粒

點主食、漢堡或者兩款小食可以加$66升級套餐🍴,有玉米湯🌽、甜品同自選飲品🐰。花心思既靚靚飲品,我地揀左抹茶豆腐拿鐵❇️唔會好甜,豆腐味濃郁,喜歡呢個 texture😙;另一杯係藍莓提子鮮薄荷梳打🍹藍莓醬同提子粒好和諧,仲足料到薄荷葉一大棵🌿透心涼~

🍥Tofu Matcha Latte
🫐Blueberry Grape Soda with Mint

甜品有多款蛋糕選擇,黎緊+$1就可以放題任食👻,試曬咁多口味。我地配 lunch set 就揀左抹茶芝士蛋糕🧚🏽‍♂️同柚子乳酪慕斯蛋糕🔅。前者抹茶味唔夠突出,不過芝士蛋糕黎講口感唔錯🧀。後者都幾清新喔,個人黎講覺得甜左少少😆。

🎍Matcha Cheesecake
🍋Yuzu Yogurt Mousse Cake
🤙🏽Lunch Combo served with Corn Soup, Cake and Beverage | +$66 pp

2024-05-19 21 瀏覽
☘️前幾天中午跟朋友響銅鑼灣食晏,響open rice 搵倒呢間樓上cafe, 估唔到都有啲驚喜。 可能因為新開冇耐,所以樓下招牌都未有,所以如果唔係有地址,我哋可能都未必搵到。餐廳響一樓,需要行樓梯上,電梯好似唔停呢層。☘️餐廳不大,不過因為單邊全是落地玻璃窗,所以採光好,非常光猛。整體係好簡潔嘅!坐得都好舒服!☘️睇餐牌係主打帶韓式嘅fusion cafe. 餐廳有lunch set ,揀任何主菜或兩個前菜都可以加錢升為套餐,配埋湯,蛋糕同飲品,響銅鑼灣算係幾抵食! ☘️個湯係粟米濃湯味道算濃,唔會好似水咁稀!我哋兩個人叫咗個韓式牛肉risotto , 兩個appetiser 分別係honey mustard 雞翼,同埋三式醬薯條,全部都冇令我哋失望! 如果個雞翼可以將個醬分開上,唔好淋上雞翼面就更perfect 了😜 ☘️哥哥仔仲介紹咗我飲嗰杯香橙美式特飲,幫我走咗糖,啱晒我飲,個樣仲好靚添👍 飯後甜品嘅蛋糕有五六款口味任揀,的的式式咁啱哂我哋又想食又怕肥嘅人了。不過佢哋平日仲可以加錢蛋糕放題,喜歡食蛋糕嘅就可以食多幾件更加抵😉☘️見個Menu 度仲有啲幾吸引嘅,一於下次再嚟試埋佢先得😊

2024-05-14
2024-04-25 222 瀏覽
銅鑼灣一帶有各式各樣美味嘅菜式餐廳,嚟到細街樓上有一間隱世簡約fusion餐廳,朋友推介我都唔知有一間高質嘅韓國菜🤭✨火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉睇吓呢款好少有帶子配炸醬麵配意粉,新派fusion果然好創新,帶子大大粒鮮甜又彈牙👍🏻,炸醬撈意粉都幾夾,份量好大份,女士一個人食真係食唔晒🤭✨醬燒頂級牛肉拌意大利飯依個頂級嘅牛肉,佢嘅味道好重口味再攪勻佢嘅意大利飯配上溫泉蛋撈埋一齊食嘅紫菜,好豐富層次,每啖又唔會油膩,值得一試😌✨焦糖脆脆鮮奶咖啡朋友鍾意焦糖嘅咖啡,果然好足料😳🤩咖啡好出加埋焦糖口感好脆有三種層次❤️🤭甜得來又帶出咗香滑嘅咖啡,每一啖都好棉滑,仲有杯嘢飲啱晒打卡🤭👍🏻✨草莓鮮奶我就喜歡鮮奶嘅草莓味,感覺好似奶昔,有少少酸酸地士多啤梨🍓好濃郁,鮮奶好滑😍✨+$66 粟米湯、升級自選飲品、特色蛋糕非一般粟米湯,佢嘅濃度非常濃郁,好甜好好味🤤我就揀咗抹茶味芝士蛋糕🍰😆味道帶出少少一個抹茶嘅甘香味道而去計時都好滑同埋好香濃,亦都唔會概括左抹茶嘅味道,好有驚喜✨🤩

✨火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉

✨醬燒頂級牛肉拌意大利飯

✨焦糖脆脆鮮奶咖啡
朋友鍾意焦糖嘅咖啡,果然好足料😳🤩

✨草莓鮮奶

+$66 粟米湯、升級自選飲品、特色蛋糕
非一般粟米湯,佢嘅濃度非常濃郁,好甜好好味🤤

我就揀咗抹茶味芝士蛋糕🍰😆
2024-04-25
  • 醬燒頂級牛肉拌意大利飯
4天前 0 瀏覽
煙三文魚黑松露忌廉意粉🍝當日的廚師發辦,黑松露忌廉意粉,這道菜的味道簡直讓人難以忘懷。煙熏三文魚的鹹香與黑松露香氣完美融合,忌廉醬汁的滑順與意粉的Q彈😋安格斯牛肉芝士漢堡🍔芝士漢堡的味道美味。肉質鮮嫩多汁,配上熔化的芝士和新鮮的生菜,每一口都是滿足感的爆發。漢堡包的麵包也恰到好處,既有彈性又不失鬆軟👍🏻😋韓風粟米🌽粟米則是一道創意十足的小吃,將傳統的粟米以韓式風味辣度適中,非常惹味😊朱古力芝士🍫朱古力芝士蛋糕濃郁而不膩,朱古力的苦甜與芝士醇厚👍🏻意大利芝士🍰意大利芝士蛋糕則更加細膩,口感輕盈,芝士的味道純粹而不失層次😋整體環境坐得好舒適☺️服務都幾好,好有禮貌解答問題☺️每一道菜都是高質素的保證,每一次用餐都是一次難忘的體驗🍰🫶🏻
煙三文魚黑松露忌廉意粉🍝

安格斯牛肉芝士漢堡🍔

韓風粟米🌽

朱古力芝士🍫
朱古力芝士蛋糕濃郁而不膩,朱古力的苦甜與芝士醇厚👍🏻

意大利芝士🍰

整體環境坐得好舒適☺️
服務都幾好,好有禮貌解答問題☺️
2024-05-21 0 瀏覽
魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉結合了多種風味,魚糕串口感鮮嫩,辛辣麵條辣而不過。香辣炸雞漢堡外皮酥脆的炸雞塊,內裡多汁鮮嫩,搭配新鮮的蔬菜和濃郁的醬汁,每一口都是味蕾的享受。辣味剛剛好,仲配搭泡菜非常特別。粟米濃湯這碗粟米濃湯呈現出濃郁的奶香和甜美的玉米味,湯的質地順滑。金莎朱古力打卡able,奶味都好重,朱古力控必試。美式咖啡唔會好苦,咖啡味道香。朱古力芝士蛋糕濃郁的朱古力和柔滑的芝士完美結合,蛋糕的質地非常綿密。意大利芝士蛋糕好重奶油味,但又唔會太膩。Unnie (銅鑼灣)銅鑼灣富明街2-6號寶明大廈1樓L號舖#unnie #銅鑼灣 #樓上Cafe
魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉
結合了多種風味,魚糕串口感鮮嫩,辛辣麵條辣而不過。

粟米濃湯
這碗粟米濃湯呈現出濃郁的奶香和甜美的玉米味,湯的質地順滑。

金莎朱古力
打卡able,奶味都好重,朱古力控必試。

美式咖啡
唔會好苦,咖啡味道香。

朱古力芝士蛋糕
濃郁的朱古力和柔滑的芝士完美結合,蛋糕的質地非常綿密。

意大利芝士蛋糕
好重奶油味,但又唔會太膩。

Unnie (銅鑼灣)
銅鑼灣富明街2-6號寶明大廈1樓L號舖

#unnie #銅鑼灣 #樓上Cafe

• 香辣炸雞漢堡
  • 精選蛋糕
  • 粟米濃湯
  • 魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉
2024-05-18 0 瀏覽
📍放假過銅鑼灣行街,順便食個晏,抖下休息下,餐廳裝修好型格☕️好啱放假慢活一下喔🥳🌸今日天氣好好😌落地玻璃望落去急促節奏嘅銅鑼灣😍而我地就選擇靜靜地享受高質嘅一餐🍵各有所好😎🥗沙律🌈沙律新鮮又爽口✅蕃茄仔仲超甜添🥳🌽粟米濃湯🌈簡單一碗粟米濃湯🌽香甜的粟米😋充滿牛油同埋忌廉❤️超美味🤤🍝火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉 $148🌈三粒大大粒嘅帶子串埋咗一齊🍡加埋火炙過🔥賣相已經不得了📸帶我子仲好新鮮又彈呀✅好鍾意佢地個醬汁🤩用咗炸醬同埋忌廉撈埋一齊💯味道超夾👅好推介喔🥳🥘醬燒頂級牛肉拌意大利飯 $138🌈超豐富呀醬燒頂級牛肉拌意大利飯都超惹味🤤拌飯入面除咗有充滿韓式風味嘅牛肉之旅外🐃仲有有紫菜、沙律菜、黃瓜🥒撈埋生蛋一齊食💯味道令人難忘👅☕️Latte🌈揀咗杯熱辣辣嘅Latte❤️咖啡同牛奶味控制得唔錯噃👍☕️Mocha🌈口感綿密濃郁☕️鮮奶甜香😍加埋朱古力嘅味道🍫好relax呢🥳🍩朱古力芝士蛋糕🌈朱古力嘅香醇微甘配埋芝士濃香✅口感濃厚💯層次豐富😋絕對係誘惑芝味喔🥳🍰柚子乳酪慕絲🌈呢個柚子乳酪慕絲嘅味道清新又帶有酸甜❤️啖啖都有刺激味蕾嘅感覺✅令人一試難忘呢😍

🥗沙律

☕️Mocha

🍩朱古力芝士蛋糕

🍰柚子乳酪慕絲

2024-05-15 0 瀏覽
銅鑼灣韓式Fusion Cafe主打西式韓國菜🇰🇷各式各樣菜色都有!必叫人蔘雞湯呀‼️⚠️極力推介菜式⚠️🔸傳統人蔘雞湯🥣熱辣辣香噴噴既人蔘味傳入鼻子👃🏻米香味都好重,係清淡得來而濃郁,雞肉軟嫩,老人家也可以吃到!用來配飯一走吃是極度美味😋🔸安格斯牛肉芝士漢堡🍔佢地既安格斯牛肉真係重量級,比平時既cafe更厚呀!外層佢仲烘過,咬口脆脆地,真係好正既!🔸青陽辣酒煮青口青口在製作時加入了辣椒和酒🥃, 入口有小小辣,青口都係比較新鮮的,仲會有少量雜菜!加$48/$63就可以有粟米濃湯🍲 + 精選蛋糕🎂 + 飲品🥤
銅鑼灣韓式Fusion Cafe
主打西式韓國菜🇰🇷各式各樣菜色都有!
必叫人蔘雞湯呀‼️

⚠️極力推介菜式⚠️

🔸傳統人蔘雞湯🥣

🔸安格斯牛肉芝士漢堡🍔

🔸青陽辣酒煮青口

2024-05-15 0 瀏覽
韓國菜食得多但fusion就真係第一次銅鑼灣就有間樓上cafe係食韓國fusion地點位置好方便就係希慎附近一入到餐廳職員就好nice咁問我哋食唔食得辣再話我哋知邊款無咁辣餐單一款主菜或兩款小食+66就可以升級做套餐套餐跟粟米湯: 面頭落左少少味素。本身已經好夠味,唔錯主菜-辣炒八爪魚拌意大利飯:有驚喜喎。意大利飯creamy底配泡菜同韓式辣醬令個辣到減低左。旁邊伴有香辣炸蒜夠惹味但可惜當日炸蒜唔夠脆。扣左少少分小食-蜜糖芥末雞翼,炸薯條: 好鍾意佢果黑松露蛋黃醬(松露味好出)同蜜糖芥未醬(唔會過甜或嗆,非常平衡)。炸物十分出色!即使凍左都仲好脆但又唔係炸到柴個款。一邊慢慢食飯一邊傾計都唔駛驚啦濟洲柳丁美式 - 橙汁味道突出。。我哋都認為多番少少啡會再正啲朱爺咖啡 - 個名好有趣。原來係 Affogato跟朱古力同椰子雪糕。大學個陣超鍾意飲Affogato提神。跟朱古力同椰子雪糕真係第一次試出到黎就變左好濃滑嘅椰子Mocha. 我鍾意啊❤️蛋糕有6款比大家選擇~星期一至四+28就有蛋糕放題焦糖果仁海綿蛋糕 - 好香焦糖味,忌廉打得好幼滑。正啊😍伯爵茶慕思 - 好香伯爵茶味。食得出慕絲部分
韓國菜食得多但fusion就真係第一次
銅鑼灣就有間樓上cafe係食韓國fusion
地點位置好方便就係希慎附近
一入到餐廳職員就好nice咁問我哋食唔食得辣
再話我哋知邊款無咁辣
餐單一款主菜或兩款小食+66就可以升級做套餐
套餐跟粟米湯: 面頭落左少少味素。本身已經好夠味,唔錯
出到黎就變左好濃滑嘅椰子Mocha. 我鍾意啊❤️
蛋糕有6款比大家選擇~星期一至四+28就有蛋糕放題
焦糖果仁海綿蛋糕 - 好香焦糖味,忌廉打得好幼滑。正啊😍
伯爵茶慕思 - 好香伯爵茶味。食得出慕絲部分係有落朱古力所以令到成個蛋糕有唔同層次嘅伯爵茶,味道真係100分可惜嘅係慕絲部分唔夠軟滑。改善埋呢部分就真係prefect💪🏻
餐廳唔駛加一。環境又坐得舒服,今時今日真係好難搵到
絕對會再同朋友去!

2024-05-10
  • Unnie炸雞翼
  • 辣炒八爪魚意大利飯
  • 脆炸薯條配三色醬
  • 焦糖果仁海綿蛋糕
2024-05-12 0 瀏覽
有時返工放午飯想同朋友chill 下,今次試咗銅鑼灣Cafe Undici姊妹店Unnie,主打韓式Fusion料理,混合咗韓式年糕、炸雞同意粉等。 作為甜品控可以到訪,兩間店同樣係可以星期一至四跟餐+$48 /+$63 升級套餐+ $28蛋糕放題。 醬油脆炸餃子 醬油味濃郁,餃子熱辣辣,夠脆口。 廚師發辦煙三文魚黑松露忌廉意粉嘅忌廉味道香濃,卷成花形嘅煙三文魚份量都唔少。 傳統人蔘雞湯配白飯人蔘湯滋補,雞肉大件原隻,啖啖肉,個人鍾意淋雞湯配合白飯,更加軟糯。主食加錢+$48 轉套餐,粟米濃湯 🍲足料,有粒粒粟米。精選甜品 🍰可以叫是日蛋糕-提拉米蘇,咖啡味香濃。 抹茶豆腐拿鐵 意外地夾,香濃抹茶,食落有啖啖豆腐粒口感,甜度啱啱好。 🍫金莎朱古力表面放咗切開嘅金莎朱古力,配合超多忌廉,濃郁好邪惡。

醬油脆炸餃子
醬油味濃郁,餃子熱辣辣,夠脆口。

廚師發辦
煙三文魚黑松露忌廉意粉嘅忌廉味道香濃,
卷成花形嘅煙三文魚份量都唔少。

傳統人蔘雞湯配白飯

抹茶豆腐拿鐵
意外地夾,香濃抹茶,食落有啖啖豆腐粒口感,甜度啱啱好。

🍫金莎朱古力
表面放咗切開嘅金莎朱古力,配合超多忌廉,濃郁好邪惡。

2024-05-11 6 瀏覽
✲゚*。 🇰🇷銅鑼灣新開樓上Cafe☕之前食過Undici (一間銅鑼灣樓上Cafe)最近喺附近新開左間姊妹店Unnie🙆🏻‍♀️新店更大 坐得更舒服 👍🏻Weekend去都幾full 最好book定位呢間cafe嘅食物都幾特別 有韓式fusion元素 🇰🇷叫左兩個main 味道都唔錯加$66 可以upgrade套餐 有栗米濃湯、精選蛋糕&自選飲品火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉係人氣之選😆一半係炸醬 一半係忌廉 估唔到食落又幾夾😋另外叫左個醬燒頂級牛肉拌意大利飯拌飯Risotto真係第一次食 😮有醬燒牛肉 温泉蛋牛蒡絲等等 非常足料 勁大碗🤗甜品我揀左朱古力芝士蛋糕 & 伯爵茶mousse🍰雖然望落唔特別吸引🤔不過細細件唔太甜 幾好食架👍🏻仲有好多款小食都好吸引 下次再試下先呢度同Undici一樣星期一至四+$28 有甜品放題🍰-✨ 醬燒頂級牛肉拌意大利飯 ($138)✨ 火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉 ($148)+10% service charge-📍 Unnie @unnie_cwb銅鑼灣富明街2-6號寶明大廈1樓L號舖-
✲゚*。 🇰🇷
銅鑼灣新開樓上Cafe☕

之前食過Undici (一間銅鑼灣樓上Cafe)
最近喺附近新開左間姊妹店Unnie🙆🏻‍♀️

不過細細件唔太甜 幾好食架👍🏻
仲有好多款小食都好吸引 下次再試下先

呢度同Undici一樣
星期一至四+$28 有甜品放題🍰
✨ 醬燒頂級牛肉拌意大利飯 ($138)
✨ 火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉 ($148)
+10% service charge
📍 Unnie @unnie_cwb
銅鑼灣富明街2-6號寶明大廈1樓L號舖

2024-05-11 13 瀏覽
有冇朋友仔鍾意食韓國菜但唔想食部隊鍋咁劣🫡咁可以試吓呢間韓西fusion Cafe😉有創意得嚟又好食 值得一戰🩵-🔹Unnie炸雞翼( $58 )有四款口味選擇 試咗蜂蜜蒜蓉🤓即叫即炸好新鮮⭕️重點 底部全部都係蜂蜜🍯甜甜地帶有微微蒜香香-🔹魚糕串辛新辣麵卡邦尼意粉( $128 )估唔到有驚喜😮食之前攪勻中間隻生蛋 🥚口感特別滑溜💯而且鍾意食魚糕嘅朋友仔就啱晒 一大串大滿足🥰-🔹泡菜芝士年糕($118)配魚糕同紫菜粉絲卷正宗韓式甜辣😛好爽皮年糕煙煙韌韌 面頭仲有韓式紫菜點綴Btw加$66升級套餐㊙️配粟米濃湯+特飲+蛋糕-🔹抹茶豆腐拿鐵($42)層次分明⚠️記得攪勻先飲入口食到滑溜嘅豆腐豆味好香加上濃郁抹茶🤩成件事好夾-🔹金莎朱古力($42)打卡一流 賣相ig咩able底部同圍邊有朱古力醬🍫但整體奶味比朱古力重如果榛子朱古力味再濃啲就更好🙊-🔹伯爵茶慕絲底層海綿蛋糕🍰上面係伯爵茶慕絲同樣奶味偏重🍶黑洞會鍾意佛手柑味突出d🤓
有冇朋友仔鍾意食韓國菜
但唔想食部隊鍋咁劣🫡
咁可以試吓呢間韓西fusion Cafe😉
有創意得嚟又好食 值得一戰🩵

🔹Unnie炸雞翼( $58 )
有四款口味選擇 試咗蜂蜜蒜蓉🤓
即叫即炸好新鮮⭕️
重點 底部全部都係蜂蜜🍯
甜甜地帶有微微蒜香香

🔹魚糕串辛新辣麵卡邦尼意粉( $128 )

估唔到有驚喜😮
食之前攪勻中間隻生蛋 🥚
口感特別滑溜💯
而且鍾意食魚糕嘅朋友仔就啱晒
一大串大滿足🥰
🔹泡菜芝士年糕($118)

配魚糕同紫菜粉絲卷
正宗韓式甜辣😛好爽皮
年糕煙煙韌韌 面頭仲有韓式紫菜點綴
Btw加$66升級套餐㊙️
配粟米濃湯+特飲+蛋糕

🔹抹茶豆腐拿鐵($42)

層次分明⚠️記得攪勻先飲
入口食到滑溜嘅豆腐
豆味好香加上濃郁抹茶🤩成件事好夾
🔹金莎朱古力($42)

打卡一流 賣相ig咩able

底層海綿蛋糕🍰上面係伯爵茶慕絲
同樣奶味偏重🍶
黑洞會鍾意佛手柑味突出d🤓
2024-05-10 19 瀏覽
啱啱餐廳開張已經約咗朋友去食,點知我病左🤧所以到以家先再約朋友食🥹最吸引我係將韓食與西餐結合🤩兩樣菜式都係我鍾意嘅,好期待呀🥰火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉有三粒肥美鮮甜的帶子及八爪魚粒🤩最意想不到係有鴛鴦汁,有白汁同炸醬汁🤣一次過滿足你兩個味道👅泡菜芝士年糕(配魚糕,紫菜粉絲卷)味道偏辣🌶️年糕口感勁煙靭軟糯,同韓國食到既有9成似🥹完全唔似自己屋企整嗰啲!年糕下鋪滿一層魚糕,配搭年糕及泡菜食很滋味😋而紫菜粉絲卷沾辣汁食很好味👍🏻脆炸薯條配三色醬(茄汁、蜜糖芥末、黑鬆露蛋黄醬)新鮮熱辣🔥薯條仲識噴煙💨而且仲係我最鍾意的粗薯條🍟配上黑松露醬很美味👍🏻//我地+$48套餐有粟米濃湯+精選蛋糕+特色檸檬茶//粟米濃湯🌽好香粟米味+有粟米粒同好creamy😋柚子乳酪慕思有欄子味但慕思感不重,似海綿蛋糕多d🤓#銅鑼灣 #樓上cafe #unnie

火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉

泡菜芝士年糕(配魚糕,紫菜粉絲卷)

脆炸薯條配三色醬
(茄汁、蜜糖芥末、黑鬆露蛋黄醬)

//我地+$48套餐有粟米濃湯+精選蛋糕+特色檸檬茶//

粟米濃湯🌽
好香粟米味+有粟米粒同好creamy😋

柚子乳酪慕思
有欄子味但慕思感不重,似海綿蛋糕多d🤓

#銅鑼灣 #樓上cafe #unnie
2024-05-10 19 瀏覽
- 銅鑼灣|Unnie -▪️魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉🍝一大串唔同種類嘅魚糕,好吸引。卡邦尼降低咗辛辣嘅味道,所以唔會話太過辣。入面有啲泡菜、煙肉,面頭仲放咗啲辛辣麵麵碎,脆脆哋,增添口感▪️火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉🍝帶子大大粒,食落彈牙,而且火炙過,帶啲焦香。入面仲有魚糕、蜆肉等,好豐富。韓式炸醬味道少少甜,配意粉都幾夾▪️醬燒頂級牛肉拌意大利飯🐮🍚有唔少牛肉,韓式燒汁令牛味更香濃。配菜有紫菜、沙律菜、牛蒡、醃蘿蔔等,將所有嘢拌勻,整體感覺清爽,唔會膩▪️Unnie炸雞翼🐔 - 蜂蜜蒜蓉🍯🧄有4隻味可以揀,分別係原味、甜辣、蜂蜜蒜蓉,同埋蜜糖芥末。雞翼炸得外皮金黃香脆,入面保持嫩滑juicy,而且沾滿蜂蜜蒜蓉醬,好香甜▪️韓風粟米🌽粟米炸到好香口,而且面頭灑上辣粉,食落少少辣,幾惹味▪️焦糖脆脆鮮奶咖啡🥛☕️面頭放上焦糖脆脆,再淋上焦糖醬,令咖啡帶有一份甜味▪️金莎朱古力🍫朱古力味道香濃,面頭放咗粒金莎,夠晒邪惡😈▪️抹茶豆腐拿鐵🍵抹茶帶少少回甘,仲飲到啖啖嘅豆腐,口感順滑▪️抹茶芝士蛋糕🧀🍰芝士蛋糕軟滑,抹茶同芝士味道平衡▪️柚子乳酪慕絲蛋糕🍰柚子味道突出,配埋乳酪,好清新Unnie📍銅鑼灣富明街2-
- 銅鑼灣|Unnie -

▪️魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉🍝

▪️火炙北海道帶子配海鮮炸醬意粉🍝

▪️醬燒頂級牛肉拌意大利飯🐮🍚

▪️Unnie炸雞翼🐔 - 蜂蜜蒜蓉🍯🧄

▪️韓風粟米🌽
粟米炸到好香口,而且面頭灑上辣粉,食落少少辣,幾惹味
韓風粟米

▪️焦糖脆脆鮮奶咖啡🥛☕️
面頭放上焦糖脆脆,再淋上焦糖醬,令咖啡帶有一份甜味

▪️金莎朱古力🍫
朱古力味道香濃,面頭放咗粒金莎,夠晒邪惡😈

▪️抹茶豆腐拿鐵🍵
抹茶帶少少回甘,仲飲到啖啖嘅豆腐,口感順滑

▪️抹茶芝士蛋糕🧀🍰
芝士蛋糕軟滑,抹茶同芝士味道平衡

▪️柚子乳酪慕絲蛋糕🍰
柚子味道突出,配埋乳酪,好清新
焦糖脆脆鮮奶咖啡、金莎朱古力、抹茶豆腐拿鐵、抹茶芝士蛋糕、柚子乳酪慕絲蛋糕

Unnie
📍銅鑼灣富明街2-6號寶明大廈1樓L號舖
  • 魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉
  • 韓風粟米
2024-05-09 21 瀏覽
👱🏻‍♀️:叫一聲「Unnie」先喇!👧🏻:「Unnie!」👱🏻‍♀️:「乖喇!」📌咁聽話叫咗一聲姐姐,作為Unnie的熊妹梗係帶住B豬兩姊妹花👭去食好西啦!📌知唔知道人氣高企🔝的銅鑼灣樓上Cafe《Undici》原來‪係隔離街開咗姊妹店‬《Unnie》?真係🈴晒可尺!📌話明姊妹店,裝修格局都一模一樣。依然用上灰泥色色系做裝潢,《Unnie》比《Undici》大啲,有六張二人枱同埋一張四至六人梳化大枱,仲有窗口位添,感覺比起《Undici》更加開陽。📌一聽《Unnie》都知行韓國風🇰🇷,係韓國西餐fusion菜啊!西式嘅cafe食物再加入多款韓國食材元素,例如泡菜、魚糕、香辣炸雞、人蔘雞湯等等,食西餐之餘又有韓國嘅風味,聽到都興奮😍!📌要啪返姊妹店《Undici》嘅特色,當然就唔少得招牌蛋糕放題啦!平日一至四,+ $28就可以做到啦!有六款蛋糕任君選擇。魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉,$128聽店員講,呢個意粉係招牌菜喎!本身對魚糕冇咩興趣嘅B豬都話要試吓!韓國fusion西式菜確實有驚喜,首先用上韓國嘅石鍋熱盤呈上,係份量非常大嘅一碟意粉。本身以芝士忌廉為主題嘅卡邦尼加入咗韓國泡菜嘅元素,奶油忌
👱🏻‍♀️:叫一聲「Unnie」先喇!
👧🏻:「Unnie!」
👱🏻‍♀️:「乖喇!」
魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉,$128
魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉
韓國fusion西式菜確實有驚喜,首先用上韓國嘅石鍋熱盤呈上,係份量非常大嘅一碟意粉。本身以芝士忌廉為主題嘅卡邦尼加入咗韓國泡菜嘅元素,奶油忌廉中和左泡菜嘅辣味,所以唔係好辣,係帶點辣嘅奶油味,非常特別,而且配料有好多泡菜同埋卡邦尼嘅煙肉,當然唔少得卡邦尼嘅經典65度溫泉蛋🥚,攪拌溫泉蛋令到意粉掛滿蛋漿味道,醬汁質感非常濃稠,令到每條意粉都掛滿醬汁,超級惹味😋。
面頭仲鋪滿左一大堆辛辣麵嘅面碎,脆卜卜咁當零食食,增加意粉口感,所以一上枱就要即刻食,如果唔係會被醬汁弄濕便淋了。
魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉
重點配料在有好多魚糕🍢,本身入邊意粉已經撈咗好多塊佔有辣奶油醬汁嘅魚糕片,半碟仲有一大串魚糕串,上面有幾塊魚糕片同魚糕粒,味道其實係一樣嘅,只係形狀唔同就會變得特別啲。魚糕口感係好實在嘅粉團,有別於魚蛋嘅彈牙,韓國妹子就係鍾意魚糕撈泡菜當韓國街頭小食咁食🥡。
香辣炸雞漢堡,$128
食完意粉就食個漢堡。漢堡係西式食物,一般用上牛肉漢堡扒做餡料,換上韓國風味嘅香辣炸雞又係另一fusion菜搞作。
香辣炸雞漢堡
冇諗過可以有兩大塊炸雞🐥做餡料,會唔會太慷慨?呢隻炸雞之前喺《Undici》都食過,炸雞皮有一定的厚度,炸得好脆口但表面有一啲都唔油膩,口感係食緊一塊炸脆片然後再到內裡嫩滑的雞肉,非常欣賞地炸雞嘅做法係有晾乾啲油份後再上包,唔會咬落去成口油。
香辣炸雞漢堡
雖然炸雞上面唧上了香辣醬,但份量適中唔算好辣,反而辣味嘅來源來自於包皮上面一大堆辣泡菜,唔係牛肉漢堡所以唔係用茄汁,香辣炸雞漢堡就梗係配合返香辣泡菜醬汁🌶,再連埋蕃茄片同生菜片一齊食,滋味程度真係爆燈💥,同牛肉漢堡嘅食法完全唔同!又一證明《Unnie》做嘅混合菜幾出色。

伴碟仲有一大堆脆炸薯條🍟,份量真係好多,脆炸嘅形式本身有落調味,食落去面頭有啲酥炸嘅感覺,同平時就咁炸薯條有啲唔同,放涼了都仲係好脆口,呢款味道幾好味!
Unnie炸雞翼,$58
再叫多個小食食吓先。炸雞翼又五大一件,係中型size偏大,雞翼有四款味道可以選擇,包括原味、甜辣、蜂蜜蒜蓉同埋蜜糖芥末,B豬揀咗蜜糖芥末,街外比較少有。
Unnie炸雞翼
炸雞翼面頭鋪滿一大堆醬汁,蜜糖芥末味道芥末味唔重,蜜糖味🍯多啲所以偏甜,醬汁非常之多,成隻雞翼都浸滿醬汁,啱晒鍾意食醬嘅熊妹,雞翼炸到雞肉肉質嫩滑,大大隻真係啖啖肉。

加$66,包粟米濃湯,精選蛋糕及自選飲品
粟米濃湯
套餐包粟米濃湯🥣,質感濃稠,有粒粒粟米粒🌽,味道正常。
抹茶豆腐拿鐵
上次係《Undici》飲過,念念不忘,因為真係一杯味道好特別嘅抹茶拿鐵,所以今次決定係姊妹店《Undici》再encore。

依然,好濃稠嘅抹茶粉溝上牛奶,入面撈入豆腐花,一定要用飲筒飲先可以飲出呢杯抹茶豆腐拿鐵嘅精髓,會啜到濃烈嘅抹茶味道連豆腐花嘅滑嘟嘟口感,連B豬都話確實係好介紹,未試過嘅抹茶控朋友絕對係應該試一次!
柚子乳酪慕思
六款蛋糕選一款,柚子乳酪酸酸彈甜甜,可以消一消濟,慕絲幼滑,蛋糕軟綿,細細地一件,三爬兩啖就足以清一清口腔油膩感。
📌《Unnie》係姐姐,但《Undici》又起先,咁究竟有《Unnie》先,定《Undici》先呢?真係有雞先定有雞蛋先的理論,傻傻分不清。無論邊個先都好,兩姊妹都各有自己特式但又有共通之處,各有千秋之餘又和而不同,都無需要立分高下,最緊要抵食又好味!長期爆🈵的《Undici》都帶起左《Unnie》客源不絕,兩間餐廳開得咁近,而家兩姊妹拍住上,下次《Undici》無位都可以即刻轉戰隔離街揾家姐《Unnie》喇!
2024-05-03
1K
2024-05-07 34 瀏覽
較早前嚐了Undici 的美食,知道他們開設了由姊妹店Unnie,而距離咁近,當然找找新店一試!新店「Unnie」其實都幾方便,由Undici步行只需3mins就到,他們主打西式韓國菜:漢堡包、意粉、意大利飯、甚至人參雞湯都可食到,都咪話唔特別。朱爺咖啡朱爺咖啡是朱古力雪糕和椰子雪糕加上咖啡而成,口感濃郁,帶有豐富的咖啡香氣和順滑微甜,讓人愉悅。焦糖脆脆鮮奶咖啡咖啡結合了焦糖的甜美和脆脆的口感,再加上濃郁的鮮奶,味道豐富而濃厚。Unnie炸雞翼Unnie炸雞翼炸至酥脆的外皮,而內裡還保持多汁嫩滑,再配上蜜糖芥末醬,口感香辣又甜美,非常開胃。青陽辣酒煮青口青口煮製時加入辣椒和酒,令其香味滲入青口之中,入口微辣、鮮美和口感濃郁。醬燒頂級牛肉拌意大利飯牛肉被醬燒烹調至酥軟,並帶有濃郁的醬汁,而意大利飯香濃有咬口,搭配頂級牛肉的醬燒味,及其他配菜爽口惹味,豐富多樣。

朱爺咖啡

焦糖脆脆鮮奶咖啡