2024-03-14 131 瀏覽
這間餐廳雖然位置比較隱密但都算易搵,並非對正大街所以比較清靜,而且裝潢精緻、環境舒服,有好多特色精釀啤酒提供,重要的是沒有一般酒吧的昏暗格局及震耳欲聾的音樂與嘈吵聲,同朋友在此食完野飲住酒傾下計真係好Chill!如果不知道選什麼啤酒飲好?可以詢問店員,他會熱情為大家介紹,亦可選大杯( 400ml)或小杯(280ml)。Lillian's Lychee $72(小)Jollee craft wine(shanghai)+Lychee & green tea moscato 入口有甜甜的荔枝香,味道清新,又帶點綠茶的味道,酒味不太濃,女士啱飲。Swaf $101(小)Silly(beligum)+Tripel 這杯酒的琥珀色好靚,麥芽香重,前味甜後味苦,口感較順滑濃郁,男士可選。Apple $79(小)Undermans(Beigium)+Fruited Lambic 濃度只有3.5%,所以似飲汽水多於啤酒,但酸酸甜甜都幾好飲。Hops Hulk $93(小)Mingri Brewing(shanghai)+Single Hop Double IPA 酒精度8.2%,口感複雜,既有果香又有

Lillian's Lychee $72(小)
Swaf $101(小)

Apple $79(小)
Hops Hulk $93(小)

Mingri Brewing(shanghai)+Single Hop Double IPA 酒精度8.2%,口感複雜,既有果香又有糖的甜味以及豐富麥香,非常爽口。

脆煎濃香西班牙橡果飼厚切黑豚扒 $238
黑豚扒都切得算幾厚身,煎得剛好不會太乾仍保有肉汁,肉質亦彈牙,但個人覺得配菜炸蒜片蘑菇真係好好好好食呢!薯條好脆口令人一條又一條的食唔停。

芝士煙肉安格斯牛肉堡 $148
安格斯牛肉的肉質確實較鮮嫩多汁,再加上濃郁的芝士,以及煙肉片、番茄及青瓜,一啖咬落去極為滋味。
2024-03-13
尖沙咀Happy hour時間,見到一間氣氛唔錯既tap room,Tipsy Tap,舒服又幾有特色,十幾枝Tap就係有氣派✨好多手工啤既選擇,IPA都5-6款😍handcraft wine都有,配埋西式小食,相當吸引😗IPA時間🍻來自Mingri Brewing既Many Hops New England DIPA,好香既果香同花香,口感唔錯,啤酒花味適中,幾好飲既IPA😋同一酒廠既另一款,The last indulgence of Gomorrah Double IPA,深啡色,非常厚既酒體,酒精感好重,重口味人士超啱🤩KING SUE Double IPA,美國出品,口感順滑,非常香仲有啲after taste🫶🏻質素高!食返啲野,特濃芝士莎莎墨西哥脆餅,留意番,係Tortilla Chips而唔係Nacho,更加惹味🤤醬汁好夾好好味,加多杯Lillian’s Lychee,Lychee & Green tea Moscato,輕身既handcraft wine 🍷 唔太甜,荔枝味濃香,好適合女士飲😗好多選擇既高質手工啤聚腳點,仲會不時換款,手工啤或者啤酒愛好者必到!😇

Many Hops New England DIPA

KING SUE Double IPA
Lychee & Green tea Moscato

Many Hops New England DIPA
KING SUE Double IPA
Lychee & Green tea Moscato
2023-12-11 290 瀏覽
[是時候,啤一啤]這裏除了有美食,還有最出名的精釀啤酒,不但選擇多,而且款款各具特色!店內一整列的精釀啤酒,緣於是Tipsy Tap全港唯一以真空入樽技術外賣OnTap精釀啤酒的酒吧,有超過20款來自世界各地的OnTap 精釀啤酒和Bottles!焗香草豬肉腸配薯蓉 超喜歡吃豬肉腸的我,啖啖都是肉,煎香後的香腸配薯蓉,味道剛剛好。Fruli Strawberry (ABV 4.1%)酒精濃度低的draft beer,如果女仔想飲啲比較輕身,我會比較推薦這一款。Five Million Years (ABV 8%)金黃色的啤身,入口相對比較清淡,是一款可以令人品嘗真正draft beer的味道,建議想飲draft beer 的可以先嘗試這款。Moondog (Australia) Rum Barrel Aged Imperial Stout這款黑啤口感滑身且有甜甜的純酒香氣,入口的酒味比較其他兩款高,是這三杯中濃度最高。脆煎濃香西班牙橡果飼厚切黑豚扒黑豚扒煎得勁香,不會太乾身!炸蒜片蘑菇同蕃茄都好有誠意,全是用橄欖油煎到好香,仲可以轉番薯條,正!

[是時候,啤一啤]

焗香草豬肉腸配薯蓉
超喜歡吃豬肉腸的我,
啖啖都是肉,煎香後的香腸配薯蓉,味道剛剛好。

Fruli Strawberry (ABV 4.1%)
酒精濃度低的draft beer,
如果女仔想飲啲比較輕身,我會比較推薦這一款。

Five Million Years (ABV 8%)
金黃色的啤身,入口相對比較清淡,

這款黑啤口感滑身且有甜甜的純酒香氣,
入口的酒味比較其他兩款高,是這三杯中濃度最高。

脆煎濃香西班牙橡果飼厚切黑豚扒
  • 脆煎濃香西班牙橡果飼厚切黑豚扒
  • 焗香草豬肉腸配薯蓉
幾時都話要捐窿捐罅先會搵到特色野🤭中意支持本地文化野嘅人就啱哂嗌,因為呢間酒吧餐廳有多款香港本地嘅手工啤酒🍻除咗酒仲有得食野添呀,同朋友過嚟食下野吹下水都好好ғᴇᴇʟ🫶🏻1️⃣ 芝士蟹肉釀蘑菇🍄係一款好有特色嘅前菜,食物上到枱嘅時候先見到大量嘅芝士🧀 食落有好香嘅蟹肉味,飲啤酒個時食真係一流🤞🏻2️⃣ 酒漿炸魚薯條🍟超級經典嘅菜式,炸魚方面會有返三塊,用嚟同朋友sʜᴀʀᴇ食十分方便😌炸魚外層好脆,魚肉亦好嫩,保持到新鮮嘅口感,配搭住他他醬真係冇得輸🤩 薯條就升級咗做香辣味,微微辣辣唔蘸番茄醬都好夠味😍3️⃣ 芝士煙肉安格斯牛肉堡🍔去得飲酒又點會少得ʙᴜʀɢᴇʀ,餐廳用咗8ᴏᴢ安格斯牛肉配上漢堡包🍔牛肉方面熟得啱啱好仲好ᴊᴜɪᴄʏ💦呢個本身都已經有包薯條,不過我就升級左做返番薯條,每條又粗又甜好好味🍠4️⃣ sᴘᴀᴄᴇ ʀᴏᴄᴋ🍺支持香港文化🤞🏻 我哋嗌咗其中一款嘅本地啤酒,酒精濃度係5%,飲落去口感輕盈,清爽乾淨🍃 餐廳有超過20款啤酒比客人選擇,真係日日去飲都唔會悶😆㊙️㊙️㊙️
幾時都話要捐窿捐罅先會搵到特色野🤭

㊙️㊙️㊙️
芝士蟹肉釀蘑菇
Space  Rock
芝士蟹肉釀蘑菇
🍄 Crab Meat Stuffed Mushroom With Cheese | 芝士蟹肉釀磨菇 ($78)蘑菇咬落juicy仲食到啖啖蟹肉,連埋拉絲芝士夠哂邪惡。🥔 Oven Baked Escargots with Mashed Potato and Hollandaise Sauce | 焗田螺配薯泥荷蘭醬 ($88)田螺焗得岩岩好口感爽脆嫩滑配埋絲般幼滑既薯蓉,確係滋味。🥩 Slow Cooked Smoky BBQ Ribs with Fries and Mushroom | 慢煮煙燻燒烤豬肋條 ($258)豬肋條大大份,可能係慢煮既關係令到豬肋條充分吸收左調味料既味道,口感柔軟,醬料及腌料混合一齊令到豬肋條多左煙燻味仲令到整體層次豐富左。🍟 Sweet Potato Fries | 秘製黑松露薯條 (+ $15)薯條炸到熱辣辣脆卜卜仲帶有少少既松露香氣,沾埋黑松露醬就夠濃夠香,配埋杯酒就岩哂。🍹Lillian's Lychee ($98/420ml)Jollee Craft Wine (Shanghai), Lychee & Green Tea Moscato口味上比
蘑菇咬落juicy仲食到啖啖蟹肉,連埋拉絲芝士夠哂邪惡。

田螺焗得岩岩好口感爽脆嫩滑配埋絲般幼滑既薯蓉,確係滋味。

🍹Lillian's Lychee ($98/420ml)
口味上比較甜而且仲有陣陣既荔枝香味,岩哂小編飲啦。
2023-11-21
  • 芝士蟹肉釀蘑菇
3天前 0 瀏覽
今日要飲啤酒!我要Me time!首先要介紹呢度嘅招牌菜——芝士蟹肉釀蘑菇。每一個蘑菇都塞滿咗鮮美嘅蟹肉,上面再鋪上濃郁嘅芝士,食落有層次又滋味十足,$68食到蟹肉真係物超所值!超級滿足!安格斯牛肉堡——芝士煙肉安格斯牛肉堡。呢個8盎司嘅巨無霸堡包裹住咗嫩滑多汁嘅牛肉,再加上秘製醬汁,每一口都有誘人嘅香氣同肉汁,真係食到停唔到口!$118我一個厚厚的安格斯漢堡就呈現喺眼前。洒漿炸魚薯條。魚新鮮又多汁,加上香脆嘅薯條同特製嘅塔塔醬,每一口都酥脆多汁,絕對係海鮮愛好者嘅最愛!$128份量超級多,魚磈好大舊,薯條香脆可口,兩個人食起級飽。當然,我食嘢嘅時候仲叫咗杯Plum Gose酒,280毫升$64。個酒酸酸地,有濃郁嘅李子味道,好岩配埋呢啲美食。🍔🍟🦀🍺Tipsy Tap (尖沙咀)尖沙咀柯士甸路5號地舖#食評 #美食推介 #餐廳評論 #芝士蟹肉釀蘑菇 #安格斯牛肉堡 #洒漿炸魚薯條 #PlumGose #FoodieLife #InstaFood #FoodPorn #Yummy #Delicious #FoodPhotography #Foodstagram #Foodgasm #F

今日要飲啤酒!我要Me time!

🍔🍟🦀🍺

Tipsy Tap (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸路5號地舖

#食評 #美食推介 #餐廳評論 #芝士蟹肉釀蘑菇 #安格斯牛肉堡 #洒漿炸魚薯條 #PlumGose #FoodieLife #InstaFood #FoodPorn #Yummy #Delicious #FoodPhotography #Foodstagram #Foodgasm #FoodLover #FoodBlogger #FoodAddict #FoodHeaven #FoodCravings #FoodAdventures #FoodExplorers
2024-05-12
4天前 8 瀏覽
最近同同事周圍搵地方happy hour🍹見到呢間引入咗俄羅斯真空啤酒機 就連外賣都可以做到全港唯一嘅真空入樽服務咁特別 真係世界各地嘅精釀啤酒帶返屋企慢慢嘆都話咁易❣️𝒟𝐸𝐸𝒫 𝐹𝑅𝐼𝐸𝒟 𝒞𝒜𝑀𝐸𝑅𝐵𝐸𝑅𝒯 𝒞𝐻𝐸𝐸𝒮𝐸 𝒲𝐸𝒟𝒢𝐸𝒮 炸邪惡法國卡芒貝爾芝士塊 $108法國卡芒貝爾芝士🧀️做內餡 軟身濃郁奶味十足 不鹹不膩 外脆內軟嘅配搭送酒match曬❣️𝒮𝐿𝒪𝒲 𝒞𝒪𝒪𝒦𝐸𝒟 𝒮𝑀𝒪𝒦𝒴 𝐵𝐵𝒬 𝑅𝐼𝐵𝒮 𝒲𝐼𝒯𝐻 𝐹𝑅𝐼𝐸𝒮 𝒜𝒩𝒟 𝑀𝒰𝒮𝐻𝑅𝒪𝒪𝑀 (𝒮𝑀𝒜𝐿𝐿) 慢煮煙燻燒烤豬肋條 $128慢煮鎖住肉汁 腍到推一推就甩到骨🍖醬汁十分入味完全入到最深層 煙燻香令味道更昇華 另外不得不提水份十足嘅蘑菇 燒到表皮焦黑內裡juicy❣️𝟪𝒪𝒵 𝒜𝒩𝒢𝒰𝒮 𝐵𝐿𝒯 𝒞𝐻𝐸𝐸𝒮𝐸 𝐵𝒰𝑅𝒢𝐸𝑅 𝒲𝐼𝒯𝐻 𝒫𝐼𝒞𝒦𝐿𝐸𝒮 芝士煙肉安格斯牛肉堡 $118成個burger有一隻手掌咁高 塊安格斯牛肉扒同麵包比例1:1 用料大方🍔半溶芝士包裹漢堡扒邪惡得嚟又滿足❣️𝐿𝐼𝐿𝐿𝐼𝒜𝒩'𝒮 𝐿𝒴𝒞𝐻𝐸𝐸 (𝟦𝟢𝟢𝑀𝐿) $98用手工wine作base加上荔枝綠茶味嘅moscato 創
炸邪惡法國卡芒貝爾芝士塊

慢煮煙燻燒烤豬肋條

芝士煙肉安格斯牛肉堡

用手工wine作base加上荔枝綠茶味嘅moscato 創意十足🍺成杯超濃荔枝味 整體酸酸地 雖然酒精濃度6.5% 但又甜又香相當易入口
2024-05-08
炸邪惡法國卡芒貝爾芝士塊
慢煮煙燻燒烤豬肋條
芝士煙肉安格斯牛肉堡
Happy Friday要同朋友relax and chill,朋友呢排鍾意飲手工啤酒,就帶左我去柯士甸呢間手工啤酒專門酒吧。Tipsy 招牌雞翼配藍芝士$78雞翼5大隻,有水牛城醬味微辣,外脆肉嫩,肉汁滿滿,藍芝士醬奶香,兩者味道出奇地夾。酒漿炸魚薯條$128炸魚炸粉夠薄,魚柳炸完仍鮮嫩多汁,幼身薯條份量都夠,配上茄汁同沙律醬,送酒一大享受。Sweet Spot $98/14oz啤酒偏向柑橘味,果香味濃,微酸,口感輕盈細滑,岩哂鍾意輕口味的人。Imperial Walnut Cookie $168/14oz朱古力味香厚濃郁,重黑朱古力的苦澀味,唔會太甜,入口仲有淡淡咖啡香味,呢款就濃味少少。📌Tipsy Tap地址:尖沙咀柯士甸路5號地鋪評語店員友善多款手工啤酒推介🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogg

Tipsy 招牌雞翼配藍芝士$78

酒漿炸魚薯條$128

Sweet Spot $98/14oz

📌Tipsy Tap
地址:尖沙咀柯士甸路5號地鋪

評語
店員友善
多款手工啤酒推介

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong

#尖沙咀 #柯士甸 #TipsyTap #手工啤酒 #craftbeer #beerporn #啤酒
5天前 0 瀏覽
尖沙咀被underrated嘅精釀啤酒酒吧捐窿捐罅找到這間精釀啤酒酒吧餐廳位置比較隱密比較清靜環境舒服,店員友善有許多特色精釀啤酒提供酒吧是全港唯一以真空入樽技術外賣OnTap精釀啤酒的酒吧,有超過20款來自世界各地的OnTap 精釀啤酒和Bottles!我叫了一杯Gensis $64 280ml Shang Craft Beer (China)Jasmine & Grape WheatABV 3.7%薄身易入口有Jasmine 味道很適合女仔我很喜歡這杯啤酒飲啤酒當然要配Burger芝士煙肉安格斯牛肉堡 $118嗯!是簡單好味的味道!8ᴏᴢ安格斯牛肉鮮嫩多汁加上濃郁的芝士、煙肉片、番茄、生菜及酸瓜每樣食材都恰到好處一啖就可以咬落去很好吃!真心覺得這間酒吧的啤酒和食物都很不錯,大力推薦給大家,值得更多人知道。Tipsy Tap尖沙咀柯士甸路5號地舖#tipsytaphk #tipsytap #craftbeer #精釀啤酒
尖沙咀被underrated嘅精釀啤酒酒吧

捐窿捐罅找到這間精釀啤酒酒吧
餐廳位置比較隱密比較清靜
環境舒服,店員友善
有許多特色精釀啤酒提供

我叫了一杯Gensis $64 280ml
Shang Craft Beer (China)
Jasmine & Grape Wheat
ABV 3.7%
薄身易入口
有Jasmine 味道
很適合女仔
我很喜歡這杯啤酒

飲啤酒當然要配Burger
芝士煙肉安格斯牛肉堡 $118

嗯!是簡單好味的味道!
8ᴏᴢ安格斯牛肉鮮嫩多汁
加上濃郁的芝士、煙肉片、
番茄、生菜及酸瓜
每樣食材都恰到好處
一啖就可以咬落去
很好吃!

Tipsy Tap
尖沙咀柯士甸路5號地舖

2024-05-08 0 瀏覽
難得與老朋友飲嘢聚舊,逕往尖沙咀酒吧晚飯兼飲返杯。把車泊好,見這家Tipsy TAP的晚餐餐牌選擇豐富,甚合心意。朋友手機無電,剛好有充電器可以租用。點了芝士煙肉安格斯牛肉堡 $118啤酒配牛肉漢堡十分夾,當然要點一客開心share!芝士漢堡扒除牛肉味外,配料的青瓜芝士,亦增添不少滋味。再來慢煮煙燻燒烤豬肋條(細)$128慢煮豬肋條肉質鬆化,燒烤醬汁十分惹味,雖說扛是少份,亦有4、5支骨,份量令人相當滿足。小食來了一份Tipsy雞翼配藍芝士醬 $78雞翼外皮超級香脆,肉質嫩滑多汁。藍芝士醬香濃,喜出望外的小食。我們各自點了Ohtu porter 啤酒,微澀易入口,泡沫細滑,為晚餐增添不少樂趣。
難得與老朋友飲嘢聚舊,逕往尖沙咀酒吧晚飯兼飲返杯。

朋友手機無電,剛好有充電器可以租用。

點了芝士煙肉安格斯牛肉堡 $118

啤酒配牛肉漢堡十分夾,當然要點一客開心share!

芝士漢堡扒除牛肉味外,配料的青瓜芝士,亦增添不少滋味。

再來慢煮煙燻燒烤豬肋條(細)$128

小食來了一份Tipsy雞翼配藍芝士醬 $78

呢日放工同同事happy hour,好耐無試過🤭去左尖沙咀呢間酒吧!裝潢好吸引,有一排啤酒水龍頭,展示了各種牌子,有不同地方釀製的craft beer 。環境非常舒適,有bar 枱超加分😍。酒吧好受歡迎,呢日都好多人嚟享受輕鬆時光。一入到餐廳,我同朋友睇到咁多選擇時都好興奮。我們詢問店員是否有Sour Ale 及麥味重的。店員耐心介紹。店員會在旁提供專業推薦,幫助你找到符合你口味的精釀啤酒,服務貼心,值得一讚。我叫了大杯8號London ESB :強烈的麥味。雖然叫Extra Strong Bitter,但完全不苦。朋友叫了3號Sea salt plum :非常容易入口並帶有梅的味道。酸酸甜甜,酒味擠塞足,驚喜不斷。除了啤酒,我哋仲叫左小食黑松露薯條 :薯條份量頗多,調味好,外脆內軟,酥脆好味,搭配松露醬和茄汁,正~Tipsy招牌雞翼配藍芝士 :雞翼經過獨特的調味再焗,外層香脆,內層肉質鮮嫩多汁,再配有藍芝士醬。藍芝士醬的奶香加埋少少辣味,好特別!雞翼非常惹味!芝士安格斯漢堡 :安格斯牛肉夠厚,肉質半生熟,牛肉味濃,多汁。濃郁的芝士非常配合番茄及生菜,伴碟精美。

我叫了大杯8號London ESB :
強烈的麥味。雖然叫Extra Strong Bitter,
但完全不苦。

朋友叫了3號Sea salt plum :

除了啤酒,我哋仲叫左小食

黑松露薯條 :

Tipsy招牌雞翼配藍芝士 :

芝士安格斯漢堡 :
最近朋友介紹了一家超棒的手工啤酒餐廳給我,我立刻決定去嚐嚐看。他們有超過20種手工啤酒可供選擇,而且酒保超級友善,還會逐一介紹和推薦不同的啤酒供我試飲。環境真的非常舒服,位於尖沙咀不太繁榮的內街,真的可以跟朋友好好坐着聊天,最重要是音樂不會太大聲,我喜歡這樣舒服的環境喝酒,放假就是想好好休息。我試了好幾款手工啤酒,其中包括Genesis Jasmine & Grape Wheat,這款啤酒結合了茉莉花和葡萄的風味,口感清新宜人,喜歡那花香和水果風味。另外還有Mere Vertus,這款手工啤酒口感獨特,酒精濃度較高,卻入口帶出麥味的苦澀香,我個人是非常喜歡喜!除了啤酒,他們的食物也相當出色。我和朋友點了一些配酒菜式,他們的炸魚外層酥脆,魚肉鮮嫩,保持了新鮮的口感。再搭配上他們特製的醬料,真是美味至極。伊比利豬排肉質嫩滑,炭燒香味濃郁,搭配薯條和香脆蒜片,濃郁得來,與啤酒夾到,個汁真係幾好味。

2024-05-05
  • 酒漿炸魚薯條
  • 慢煮煙燻燒烤豬肋條
2024-05-04 0 瀏覽
這是一家獨特且舒適的手工啤酒酒吧。 牆上掛滿了復古的啤酒海報、標誌和藝術品,營造出活潑有趣的氛圍。 吧台後方的大型黑板菜單上列出了令人印象深刻的手工啤酒選擇,每一種啤酒都有生動有趣的名字。酒吧台上擺滿了各種瓶裝和生啤酒,展現出豐富多樣的獨特啤酒。 溫馨的燈光、懸掛的燈具為整個空間增添了怡人的氛圍。 木製的酒桶和箱子則增添了一絲鄉村氣息。這家手工啤酒酒吧散發著獨特的個性、創意和對優質啤酒的熱情,是啤酒愛好者和尋求獨特體驗的人們理想的聚會場所。需要果香,麥味,濃味,只要跟店員溝通,他就會選擇最合適你的啤酒。一份色澤誘人的手工啤酒,散發出麥芽與酵母的醇厚香氣,格外開胃。搭配之上的鮮美芝士蟹肉蘑菇,乳香濃郁的芝士牢牢包裹住鮮嫩的蟹肉和嫩滑多汁的蘑菇,香氣撲鼻,令人垂涎三尺。芝士薯泥焗田螺,柔滑而濃郁的薯泥完美包裹住肥碩多汁的田螺,烹飪後更是孕育出濃郁鮮香的氣息。表層微焦的芝士灑落其上,絲絲鹹香貫穿入口,與下方的鮮甜相呼應。各種口感融滙在一起,層次分明。接著上桌的是一大份醬香四溢的豬肋骨,表層酥脆的烤皮下藏著軟嫩多汁的豬肉,入口即化。醬香滲透其中,添加了些許妙不可言的香氣,配上醬汁的鹹甜恰到好處

接著上桌的是一大份醬香四溢的豬肋骨,表層酥脆的烤皮下藏著軟嫩多汁的豬肉,入口即化。醬香滲透其中,添加了些許妙不可言的香氣,配上醬汁的鹹甜恰到好處,格外惹味。

最後登場的是一份多汁鮮香的牛肉漢堡,肉質豐厚多汁,麵包鬆軟酥脆,大大滿足了人們對經典漢堡的嚮往。加上適量的蔬菜配料,恰到好處的平衡了肉與素的口感,使得整道料理更添層次。

2024-05-03 0 瀏覽
我的好朋友下年跟屋企人移民了,佢話要食盡香港,今次發掘適合聚會及拍拖的餐廳。我地6點都入左,環境好寧靜舒適,左邊仲有好大的調酒吧枱,好岩飲下酒傾計!因為要留肚食甜品,所以今次唔敢食太多野。🌟#芝士蟹肉釀蘑菇將鮮甜蟹肉釀入大大粒嘅鮮嫩蘑菇,突出蟹肉嘅鮮味,咬一口,啖啖鮮味蟹肉,加上芝士的濃香,隨即香味四溢。真係好想一口菇咁食,但真係好熱辣辣,小心燙口。🌟#脆煎濃香西班牙橡果飼厚切黑豚扒共有兩塊,一大一小,肉色淡紅有光澤,非常嫩滑,大塊的黑豚扒脂肪比較多,但好香油脂味,唔油膩,好香脆。小豚扒就肉質富有彈性又飽滿。薯條幼身,但好香脆,整體不錯,值得一試。🌟#荔枝手工啤酒及1號手工啤清香既花果味,啤酒花味適中,口感順滑,味道偏甜,酒精濃度不高,幾好飲。另一款酒精味比較淡,更易入口,好適合女士或較少飲酒的朋友試。服務亦好細心,適合飲下酒傾吓計又chill吓。

🌟#芝士蟹肉釀蘑菇

🌟#脆煎濃香西班牙橡果飼厚切黑豚扒

🌟#荔枝手工啤酒及1號手工啤

服務亦好細心,適合飲下酒傾吓計又chill吓。
  • 手工啤酒
Tipsy Tap,located at 5 Carnarvon Road, Tsim Sha Tsui, is a restaurant with a focus on beer pairing. Their menu offers a variety of beers, creating a relaxed and comfortable atmosphere. 🍽️🍺- Yizhihe is an affordable option priced at just $88. This dish has a refreshing taste with a hint of floral fragrance, creating a comfortable and pleasant experience. It serves as a perfect appetizer that leaves a lasting impression. 🌸🍤- If you're a fan of pork, you can't miss their Iberico Pork priced at $208.

- If you're a fan of pork, you can't miss their Iberico Pork priced at $208. This dish features premium Iberico pork that is tender, juicy, and crispy on the outside while maintaining a delicate texture. Each bite releases a rich meaty aroma that is simply irresistible. 🐖🍖😋

- Potato Fries are a must-try. These fries are crispy on the outside and soft on the inside, fried to a golden perfection that satisfies with every bite. 🍟😍

- Their Fish & Chips priced at $128 offers a classic British culinary experience. The dish combines fresh fish with crispy fries, providing a delightful combination of flavors and textures. The fish is tender and juicy, while the batter is crispy, making it a truly enjoyable dish. 🐟🍟😊

- The Escargot with Mashed Potato priced at $78 is a standout dish. It combines escargot with creamy mashed potatoes, offering a rich texture and unique flavor. Each bite is a delightful surprise. 🐌🥔😋

At Tipsy Tap, you can enjoy delicious dishes paired with a wide selection of beers, creating a memorable dining experience. Whether you're a beer enthusiast or simply looking for a great meal, Tipsy Tap is a place worth exploring. 🍽️🍺😊