餐廳: U IZAKAYA
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-12-07 24 瀏覽
在銅鑼灣相約好友聚餐,想傾訴心事,選了耀華街的U IZAKAYA,環境舒適,空間感足,還有一個大露台,可以出去吹吹風。點了兩杯Mocktail,我飲的是LOVE FIRE,甜美的荔枝糖水、荔枝果蓉、菠蘿汁,配搭清新梳打,感覺放鬆愉悅。先吃蔬菜條清清口腔。喜歡生蠔,西班牙和美國生蠔沒有令我失望,新鮮嫩滑,帶海水鮮味,還有小國旗標註。串燒是一小串的,可以單點一串,即叫即製。豚肉蘆筍卷口感清爽。 雞肉大蔥串燒,雞肉嫩滑,中間夾著兩條大蔥更加惹味。 主菜西班牙豬鞍架肉,厚身彈牙,味道美味。切肉時,肉汁會滲出,為菜餚增添了更多的風味。唯一的改進點是,如果肉質再軟嫩一些,那將更加完美。此外,配菜非常豐富,一個大焗薯還有多款蔬菜配搭,均衡營養。想找一個舒適的地方,享受美食放鬆一下,這裡是不錯的選擇。

先吃蔬菜條清清口腔。

想找一個舒適的地方,享受美食放鬆一下,這裡是不錯的選擇。
2023-12-07 20 瀏覽
銅鑼灣真的是美食天堂,高質的餐廳特別多,今晚就來了這家主打西、日料理的U IZAKAYA。餐廳有吧枱也有室外座,裝潢時尚帶高級感,室外還有相當可愛的無臉男在織衫公仔,很可愛的打卡位~餐廳雖有吧枱但今天不想喝酒。叫了兩杯Mocktail,【LOVE FIRE】【SWEET LAND】都是以果汁為主打,鮮甜又清爽。先吃前菜,【橄欖油帶子沙律】新鮮帶子配清新沙律菜,底層還有一些醬汁,味道像蛋汁,但又帶一點點香橙味,挺特別的。【生蠔】來自西班牙和美國的生蠔,一款甜味較重,另一款則是爽口帶鮮海水味,同樣美味。【意式雞肉丸子】肉丸熱呼呼的,還混了一些雞軟骨,吃起來口感十足,蕃茄醬特多,酸酸甜甜十分開胃。看到餐牌有很多海膽菜式,所以叫了【鱈魚柳海膽醬意粉】試一下。海膽完全融入了意粉。整盤意粉都是鮮橙色,濃濃海膽味配彈牙意粉,吃起來幸福感十足。鱈魚柳肉質雪白,點沙律醬也很好吃。餐後到戶外坐坐,看看街景,整個人也感覺很放鬆~

餐後到戶外坐坐,看看街景,整個人也感覺很放鬆~
HappyHour必到串燒加啤酒🍻設有室內/室外位置,環境好高級迷你德國豬手配意粉豬手份量都好夠食,外皮香脆中間都有啲鹹香,肉質唔會好乾身Happy Hour自選4款串燒+飲品/啤酒横隔肌🐮必試!好濃牛味,食落仲有啖啖油脂香芝士翠肉瓜係我最鐘意菜類之一,配芝士一流食落翠肉瓜好多汁!雞皮雞皮超脆,勁邪惡👿配酒真係次次都會叫!骨付豚肉腸好少出面食到呢個腸,中間仲爆汁添📍 U IZAKAYA (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街38號ZING!10樓
HappyHour必到串燒加啤酒🍻
設有室內/室外位置,環境好高級

迷你德國豬手配意粉
豬手份量都好夠食,外皮香脆
中間都有啲鹹香,肉質唔會好乾身

Happy Hour自選4款串燒+飲品/啤酒

横隔肌🐮
必試!好濃牛味,食落仲有啖啖油脂香

芝士翠肉瓜
係我最鐘意菜類之一,配芝士一流
食落翠肉瓜好多汁!

雞皮
雞皮超脆,勁邪惡👿
配酒真係次次都會叫!

骨付豚肉腸
好少出面食到呢個腸,中間仲爆汁添

📍 U IZAKAYA (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街38號ZING!10樓
2023-09-13
2023-11-27 12 瀏覽
今晚同朋友慶祝生日,特登揀左依間出名用海膽做菜色嘅日式餐廳黎食😋餐廳座位闊落,同埋餐具同菜式嘅碟都好講究,適合聚會或者同朋友飲杯野咁🥰氣氛都好好😆我地即刻揀左2杯Mocktail,一杯係Love Fire ,另一杯係Sweet Land,2杯果汁味都好香濃,又唔會太甜🤤當中Love Fire 帶荔枝清甜😋而Sweet Land 味道就較清新👍🏻我地都點左主食同小食,店員都有提供前菜😋主食方面要左松葉蟹肉卡邦尼烏冬,烏冬沾滿香香嘅蛋汁又帶忌廉香,松葉蟹肉份量好多😍 壽司🍣係餐廳用時令刺身為主😋當中海膽好香又鮮味,另外我地都有叫手卷😍 火炙帶子海膽手卷&三文魚籽海膽手卷另外都有點其他小食,鵝肝多士配無花果醬,串燒同薄燒牛舌等😋

另外都有點其他小食,鵝肝多士配無花果醬,串燒同薄燒牛舌等😋
2023-11-26 15 瀏覽
生日月諗住同朋友食好d😍慶祝下生日,特別揀左e間日系fusion菜去試下😋餐廳位於銅鑼灣地點超方便🥰裝修以高級酒吧風格為主調,戶外位置都設有座位可以同無面人打打卡😆我地揀左以下餐點🤤餐廳提供左前菜,醬汁以沙甸魚,多春魚,牛奶同蒜蓉製成,紅蘿蔔,青瓜同梨切成長條型,點左醬汁一齊食,味道更上一層😋🌸壽司八款入面有拖羅,油甘魚,鮑魚,大赤蝦,松葉蟹羔,海膽,左口魚,黑松露帆立貝😍全部都好鮮味😋當中海膽超鮮甜,拖羅同油甘魚油脂滿滿😋🌸火炙帶子海膽手卷&三文魚籽海膽手卷手卷要上枱快d食先可以保持到脆脆🥰有餐廳嘅皇牌海膽做主角😋帶子鮮甜配埋海膽好match 🤩三文魚籽令到手卷嘅口感更上一層🥳🌸鵝肝多士配無花果醬,大大塊嘅鵝肝煎香後食到香香嘅鵝油,質感細滑配埋多士同無花果醬一齊食唔會膩🤗🌸薄燒牛舌,牛舌係用鑊仔去上,保持到溫度,食落熱辣辣❤️口感彈牙😎🌸我地點左串燒白鱔,Wasabi羊西同蒜香橫隔肌,仲有月見免治雞肉棒,串燒燒得岩岩好,保持到肉汁,加上特製嘅醬料令到味道更豐富😍🌸 松葉蟹肉卡邦尼烏冬,烏冬上面蓋滿松葉蟹肉同三文魚籽🤤蟹肉食到蟹嘅鮮味,烏冬條條都掛到汁🤩份量岩岩好🌸我地仲飲左2杯Mock
我地揀左以下餐點🤤

🌸火炙帶子海膽手卷&三文魚籽海膽手卷

🌸我地仲飲左2杯Mocktail,點左Love Fire & Sweet Land,顏色好靚,仲要飲落好fresh 😋
2023-11-22 26 瀏覽
依間餐廳主打西日fusion 菜式,環境舒適有格調,最特別有室外露台位,可以遠望馬場,仲有無面男打卡,好有氣氛。前菜 $38新鮮既青瓜、甘荀同沙葛配搭自家製既鯷魚醬,味道咸香清新。生蠔刺身 $348有3款不同國家既生蠔,分別有西班牙銀堡、加拿大 Gailiano同日本日之雪花,先由淡到濃味食起,西班牙銀堡肉質肥厚,入口creamy清甜,加拿大Gailiano海水味淡,肉質清爽,日本日之雪花蠔味最濃郁。三文魚籽海膽杯 $298餐廳招牌菜之一,滿滿既海膽同三文魚籽非常吸晴,海膽鮮甜滑溜,三文魚籽粒粒飽滿、晶瑩剔透,配埋醋飯食,一啖有三重口感,好滿足!火炙刺身沙律 $128角切刺身份量都幾多,有三文魚、油甘魚同左口魚裙邊,炙燒後甘甜既油脂被逼出,味道層次更豐富,配埋黑醋混合既沙律菜同蕃茄,清爽開胃!虎蝦天婦羅 $98虎蝦唔算好大隻,但味道鮮甜,口感結實彈牙,炸粉脆薄,完全唔油膩。串燒叫左幾款唔同既串燒,都幾高質紫蘇雞皮虎蝦串 $48雞皮烤得金黃香脆,裏面包住紫蘇蘇葉同虎蝦,味道層次豐富。七味雞翼尖 $28雞翼尖燒到焦香,加上七味粉調味,少少辣好蔥味豚肉大蔥卷 $32薄薄的豚肉片包住大蔥,口感

前菜 $38
新鮮既青瓜、甘荀同沙葛配搭自家製既鯷魚醬,味道咸香清新。

生蠔刺身 $348

三文魚籽海膽杯 $298

火炙刺身沙律 $128

虎蝦天婦羅 $98

串燒
叫左幾款唔同既串燒,都幾高質

紫蘇雞皮虎蝦串 $48
雞皮烤得金黃香脆,裏面包住紫蘇蘇葉同虎蝦,味道層次豐富。

七味雞翼尖 $28
雞翼尖燒到焦香,加上七味粉調味,少少辣好蔥味

豚肉大蔥卷 $32
薄薄的豚肉片包住大蔥,口感爽脆,甜中帶辣,好惹味

豚肉秋葵卷 $32
同樣煎香豚肉包住秋葵,豚肉唔乾,秋葵吸收晒啲肉汁,口感軟糯黏滑

黑燒橫隔肌 $38
橫隔肌口感鮮嫩帶有咬勁,牛味濃郁,油脂唔算多,再配以芝麻醬調味,濃郁既芝麻配搭牛肉都幾特別。

燒羊架 $68
羊架煎得粉嫩,點埋芥末籽醬一齊食,可以減低羶味

復脅牛肉 $238
牛肉熟廋剛好呈粉紅色,肉質柔嫩,油花軟少但肉味香濃

烏魚籽墨汁魷魚意粉 $168
Pasta以墨魚汁、魷魚和烏魚子配搭,意粉烏黑色,口感Al dente,魷魚切成幼絲,好柔軟,食完成個嘴都會變左黑色,記得要抹嘴🤭

Sugerbaby / Backpink $88
兩杯既base 都用左 vodka , 口感比較清淡,易入口,sugerbaby 加左橙汁同菠蘿汁,酸酸甜甜好refreshing, Backpink 加左荔枝、紅莓、青檸同乳酸汁,味道比前者甜,好岩女仔飲。

銅鑼灣美食一向都多,要食得chill就要花心思搵搵,因為鬧市餐廳難免人多,今次朋友介紹咗間餐廳俾我。我同朋友點咗以下食品:生蠔🦪西班牙🇪🇸海水味濃,但絲毫不會遮蓋蠔既鮮味加拿大🇨🇦相對比較creamy,肉質厚實三文魚子海膽手卷滿滿既三文魚籽既鹹鮮味加上海膽既甜味,口感豐富,紫菜上檯一段時間仍然脆口火炙帶子海膽手卷帶子既甜,配海膽既甜,入口咬緊既時候有帶子既汁伴隨,此款較清甜前菜配緹魚醬緹魚醬用左沙甸魚、蒜頭打成、配埋青瓜甘旬條食又好夾喎👍🏻馬賽魚湯湯煮得不錯,應該係加咗龍蝦, 所以夠鮮味濃郁檸檬香草烤春雞配意粉烤出嚟既春雞肉質嫩滑,配上有味道既意粉,每一啖都鹹淡得宜,仲有蔬菜,比較色彩豐富同埋感覺上較健康。 烤豬肋骨醬汁味道剛好,不會太酸或甜,最主要係本身煮得足夠淋,唔需要大力切或者用手拎住食,輕輕用刀叉一拉就叉好放入口品嚐。

生蠔🦪
西班牙🇪🇸海水味濃,但絲毫不會遮蓋蠔既鮮味
加拿大🇨🇦相對比較creamy,肉質厚實

三文魚子海膽手卷

火炙帶子海膽手卷

前菜配緹魚醬
緹魚醬用左沙甸魚、蒜頭打成、配埋青瓜甘旬條食又好夾喎👍🏻

馬賽魚湯
湯煮得不錯,應該係加咗龍蝦, 所以夠鮮味濃郁

檸檬香草烤春雞配意粉

烤豬肋骨

2023-11-22 22 瀏覽
今日約了好姊妹去銅鑼灣短聚食午餐,餐廳環境好CHILL好寫意,室外位置還見到馬場💞前菜 $38有紅蘿蔔條、青瓜條等等蔬菜條,配搭自家製鯷魚醬汁,是用鯷魚及沙甸魚醬調製成,非常特別,點蔬菜食清爽又帶點鹹香。💞沙律🥗沙律菜好新鮮,再加上黑醋醬汁和蕃茄乾,酸酸甜甜好清新開胃 💞馬賽魚湯香濃可口的海鮮湯,帶濃郁海鮮蝦味,好正!💞生蠔 $70店員教我們由淡味開始進食,先食西班牙蠔🇪🇸再食加拿大蠔,小小檸檬汁已經好帶出蠔的鮮味,口感清爽,有海水礦物的味道💞火灸帶子海膽手卷 $128海膽很鮮甜,口感好豐富,加上火炙後的帶子充滿炭燒香味,非常惹味。💞三文魚籽海膽手卷 $108三文魚籽很鹹香爽口,配上海膽的鮮甜,再加上香脆的紫菜,口感層次豐富💞檸檬香草烤春雞(配意粉)$158春雞份量剛剛好,皮滑肉嫩多汁,入口好香香草味,意粉彈牙爽口💞烤豬肋骨(配薯條)$158豬肋骨一上枱香氣四溢,入口肉質軟嫩多汁且不鬆散,烤汁香甜惹味,慢慢啃著每條骨,好好食,薯條份量頗多,粗身酥脆人均消費 $350

💞前菜 $38

💞沙律🥗
沙律菜好新鮮,再加上黑醋醬汁和蕃茄乾,酸酸甜甜好清新開胃

💞馬賽魚湯
香濃可口的海鮮湯,帶濃郁海鮮蝦味,好正!

💞生蠔 $70

💞火灸帶子海膽手卷 $128

💞三文魚籽海膽手卷 $108

💞檸檬香草烤春雞(配意粉)$158
春雞份量剛剛好,皮滑肉嫩多汁,入口好香香草味,意粉彈牙爽口

💞烤豬肋骨(配薯條)$158

人均消費 $350
2023-11-22 43 瀏覽
呢間居酒屋環境寬敞,仲有室外位置,室外更加有隻無臉男,好啱打咭🙆🏻‍♀️▪️沙律🥗沙律菜爽脆,配上黑醋,幾開胃▪️馬賽魚湯🐟🥣第一次飲馬賽魚湯,入面除咗魚,仲有蜆肉,飲落好鮮甜▪️海膽炸豆腐餐廳以海膽為主題,有多款創意海膽料理,其中呢款用上北海道赤膽,味道香濃,配埋炸到外脆內嫩嘅炸豆腐,口感層次豐富,有驚喜▪️精選串燒六款配白飯🍚有蜜糖芥辣橫隔肌🐮、羊西冷🐑、雞肉大蔥🐔、豚肉秋葵卷🐷、紫蘇雞腿肉🐔、露筍,全部都燒得好香口,而且肉類唔會靭▪️壽司八貫🍣有牡丹蝦🦐、吞拿魚🐟、油甘魚🐟、三文魚🐟、黑松露帶子、火炙左口魚邊🐟、鰻魚🐟,同埋松葉蟹肉🦀,每款都好新鮮。牡丹蝦大大隻又彈牙;魚類厚切又肥美;黑松露帶子就好香松露味▪️Sweet Land (菠蘿汁🍍、青檸糖水、雪碧)菠蘿味道清甜,加埋青檸糖水同雪碧,好fresh▪️Fruit Body (紅莓汁、菠蘿汁🍍、雪碧、紅糖水)果味突出,有啲似雜果賓治U IZAKAYA📍銅鑼灣耀華街38號ZING!10樓

▪️沙律🥗
沙律菜爽脆,配上黑醋,幾開胃
沙律

▪️馬賽魚湯🐟🥣
第一次飲馬賽魚湯,入面除咗魚,仲有蜆肉,飲落好鮮甜
馬賽魚湯

精選串燒六款配白飯

▪️壽司八貫🍣
壽司八貫
壽司八貫

▪️Sweet Land (菠蘿汁🍍、青檸糖水、雪碧)
菠蘿味道清甜,加埋青檸糖水同雪碧,好fresh

果味突出,有啲似雜果賓治
Sweet Land、Fruit Body

U IZAKAYA
📍銅鑼灣耀華街38號ZING!10樓
2023-11-21 22 瀏覽
Blue Monday食下好野慰勞自己,去左一間幾寬敞嘅日本餐廳食午餐,出面有露天座位,仲見到隻無臉男,忍唔住打卡😂✨海膽炸豆腐 - 擺盤好靚😻面頭係北海道赤膽,海膽味好濃厚,炸豆腐入面仲有海膽醬,外脆內軟超吸引!✨沙律 - 都幾大盤,有羽衣甘藍好爽口,配左黑醋醬食冇咁dry👍✨馬賽魚湯 - 一開蓋都feel到熱辣辣,味道濃郁,有d似飲緊龍蝦湯😆✨串燒六貫 - 造型幾吸睛,六串串燒掛左個圓型,串燒有芥末牛、羊西冷、大蔥雞肉、秋葵豚肉、紫蘇雞、露荀,都幾多唔同款😚個羊同牛嘅味道好出,雞肉將嫩滑😋串燒下面有飯,估唔到串燒送飯食又唔錯~✨壽司8貫 - 有蟹肉軍艦、鰻魚、炙燒左口魚裙邊、黑松露帆立貝,三文魚、油甘魚、吞拿魚、赤蝦,每款都好啱口味!帆立貝肥美,黑松露味香濃;左口魚裙邊魚油味豐富;赤蝦新鮮有彈性🤤✨Fruit Body - 一見到有Cranberry Juice即刻叫左呢杯,仲mix左菠蘿汁,味道有d似fruit punch, 甜甜地幾易入口🍹✨Sweet Land - 菠蘿味幾真實,而且唔會太甜🍍

✨Sweet Land - 菠蘿味幾真實,而且唔會太甜🍍

2023-11-15 19 瀏覽
生蠔 Platter $348分別有西班牙銀堡, 加拿大Galliano, 日本 日之雪花各2隻, 由西班牙食起, 海水味濃, 加拿大相對口感較Creamy, 肉質肥厚, 最後日本的反而無想像中咁鮮甜三文魚籽海膽杯 $298sea Urchin with Cup w/ Salmon Roe 黎到呢間以海膽艷名嘅餐廳梗係要試海膽, menu 有整頁介紹佢地海膽來源. 滿滿金黃海膽鋪滿飯上, 見到都心心眼, 入口creamy 微甜, 上面仲有咸香魚籽豐富口感味道虎蝦天婦羅 $98Tiger Prawn Tempuras 蝦肉結實彈牙, 炸衣薄而香脆復脅牛肉 $238Pan-Seared Flank plating精緻, 烹調得剛好medium rare, 中間係嫩紅色, 肉質緊實軟嫩烏魚籽墨汁魷魚意粉 $168Squid Pasta w/ Bottarga spaghetti 口感Al dented, 魷魚切絲軟嫩燒羊架 $68羊味都好出, 切開係粉紅色食落好嫩紫鮮雞皮虎蝦 $48紫蘇好subtle. 雞皮, 包住虎蝦燒到香脆既, 包住結實彈牙蝦肉七味雞翼尖/豚肉大蔥卷/豚肉秋葵卷 $28

生蠔 Platter $348

三文魚籽海膽杯 $298

虎蝦天婦羅 $98
Tiger Prawn Tempuras
蝦肉結實彈牙, 炸衣薄而香脆

復脅牛肉 $238
Pan-Seared Flank

烏魚籽墨汁魷魚意粉 $168
Squid Pasta w/ Bottarga
spaghetti 口感Al dented, 魷魚切絲軟嫩

燒羊架 $68
羊味都好出, 切開係粉紅色食落好嫩

紫鮮雞皮虎蝦 $48

七味雞翼尖/豚肉大蔥卷/豚肉秋葵卷 $28/32/32
Pork w/ Scallion/Lady's Finger Roll
前者燒至焦香帶微辣好惹味, 後者豚肉肉汁會滲入蔥同秋葵, 而蔥同秋葵亦減低肉嘅油膩度. 不過如果要選我會喜歡大蔥帶有嘅蔥香多d, 而秋葵就更腍身

黑燒橫隔肌 $38
Grilled Beef Flank w/ Black Sesame Sauce
牛味濃, 肉質同樣好軟腍. 最特別係佢仲配特製黑芝麻醬, 超濃芝麻香, 第一次試呢個配搭都唔錯

火炙刺身沙律 $128
Assorted Seared Sashimi Salad w/ Balsamic Vinegar
sashimi 經火炙逼出魚脂, 聞到都已流口水. assorted sashimi 份量都唔少, 除左有大舊三文魚, 仲有魚脂豐厚嘅左口魚裙邊. salad 配左酸甜黑醋同醃漬過嘅甜百合茄都好好食

Sugerbaby/Backpink $88
兩杯cocktail 🍹 都係以 Vodka 同soda water 做base, 前者加左orange & pineapple juice. 後者加左lychee syrup, lime 同Cranberry juice.
兩杯都好易入口, refreshing 帶微微酸甜. 前者漸層橙, 後者漸層粉紅色高腳杯, 幾好飲

在室內食完, 幾闊落好坐. 其實仲有outdoor dinning area. 臨走前出去望望, 原來仲有無臉人!馬上坐底合照了🤣無臉人粉黎食野嘅話, 記得要打開門出去影張相
2023-11-09 20 瀏覽
今次不得不推介呢一間銅鑼灣日式餐廳唔單止環境優美,仲會有個露台可以比你打卡。而提供嘅前菜都勁有心思,因為前菜係廚師自製嘅吞拿魚醬,超級有誠意,而且幾好食,差啲想要多一份。坐低冇耐就等我叫咗一個海膽炸豆腐先 ($188),除咗擺盤勁有日式風情之外,豆腐亦都好好食。豆腐上邊會有海膽作為點綴,金黃嘅豆腐之中,亦充滿咗海膽味,鮮味十足,非常之香。拿大嘅生蠔,每款嘅味道都唔同,有啲係海水味重啲,有啲係淡啲,無一例外嘅係,全部都好好食。依家仲有happy hour, $98就有四份串燒同埋一杯飲品,我叫左多春魚,紫蘇雞腿肉,雞腎同蒜香橫隔肌。橫隔肌肉質非常之軟腍,而紫蘇雞腿肉嘅紫蘇非常之香,雞腎彈牙,而多春魚接近冇任何苦澀味。而且仲叫左松葉蟹卡邦尼,面底係烏冬,所以食落去非常之煙韌彈牙,整體而言所有嘢都好正

2023-11-09 19 瀏覽
好耐冇食好西啦,今次就嚟到銅鑼灣依間超級高質嘅日式料理一入座嘅時候店員就已經會提供一份前菜,今次嘅前菜非常之有驚喜,係廚師自製嘅吞拿魚醬配蔬果,鹹香味好重用嚟配沙律就啱啱好,沙律嘅水份同埋將嘅鹹味完美咁配合。然後我哋叫咗佢288嘅晚餐,先有一個沙律,然後有西冷扒。今日嘅沙律係轉咗做火炙刺身沙律,有左口魚同埋三文魚,沙律好香,加埋沙律醋,食落落非常之滋味。而香煎西冷牛扒都好正,生熟程度啱啱好可以充分咁感受到牛肉嘅肉味,而且仲有醬汁可以俾你配搭,旁邊仲有啲紅色嘅糖。而且依間餐廳仲有一個超級抵嘅happy hour,$98就有四吋串燒同埋一杯飲品,非常之建議大家去叫呢一個套餐。我地另外仲叫左少少串燒,真心正雞翼尖的鹹香好食, 豚肉卷肉汁勁多,呢兩款都推介比大家。而且依間餐廳嘅Mocktail勁靚
好耐冇食好西啦,今次就嚟到銅鑼灣依間超級高質嘅日式料理

然後我哋叫咗佢288嘅晚餐,先有一個沙律,然後有西冷扒。

2023-11-08 24 瀏覽
來到U izakaya居酒屋,已經不是第一次來了,然而每次來都感覺係一間好浪漫嘅居酒屋,無論坐於露台上,又或者坐於室內,都有一種令人舒泰的感覺!可能就係這間居酒屋的特色!餐廳亦都好窩心地,為每日每位客人準備一些簡單的開胃菜!餐牌上的雞尾酒只有四款,我和朋友都各點了一杯雞尾酒!用來襯托這居酒屋的氣氛更加感覺溫馨!我們選的生蠔,來自西班牙、加拿大和美國,食落新鮮creamy,有濃烈的海水味和帶有少少的金屬味!由淡至濃味的食法,讓人有一種回味無窮的感覺!隨著而來的銀雪魚白子天婦羅,是季節限定!炸得外脆內軟多汁香滑,處理得剛剛好!點上醬油食起來特別濃郁!至於肉眼牛扒,五成熟處,理得剛剛恰到好處,梅納反應令肉面微脆,肉質淋滑,再加上濃濃的牛肉味!令人有齒頰留香的感覺!每次來這餐廳,都會令我有一種身心舒暢嘅感覺!

雜菜條配鯷魚醬

美國生蠔
雪魚白子天婦羅
  • pink&EarthCocktail
2023-11-08 22 瀏覽
高度推介呢間餐廳!侍應嘅態度非常友善專業,餐廳環境都好寬敞舒適,好啱約朋友喺度傾偈飲嘢食晚飯。未點菜之前,侍應俾咗個小食我,個醬好獨特,有啲魚同蟹味,可以食嚟醫醫肚先!嘢飲又好多選擇,我嗌咗杯mock tail叫fruit body,$68有咁大杯,好解渴,有紅莓同菠蘿味。呢個角切魚生沙律有好特別嘅蕃茄乾,仲有唔同款式嘅魚生。刺身非常新鮮,厚切,加上啲嘅啫,聞到好濃嘅黑松露香,有得食罕有嘅腦天額,好有油香!呢個茶碗蒸真係不得了!有好多海膽同埋三文魚籽,啲蛋好滑,仲有啲海膽汁,呢個係必食!個湯有好濃嘅龍蝦味,隻蜆大隻又鮮甜。有3款燒物食,調味做得好好,特別欣賞雞軟骨,燒得好香!烏冬非常彈牙+滑,牛肉都好嫩!最後有個綠茶雪糕,呢餐就完美結束!

呢個角切魚生沙律有好特別嘅蕃茄乾,仲有唔同款式嘅魚生。

個湯有好濃嘅龍蝦味,隻蜆大隻又鮮甜。

有3款燒物食,調味做得好好,特別欣賞雞軟骨,燒得好香!

烏冬非常彈牙+滑,牛肉都好嫩!

最後有個綠茶雪糕,呢餐就完美結束!
2023-11-07