前幾日同屋企人係觀塘海濱匯呢間意大利餐廳食飯😜夜晚靜靜地冇乜人,餐廳環境又靚,都坐得幾舒服😊佢嘅menu都幾多款式,價錢係有啲貴,但係食物質素都幾好,餐廳服務都ok, 所以都值嘅😆佢會有餐前嘅麵包,份量都幾多,同埋都幾好食😋🔻蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁 $228呢個賣相非常ok, 睇落好似隻八爪魚🐙噴墨汁咁,整到好靚好colorful😍食落又唔會好靭,底下有啲薯菜做拌碟,都幾健康😛🔻澳洲和牛配蕃茄火箭菜沙律 $208呢個和牛味道好正,食落好軟身,唔會好硬,底下係一堆沙律可以balance番,唔會覺得好濟🤪🔻香烤雞扒牛油果沙律 $148呢個雞扒牛油果沙律好健康,啱曬健身人士,不過雞扒份量就少左啲😆但係味道係好食嘅😙🔻野菌意大利飯 $198食埋呢個risotto就好飽啦,入面有好多菇,啲飯好入味,好creamy👍🏼
蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁 $228
澳洲和牛配蕃茄火箭菜沙律 $208
香烤雞扒牛油果沙律 $148
野菌意大利飯 $198
2024-05-12
2024-04-09 112 瀏覽
今晚(9/4/2025)同事介紹,第一次來到這間西餐廳,餐廳環境舒服,主菜點了八爪魚及甜品蘋果批,食物質素頗佳,職員服務態度亦好好,下次必會再光顧及介紹給其他人。
2024-04-09
2024-02-14 234 瀏覽
Ulivo Italian Restaurant & Bar (觀塘)地點:觀塘海濱道77號海濱匯1樓9-10號舖~這間餐廳味道絕了~服務態度:8/10 (店員都很有禮貌)食物質素:9/10 (食物質素完全對得住的價錢,fresh)環境方面:9/10 (環境望海非常闊落,望海)衛生方便:10/10 (我幫手check咖啡機嗰陣時發現,連佢地入面Bar Area超乾淨)(每一隻碟上菜都有暖碟,非常細心) 《蜜糖 🍯燒八爪魚 🐙🦑 伴茴香墨魚汁》 💰228➡️肉質超有口感外脆內煙靭,但不會難咬斷,每個吸管都燒到脆脆不會過分燒焦,完全感受到廚師嘅技術,這碟不容錯過。我比超過100分。《布拉斯塔芝士🧀配意大利巴馬火腿王》 💰168➡️呢個芝士超有口感,一切開即刻流心,入口超濃郁,作為前菜超級開胃《澳洲和牛配火箭菜沙律》 💰328➡️味道濃郁,容易咀嚼,不過不失《Dessert of the day - 黑白巧克力慕絲》➡️甜品超有驚喜,主廚👨‍🍳用白朱古力打個底,超級棉滑,上面用酒和黑朱古力🍫溝醬,微苦,無法抵抗的口感《House 🍷 Wine》 ➡️這款超級容易入口,年三十晚即興,好咁啱經理好人同佢吹
地點:觀塘海濱道77號海濱匯1樓9-10號舖

~這間餐廳味道絕了~
服務態度:8/10 (店員都很有禮貌)
環境方面:9/10 (環境望海非常闊落,望海)

(每一隻碟上菜都有暖碟,非常細心)

《蜜糖 🍯燒八爪魚 🐙🦑 伴茴香墨魚汁》 💰228
《布拉斯塔芝士🧀配意大利巴馬火腿王》 💰168
《澳洲和牛配火箭菜沙律》 💰328
➡️味道濃郁,容易咀嚼,不過不失
《House 🍷 Wine》
➡️這款超級容易入口,年三十晚即興,好咁啱經理好人同佢吹水,飲咗幾支暈暈地🤪
2024-02-08
  • 新鮮布拉塔芝士配意大利巴馬火腿王
2024-02-08 216 瀏覽
以前畢業初期,曾經當過送貨,經常都要出入觀塘區,午餐多數在工廠大廈內的飯堂填肚,都是很大眾化的。然後,多年後再在附近用餐,竟然有裝潢服務都有水準的餐廳出現,而總廚更是曾在酒店任職,看來世間的變化真大。雜菜湯($88)份量十足,內裡有意大利白豆、洋蔥、甘筍、菠菜、西芹、薯仔及大蒜,就算是餐湯,都處得非常認真,而味道更是用時間換來的,所有味道通通都落在湯裡了。蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁($228)八爪魚選得好,夠大隻,咬落有嚼口而且有蜜糖的甜味,又幾好喎!新鮮布拉塔芝士配意大利巴馬火腿王($168)又是一道經常踫到的組合。香草焗原條海鱸魚配白酒茴香汁($498)原條海鱸去除內臟之後放入洋蔥、香草及檸檬之類,然後原條焗熟,魚肉細嫩又充滿了香氣。特色白酒香草焗白蜆($308)自己偶爾都會在家弄的菜色,白蜆毫無討厭的砂粒,又可以用餐包蘸點蜆汁食,滋味無窮。慢煮牛面頰紅酒汁寛麵($228)牛面頰煮得好稔,混和在有嚼勁的寬麵中,每口都是精華所在。新鮮波士頓龍蝦意大利飯($288)(半隻)新鮮已勝過一切,飯粒已經有嚼口,但個人始終喜歡更硬心些少,但飯粒蘸滿了龍蝦汁變得勁惹味。香烤原隻本地黃油雞($488
雜菜湯($88)

蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁($228)

新鮮布拉塔芝士配意大利巴馬火腿王($168)

又是一道經常踫到的組合。
香草焗原條海鱸魚配白酒茴香汁($498)

特色白酒香草焗白蜆($308)

慢煮牛面頰紅酒汁寛麵($228)

牛面頰煮得好稔,混和在有嚼勁的寬麵中,每口都是精華所在。
新鮮波士頓龍蝦意大利飯($288)(半隻)

香烤原隻本地黃油雞($488)

勁大隻,的確要同人分享,雞皮烤至金黃色,好香口,胸位肉比較結實,但已相當不錯,side dishes又豐富彩椒同焗薯都好正。
Decomposed Apple Crumble($108)

很傳統的風味,脆粒與蘋果的完美契合,又有雲呢拿雪糕的加持,難怪好快被消滅了。
柑橘奶黃千層酥($128)

賣相一流,酥皮處理得好好,配以酸酸甜甜的味道,平衡度見功夫。
Tiramisu Ulivo($108)

終於到了自己最喜歡的甜品,夠濕潤,酒味似乎過濃,但鬆軟的質感,加上可可粉的味道,又真的吃不停。

2024-01-17 210 瀏覽
喺這家海濱匯的餐廳,我同三五知己㨂座,迎面就有友善嘅服務,心情靚晒🌟。喺悠閒嘅happy hour,我哋揀咗Lambrusco Spritz同Aperol Spritz來解渴,Pokka Pokka氣泡同果香啖啖都係涼快,送上嚟嘅ham肉幾夠曬味,咸香得嚟肉質彈牙。頭盤我地試咗地中海烏魚子八爪魚沙律,每一啖八爪魚香煙煙、彈牙juicy,撈埋啲薯仔簡直塞呀!主菜方面,白酒煮牛肝菌意大利麵實話實講,真係令人讚口不絕,麵條啖啖彈性,食落去順滑又夠味。豬小排就有啲唔掂,可能燒得有少少乾,但肉味足真系碌架👌。安格斯牛排配埋火箭菜蕃茄沙律,肉質腍滑,連橄欖油都脆口香甜。我哋又叫咗支Sparkling Lambrusco,這支紅酒有汽嘅口感令人一試難忘,飲兩杯都唔嫌多。事後諗起,我地餐廳揀選夠晒正,無論係悠閒氛圍定係美味菜式,都做到令人歎為觀止🍷。下次想再搵家餐廳chill下,這間肯定係榜上有名!

2024-01-16 147 瀏覽
哩間西餐空間好大, 又有落地大玻璃,好chill既環境🥰🥰試左set lunch 有免費麪包先揀頭盤, 再揀main ,包一杯飲品🍈PARMA HAM CANTALOUPE MELON推介PARMA HAM, 有3大片😍😍🐟SNAPPER FILLET魚既size 都好大條,質感滑身,用左Napoli醬汁,酸酸地好開胃,而且仲有茄子、青椒粒,好健康👍🏻👍🏻
哩間西餐空間好大, 又有落地大玻璃,好chill既環境🥰🥰

試左set lunch

有免費麪包
先揀頭盤, 再揀main ,包一杯飲品

🍈PARMA HAM CANTALOUPE MELON
推介PARMA HAM, 有3大片😍😍

🐟SNAPPER FILLET
2024-01-12 99 瀏覽
本身都好少寫食評,不過呢間餐廳真係值得的起心機去寫個食評推薦俾大家!我哋3個人去食晚餐,叫咗3款前菜,2個主食,同埋3個甜品,最尾攬住個肚咁走首先,個八爪魚鬚好腍好入味,另外,白酒煮蜆又係必試,啲蜆又大又鮮味然後大蝦意大利飯又係好正!啲飯唔會太腍,好香蝦味,反而個魚就冇乜驚喜,正常發揮到甜品,我會推薦Tiramisu,自家製,咖啡味恰到好處,又唔會太甜總括而言,非常值得再次去食!雖然有啲貴,不過質素上絕對對得起個價錢

2023-09-16
  • 特色白酒香草焗大蜆
2023-12-30 66 瀏覽
依家嚟到呢間意大利餐廳,先講講場內嘅感覺啦,整體氣氛都挺舒服嘅,仿似置身歐洲咁添。望出去就係海景,一邊食嘢一邊欣賞,真係賞心樂事啊🌊!啱啱試咗佢哋嘅brunch menu,每樣嘢食都令人嘩聲連連。首先,沙律清新爽口,打前陣嘅前菜味道紮實,真係開胃到不得了😋!至於手工意粉,啊噢受啦!啖啖腰力,喺口裡彈彈响,啲醬汁就真係融合得好好,咸香之餘又唔會蓋過麵本身嘅味道,簡直係perfect!最正嘅時刻就係食到我們隻碟洗乾淨,成個感覺痛快淋漓。呢度雖然唔係得意粉一種選擇,下回我定要試下其他菜,想一想又開心起上嚟!而家已經諗得返來朝聖架啦🍴。
2023-12-08 116 瀏覽
平時約朋友食飯去觀塘除了會去apm就係去工廠大廈。最近發現新落成的海濱匯原來都有唔少餐廳選擇,更找到一間專門吃意大利菜的餐廳Ulivo ltalian Restaurant & Bar用。首先點了當天的精選餐湯,賣相看似簡單,但其實用料相當豐富,味道香濃。用上10款蔬菜一同烹煮,份量大,建議兩人一同分享。蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁擺盤相當精美,令人食慾大增。八爪魚燒至外皮焦香,內面保持軟腍。特色白酒香草焗大蜆大蜆每隻都很飽滿,鮮甜味美!濃香白酒和香草汁,配上麵包吃令人非常滿足。半隻新鮮波士頓龍蝦意大利飯龍蝦很新鮮,吃得出肉質很爽彈。意大利飯盡吸龍蝦鮮味,很好吃。慢煮牛面頰紅酒汁闊麵用上餐廳自家製的手工麵,麵質更有咬口。牛面頰相當軟腍,和紅酒汁是絕配!香烤原隻本地黃油雞這個菜式絕對有驚喜!雞肉嫩滑無比,而且很多汁!雞皮烤至金黃色,令人食指大動! 餐廳原隻上桌後會再幫忙切件,方便大家食用。雞肉盡是香草的香味,每個部位都很好吃,大力推介!甜品蘋果金寶配香草冰淇淋這個酸酸甜甜的組合,令人很開胃!

半隻新鮮波士頓龍蝦意大利飯
龍蝦很新鮮,吃得出肉質很爽彈。意大
利飯盡吸龍蝦鮮味,很好吃。

香烤原隻本地黃油雞
這個菜式絕對有驚喜!

甜品蘋果金寶配香草冰淇淋
這個酸酸甜甜的組合,令人很開胃!
2023-10-25 239 瀏覽
海濱滙這地標對我來說有點陌生, 從牛頭角地鐵站步行過去, 大概也要十多分鐘, 到底有甚麼驅使我走到海濱滙呢? 當然就是美食加舒適環境啦~  ULIVO主打意大利菜, 開揚的廚房讓人客看到大廚們細心地準備美食、寬敞的餐廳環境、酒吧位置, 散發著寫意的氛圍.人多就可以多點幾款來分享! 我們點了三款前菜、四款主食及兩款甜品, 非常滿足! 等待美食之前, 我們先享用麵包籃, 溫熱香脆, 沾黑醋及橄欖油, 誘發食慾.我與朋友也十分喜歡Burrata cheese 配意大利巴馬火腿 $168, 略嫌芝士份量少了些, 伴碟有雜色香甜番茄.Presentation幾搶眼的是蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁 $228, 墨汁四濺, 似是八爪魚跌入碟中成為我們的囊中物.  軟硬度掌握得非常好, 不會痴牙, 也不會過於軟身, 而茴香平時也很少吃到, 這個配搭惹人喜愛. 亖款前菜之中, 我最喜歡特式白酒楿草焗大蜆 $308, 店員一端來, 香氣四溢! 蜆肉飽滿, 帶羅勒葉香氣的醬汁好惹味! 由於醬汁太美味, 我們更以餐前麵包沾汁來吃~開始我們的主菜啦~ 半隻波士頓龍蝦意大利飯 $288 , 飯的硬度是正宗意大利飯那般

開始我們的主菜啦~ 半隻波士頓龍蝦意大利飯 $288 , 飯的硬度是正宗意大利飯那般煙韌(絕非港人口味), 這點值得讚~ 醬汁堅堅鎖住飯粒, 龍蝦鉗已剝好放在殼上, 肉質爽彈.

番茄墨汁大蝦扁意粉 $268, 番茄汁及墨汁都放在碟上, 吃時自己拌勻就好, al-dente的意粉讓我覺得像手工意粉, 但慢煮牛面頰肉紅酒汁寬麵 $228的麵質最彈牙, 兩款麵食都獲高分.  牛面頰肉軟腍香濃, 喜歡吃牛的不妨試試啊~

終極主角出場! M7 和牛斧頭扒(42安士)配意式雜菜焗薯 $1288, 骨位特別香口, 剛剛好的五成熟, 粉嫩肉質兼肉味濃, resting做得不錯, 整體來說是必吃! 伴碟雜菜一定要吃啦, 有甜椒、意大利青瓜、串茄、薯仔等, 也是調過味輕燒或焗的.
蘋果金寶配呍呢嗱雪糕 $108, 大多數是我到每間餐廳也會點的甜品, 份量都大的, 足夠2-3人分享, 金寶焗得夠脆, 夾層也有吉士, 全部拌勻一起吃, 再添少少雪糕, 超正!
咖啡味很足的是這道特式tiramisu $108, mascarpone cheese好香滑, 整體評價也高.  由即日起至12月31日, 於openrice訂座, 星期一至五主餐牌可享8折優惠~
2023-09-13
  • 蘋果金寶配呍呢嗱雪糕
  • 特式tiramisu
  • M7 和牛斧頭扒(42安士)配意式雜菜焗薯
  • 番茄墨汁大蝦扁意粉
  • 半隻波士頓龍蝦意大利飯
  • 特式白酒楿草焗大蜆
2023-10-23 175 瀏覽
去到嘅時間比較晏,所以唔知平時peak hour需唔需要等,直入餐廳除餐附送嘅法包,外表好鬆脆內裏冧軟,超好食🤤好多高級餐廳都求其俾啲餐包,唔會有呢個質素,所以呢個位真係好加分叫咗羊架同埋牛扒,餐廳冇問我哋要幾多成熟,可能係廚師自己決定最好嘅成熟程度🤔嚟到嗰陣時,又真係覺得啱啱好,啲肉唔會覺得韌,又唔會覺得生為牛扒好軟有牛味!價錢偏貴,但質素絕對對得起價錢餐廳裝修都靚,座位唔會好迫,好滿意嘅一餐~~
牛扒好軟有牛味!
價錢偏貴,但質素絕對對得起價錢
餐廳裝修都靚,座位唔會好迫,好滿意嘅一餐~~
法包
法包
喺繁囂嘅觀塘返工 包圍着我哋嘅都係茶餐廳同快餐店 想收工食一個有氣氛 有靚景 可以同三五己好好傾偈嘅地方 原來這麼遠 那麼近 就係位於海濱既ulivo 意大利餐廳 🇮🇹🍽️💚意大利雜莓沙律伴草莓醋汁 $108五顏六色嘅雜莓配上種類繁多嘅沙律菜 拼湊出一幅美麗而又營養豐富嘅圖畫🥗 紅莓通常都好酸 但係佢呢隻意大利進口紅莓又甜又多汁 配埋草莓醋汁同新鮮士多啤梨果肉 酸甜又開胃🍓💛新鮮布拉塔芝士配意大利巴馬火腿王 $168香軟綿密嘅布拉搭芝士🧀 係由鮮奶輕微發酵製成 保留到牛奶味之餘 佢半固體嘅質感 一啖咬落去會爆餡 parma ham 極高質 雪花紋唔會太鹹 完全無渣 🥓💛香腸意大利辣醬貓耳麵 $188未食之前我估貓耳麵係類似貝殼粉或者其他pasta 嘅質地🐱 但係原來我估錯晒 佢係好煙韌 口感似年糕 辣醬偏辣 有蕃茄味 再將意大利香腸切段 又惹味又香口 🍅🌶️💚加拿大豬鞍配巴馬火腿 $258豬鞍軟嫩而有肉汁 相信係先慢煮烹調 然後底面貼上parma ham 黎煎 肉汁互相混和 做到外脆內軟 味道豐富 配菜嘅BB蘿蔔清甜美味 🐖💛柑橘奶黃醬千層酥 $128千層酥好薄好脆 要小心輕輕力 再點上

💚意大利雜莓沙律伴草莓醋汁 $108

💛新鮮布拉塔芝士配意大利巴馬火腿王 $168

💛香腸意大利辣醬貓耳麵 $188

💚加拿大豬鞍配巴馬火腿 $258

💛柑橘奶黃醬千層酥 $128
千層酥好薄好脆 要小心輕輕力 再點上柑橘味嘅cream 味道清新 甜道適中 甜而不膩 🍊😋

🍽️Ulivo Italian Restaurant & Bar (觀塘)
📍觀塘海濱道77號海濱匯1樓9-10號舖
2023-10-13
  • 新鮮布拉塔芝士配意大利巴馬火腿王
  • 香腸意大利辣醬貓耳麵
餐廳既環境係走優雅有格調路線,有見到街外既落地大玻璃,既有調酒區,亦有開放式廚房,都啱三五知己傾吓偈,飲返杯,或是情侶約會吧~ 「精選餐湯」係蔬菜湯, 材料選擇豐富,有甘筍、洋蔥,大蒜、西芹、薯仔,意大利白豆、蕃茄、菠菜等的,每一口都可以喝到湯中材料,味道相當濃郁。賣相有很有fine dining風範既「蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁」($228),亦甚有氣勢,八爪魚質感軟腍,相當唔錯。以意大利菜黎講,布拉塔芝士和巴馬火腿還真係經典既前菜,係Ulivo就食到「新鮮布拉塔芝士配意大利巴馬火腿王」($168)特式白酒香草焗大蜆($308): 大亮點係麵包既部分,新鮮焗起,脆片滿有香口感, 而另外兩款外脆而內濕潤軟糯, 以麵包沾醬更係另一種美味,係會令人想食完再食既麵包~「香烤原隻本地黃油雞」($488): Best of the day定必係呢隻黃油雞,賣相已很吸引,很juicy, 入口肉質夠腍,雞皮仲略有脆口感,大家都讚不絕口,連雞胸既部分都好食,確係難得。「半隻新鮮波士頓龍蝦意大利飯」($288)中既龍蝦有啖啖肉嘅口感,意大利飯嘅口感剛好。甜品嘅話都幾有睇頭, 「柑橘奶黃千層酥」都幾有趣,係

甜品嘅話都幾有睇頭, 「柑橘奶黃千層酥」都幾有趣,係一個非常層層分明嘅甜品,覺得奶香反而比較偏重~

2023-10-06 143 瀏覽
最近,跟好幾位朋友再聚食飯,今次走到牛頭角海濱道的新商廈海濱匯的意式餐廳 <Ulivo Italian Restaurant & Bar> 食意式晚餐!食飯時,大家談論怎樣搭車過來,如果搭地鐵牛頭角站行過去都有一段距離, 如果搭巴士的話,在觀塘順業街落車行過對面較近!這裡落地玻璃,窗外景緻主要是馬路及天橋,空間感充裕,食飯傾計好地方!Menu恰巧!當晚餐廳無冰,所以有部份飲品未能供應!蘋果汁 $40口味不錯!精選餐湯:雜菜湯 $88好足料,有十種蔬菜:菠菜、甘筍、洋蔥、大蒜、意大利白豆、西芹、薯仔... 酸香開胃!新鮮布拉塔芝士配意大利巴馬火腿王 $168巴馬火腿柔軟鹹香,新鮮布拉塔芝士則相對淡口,濃淡得宜!蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁 $228八爪魚大件鮮美,以墨魚汁烹調及好像撥墨式點綴碟子,別具特色!餐包 橄欖包:表面香脆,包身富彈性帶濕潤!法包:外層尚算香脆,包身甜美,跟蜆汁好搭配!薄片:好夾龍蝦意大利飯香草焗原條海鱸魚配白酒茴香汁  $498海鱸魚好鮮味! 火候恰到好處!醬汁加入橄欖油、檸檬汁、洋蔥...等,別有一番風味及提鮮!特色白酒香草焗白蜆 $308蜆鮮味濃郁
 如果搭巴士的話,在觀塘順業街落車行過對面較近!

Menu
恰巧!當晚餐廳無冰,所以有部份飲品未能供應!
蘋果汁 $40
口味不錯!
蘋果汁
精選餐湯:雜菜湯 $88
雜菜湯
新鮮布拉塔芝士配意大利巴馬火腿王 $168
巴馬火腿柔軟鹹香,新鮮布拉塔芝士則相對淡口,濃淡得宜!
新鮮布拉塔芝士配意大利巴馬火腿王
蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁 $228
餐包
橄欖包:表面香脆,包身富彈性帶濕潤!
法包:外層尚算香脆,包身甜美,跟蜆汁好搭配!

薄片:好夾龍蝦意大利飯
餐包
橄欖包
香草焗原條海鱸魚配白酒茴香汁  $498
海鱸魚好鮮味!
 火候恰到好處!
醬汁加入橄欖油、檸檬汁、洋蔥...等,別有一番風味及提鮮!
香草焗原條海鱸魚配白酒茴香汁
特色白酒香草焗白蜆 $308
蜆鮮味濃郁,醬汁香濃鮮美帶微辣!

蘸麵包食一流呀!
特色白酒香草焗白蜆
慢煮牛面頰紅酒汁寬麵 $228
店方自家製的寬麵,誠意十足之餘,口感亦煙韌討好,吸收牛肉醬汁精華,慢煮牛面頰好軟腍!
慢煮牛面頰紅酒汁寬麵
半隻新鮮波士頓龍蝦意大利飯 $288
龍蝦肉鮮甜彈牙,意大利飯的龍蝦汁,亦不輸蝕給蜆汁!濃而不膩!
香烤原隻本黃油雞 $488
配料還有烤薯蛋,我更不容錯過呢!
粉腍的薯仔,連薯皮也不放過!
 反而黃瓜入口有點苦!

黃油雞起碼有1.5公斤,大份量!
 肉質柔軟嫩滑!金黃色的雞皮甘香可口!

甜品
由淡味至濃味:
甜品
Decomposed Apple Crumble $108
我心目中嘅 Apple Crumble 就係好似當晚食到嘅貨色嘞!

表面鋪滿香脆粒粒,內裡夾雜熟透的蘋果粒,配上雲呢拿雪糕,簡單而有水準的美味!
DecomposedApple Crumble
柑橘奶黃醬千層酥 $128
賣相看似一座塔,已見特色!打卡必點之選!

充滿檸檬果酸的忌廉,清新不膩!酥皮層酥脆,水準之作!
柑橘奶黃醬千層酥
Tiramisu Ulivo $108
以玻璃酒杯盛載,層次分明又顯得高貴!

有朋友略嫌酒味太濃,口味因人而異;最後才食這款甜品,我覺得咖啡酒味突出!濕潤度適中!
Tiramisu Ulivo
DecomposedApple Crumble
柑橘奶黃醬千層酥
  • Apple Crumble
2023-09-28 111 瀏覽
意大利菜是我喜歡的菜式之一,因為擺盤精緻,而且會用香料去醃製食物,味道天然美味,最近就同朋友到觀塘海濱匯的Ulivo Italian Restaurant & Bar用餐,相當唔錯啊﹗餐廳一邊是調酒區,另一邊是開放式廚房,在微黃昏暗的燈光下用餐蠻有情調的。先來個精選餐湯 $88,以10種不同蔬菜煮成,味道濃郁,營養豐富,而且好大碟,足夠2人飲用呢﹗蜜糖燒八爪魚伴茴香墨魚汁$228,燒的火喉剛到位,香氣十足,八爪魚入口柔軟,而鮮甜墨魚汁則以撥墨方式呈現在碟上,非常搶眼球的一道菜式。特色白酒香草焗大蜆$308,大蜆飽滿鮮甜,以白酒、蒜片、香草等焗煮,味道濃郁惹味,會忍不住喝掉整個白酒汁呢,幸好有熱烘烘的麵包給我拌著吃。 慢煮牛面頰紅酒汁闊麵 $228,一口吃下便知道是自家製手工麵,是比較有咬口的,而牛面頰則煮得夠柔軟,肉味香濃,入口帶點黏口的,配上紅酒汁最適合不過。半隻新鮮波士頓龍蝦意大利飯$288,龍蝦肉爽甜美味,意大利飯軟硬度剛好,有咬口但又帶點軟綿的感覺,同時又吸滿醬汁,推介呀﹗香烤原隻本地黃油雞 $488,在雞殼內插入燒過的香草,有助增加其香氣,單是賣相已經好吸引,及後餐廳會把雞隻
先來個精選餐湯

半隻新鮮波士頓龍蝦意大利飯
香烤原隻本地黃油雞 $488,在雞殼內插入燒過的香草,有助增加其香氣,單是賣相已經好吸引,及後餐廳會把雞隻切件後以供享用,雞肉超級入味又惹味,不管是雞胸還是雞脾肉,肉嫩多汁,聽說每天只供應大約4隻,要食的話,記得先預訂啦﹗
香烤原隻本地黃油雞

甜品方面,有蘋果金寶配香草冰淇淋$108,酸甜的蘋果,減低了金寶的飽滯感,不錯啊﹗
蘋果金寶配香草冰淇淋

特色提拉米蘇 $108,mascarpone的比例比較多,所以質感會較重身,若咖啡酒味再重一點就是我喜歡那口味了。
Tiramisu
2023-09-19